Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ministarstvo za e-Maticu utrošilo 7,5 milijuna kuna

Autor: Danko Radaljac

01.07.2010. 22:00
Ministarstvo za e-Maticu utrošilo 7,5 milijuna kuna


U E-maticu je početkom 2008. uloženo četiri milijuna kuna, a za njezino održavanje i preuređenje još tri pol milijuna
Ministar znanosti, školstva i sporta Radovan Fuchs nekoliko je puta tijekom posljednje afere ponovio kako je E-matica do sada koštala oko pet milijuna kuna, no prema javno dostupnim informacijama mnogo bliža brojka pravoj cijeni bila bi sedam i pol milijuna kuna. Naime, Fuchs je bez ikakvih papira kazao iznos od pet milijuna, ostavivši ljudima da mu jednostavno vjeruju.
Podaci koji su pak javno dostupni govore kako je već početkom 2008. godine za taj gromoglasno najavljivan projekt bilo utrošeno četiri milijuna kuna. Pored toga, krajem te godine Ministarstvo je na javnom natječaju ponudilo održavanje i preuređivanje E-matice na rok od 12 mjeseci, uz planirani iznos troška od tri i pol milijuna kuna. Znači, samo nakon tog ugovora koji je do kraja prošle godine trebao biti gotov Vlada je potrošila sedam i po milijuna kuna, odnosno 50 posto više nego li to tvrdi ministar Fuchs.
Do odgovornih u Ministarstvu znanosti, školstva i sporta jučer se nije moglo doći, pa nije moguće niti znati njihov komentar o tom nesrazmjeru brojki. Nejasno je što bi sadašnje čelništvo Ministarstva dobilo s umanjivanjem potrošenog novca, s obzirom na to da je sav novac koji se preko javno dostupnih natječaja može pronaći potrošen još dok je na čelu tog Ministarstva bio Dragan Primorac. Jedini iole logičan razlog je moguća želja za umanjivanjem neuspjeha projekta, ali i pet milijuna je previše za sustav koji očigledno nije dovoljno efikasan u onome za što je rađen.
S E-maticom, kao djelom informatizacije školstva, počelo se još 2005. godine kad je postavljena potrebna hardverska i softverska infrastruktura. U oba slučaja izvođač radova je bio King ICT, tvrtka kćer mSan-a, što kod hardverskog djela i nije neko iznenađenje. Naime, mSan je najveći veleuvoznik informatičke robe u Hrvatskoj, i kao takav sigurno ima mogućnost nabavke najjeftinijih uređaja. No, već tada je dio informatičkih stručnjaka izražao skepsu kada su njihove softverske mogućnosti u pitanju, s obzirom na to da nisu među najrespektabilnijih softverskim tvrtkama u Hrvatskoj.
 


Sustav u koji se vjerovalo


Sustav je u probni rad pušten početkom školske godine 2006./07., a puni je kapacitet trebao zaživjeti početkom 2008. Tadašnji ministar Dragan Primorac na presici početkom proljeća te godine iznio je podatak da je E-matica zaživjela, da je u nju uloženo do sada četiri milijuna kuna, a da je 93 posto potrebnih podataka uneseno.