Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ovrha ubuduće i na štednim knjižicama

Autor: Jagoda Marić

01.07.2010. 22:00
Ovrha ubuduće i na štednim knjižicama

Foto: Sebastian GOVORČIN



Da bi spriječila da poduzetnici od dugova bježe osnivanjem novih tvrtki Vlada je odlučila izmijeniti i zakon o sudskom registru
Ovrha će se u Hrvatskoj ubuduće moći provoditi i na svim oblicima štednje, kunskoj, deviznoj pa i stambenoj štednji. Tako predlaže Vlada izmjenama zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, a ministar financija Ivan Šuker objasnio je kako će podatke o svim računima građana, ali i pravnih osoba imati Financijska agencija (Fina) koja će i provoditi ovrhu nad novčanim sredstvima.
To znači da će Fina, kad dobije sve potrebne isprave o ovrsi protiv nekog građanina, moći sjesti i na njegov kunski ili devizni račun, a ne samo na plaću, jer će zahvaljujući OIB-u imati podatke o svim računima. Kad je u pitanju štednja na provedbu ovrhe čekat će se, a tako je dogovoreno na zahtjev banaka, dok ne istekne oročenje, ali se sredstvima neće moći raspolagati dok se ne završi ovršni postupak.
Kako bi poduzetnici ispunjavali svoje obveze, umjesto da od dugova bježe osnivanjem novih tvrtki Vlada je odlučila izmijeniti i zakon o sudskom registru po kojem će svi koji žele osnovati novu tvrtku prije toga morati potpisati izjavu o tome jesu li ispunili svoje obveze prema poreznoj upravi, mirovinskom i zdravstvenom osiguranju. Osnivanje nove tvrtke neće im se zbog europskih pravila moći zabraniti, ali će iz sudskog registra biti vidljivo da ne ispunjavaju svoje obveze.
– Došlo je vrijeme da se stane na kraj onima koji su se izvlačili na nedorečenost zakonskih odredbi, a osnivali su tvrtku s ciljem da nekoga prevare i da ne plate svoje obveze, poručio je Šuker.
Istaknuo je i da javna poduzeća duguju oko 130 milijuna kuna dospjelih obveza svojim dobavljačima, te da je to dokaz kako ona nisu uzrok nelikvidnosti nego su to tvrtke s nijednim ili najviše do pet zaposlenih koje duguju više od 20 milijardi kuna. Tko su najveći dužnici u Hrvatskoj, te tko su vlasnici tvrtki koje su osnivane bez ijednog zaposlenog a iza sebe su ostavile dugove, u Vladi kao i dosad nisu željeli govoriti.
Strožim kriterijima u provođenju ovrhe te uvođenjem izjave o neplaćenim dugovima, vjeruju u Vladi, promijenit će se klima i među tvrtkama koje su recesiju koristile kao priliku da ne plate svoje obveze.