Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mario Mršić iz Zadra najbolje i najbrže strigao ručnim škarama

Autor: Alenka Festini

01.07.2010. 22:00
Mario Mršić iz Zadra najbolje i najbrže strigao ručnim škarama

Foto: Alenka FESTINI



Jučer je u Kolanu održano četvrto Državno natjecanje u striženju ovaca. Oko 20 natjecatelja iz raznih krajeva Hrvatske pred brojnim je znatiželjnicima pokazalo svoju spretnost i brzinu nadmetanjem u dvije tehnike striže, ručnim i električnim škarama. Naravno, striženje ovaca odvijalo se i pod budnim oštrim okom suca Mirka Devčića, koji je upozoravao natjecatelje da se pazi na životinje, koje su bile pravi modeli. Samo je jedan natjecatelj diskvalificiran, dok su ostali paške ovce doista lipo uredili i ošišali kako bi izgledale urednije te bez naslaga vune lakše podnosile ljetne vrućine. U završnici se natjecalo po troje najboljih iz kvalifikacijskog kruga.
Titulu najboljeg i najbržeg u striženju ručnim škarama ponio je Mario Mršić iz Zadra, a iza njega su Nedeljko Čemeljić iz Kolana te Mario Blažek iz Bjelovara. U tehnici električnim škarama najbolji i najbrži bio je Robert Kalec iz Ivanić Grada, drugi Mihael Vuk iz Bjelovara, a treći Marko Šolaja iz Udina. Osim pehara i diplome, najbolji su od domaćina – Općine Kolan dobili i novčanu nagradu u iznosu od 1.500 kuna za osvojeno prvo mjesto, drugi po 1.000 kuna, a treći 500 kuna.
Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barač naveo je između ostalog kako je problem vune u RH doista velik.
– Prema našim procjenama godišnje se u Hrvatskoj proizvede oko 1.200 tona vune. Nažalost najveći dio te sirovine zbrine se na način da ona ostane neiskorištena, često truli na pašnjacima i kamenjaru. Određeni pozitivni pomaci u posljednje vrijeme se ponovno događaju, imamo određeni interes za organizirani otkup vune. Taj dio posla na sebe preuzima Hrvatski savez ovaca i koza, koji djeluje na terenu s oko 20 udruga. Vjerujemo da će se problem takozvanog bacanja vune u dogledno vrijeme riješiti. Ne treba zapostaviti činjenicu da je problem neorganiziranog otkupa vune u Hrvatskoj prisutan gotovo 20 godina. U ta dva desetljeća u našoj državu ostalo je neiskorišteno preko 100.000 tona vune, rekao je Barač.
Program manifestacije striže ovaca vodio je prof. Ivo Butković, a u ime domaćina natjecatelje i goste pozdravio je zamjenik načelnika Kolana Dubravko Pernjak.
Među uzvanicima bili su pročelnik Ureda za poljoprivredu Zadarske županije Danijel Seragić, pročelnica Ureda HPA Zadarske županije Dolores Barač, voditelj odjela za razvoj ovčarstva, kozarstva i uzgoja malih životinja Danijel Mulc, predsjednik Udruge ovčara „Rogujica” iz Paga Ante Donadić i drugi.
Važno je reći kako se ovogodišnje Državno natjecanje u striženju ovaca odvržava u sklopu trodnevne manifestacije Dani paške ovce i paškog sira. Ovo je bila uvodna manifestacija, a već danas u Novalji će se ocjenjivati paški sir koji će ovčari izlagati na Izložbi. U subotu će se u Pagu održati Prvo savjetovanje paških ovčara, a u večernjim satima u Novalji bit će izložba paške ovce i paškog sira.
Ovogodišnju trodnevnu manifestaciju Dani paške ovce i paškog sira organiziraju Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, Udruge uzgajivača paške ovce i proizvođača paškog sira iz Kolana, „Zaglava” iz Novalje i „Rogujica” iz Paga. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Zadarska i Ličko-senjska županija.