Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sindikati ponudili premijerki odustajanje od referenduma

Autor: Gabrijela Galić

01.07.2010. 22:00
Sindikati ponudili premijerki odustajanje od referenduma

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Od Vlade je zatraženo i da sporazumno preuzme obvezu po kojoj će zajedno sa sindikatima u određenom roku predložiti izmjene ZOR-a koje će ojačati dostojanstvo radnika
Za raspisivanje referenduma o Zakonu o radu (ZOR) u dva tjedna prikupljeno je 813.016 potpisa građana, a taj broj predstavlja 19,9 posto ukupnog biračkog tijela. Ukupan broj potpisa, prema podacima koje su sindikati objavili u četvrtak, bio bi četiri do pet posto viši, no kontrolirajući popise sindikati su odbacivali sve potpise koji nisu bili važeći. Vjeruju da su u potpunosti “očistili” liste, koje se još uvijek kopiraju i uvezuju kako bi bile spremne za predaju predsjedniku Sabora. To bi se, kako neslužbeno doznajemo, trebalo zbiti do kraja idućeg tjedna jer sindikatima treba vremena za pripremu “arhive”.
Pisma Vladi
Do sada je u potpunosti spremno tek desetak posto materijala. A u tom međuvremenu, dok priređuju liste sindikati pišu predsjednici Vlade tražeći od nje da prikupljenih 813.016 potpisa građana prihvati i prizna kao uspješno proveden referendum. To znači da Vlada godinu dana ne smije mijenjati odredbe zakona koje govore o produženoj primjeni kolektivnih ugovora te postupku otkazivanja kolektivnog ugovora. Prema zakonu o referendumu, nadležno tijelo državne vlast, u roku od godinu dana od dana održavanja referenduma, nema pravo donijeti pravni akt ili odluku koja je sadržajno suprotna odluci donesenoj na referendumu. “O istom pitanju, odnosno pitanjima ne može se ponovno raspisati referendum prije proteka roka od šest mjeseci od dana održanog referenduma”, stoji u zakonu, što zapravo znači da se referendumska odluka, unutar jedogodišnjeg roka, može mijenjati samo referendumom.
Uzavrela krv
– S obzirom na osvetničke izjave u kojima se kalkulira s cijenom referenduma za koju novca u proračunu nema, pozivamo Vladu da ove potpise prizna kao uspješno proveden referendum – kazao je Ozren Matijašević, koordinator pet sindikalnih centrala na konferenciji za novinare Organizacijskog odbora. Sindikati traže i da Vlada sporazumno preuzme obvezu po kojoj će zajedno sa sindikatima u određenom roku predložiti izmjene ZOR-a koje će ojačati dostojanstvo radnika, sustav kolektivnog pregovaranja i položaj sindikata, posebno u privatnom sektoru.
– Ponuda sindikata ne znači odustajanje od referenduma – veli Matijašević, objašnjavajući kako “nema šanse da sindikati predaju liste dok ih sve nemaju kopirane”. Roka za predaju zahtjeva za referendum i lista nema, podsjećaju sindikalci. Njihovo druženje s novinarima na trenutke je bilo na rubu incidenta. Tako su sindikaliste posebno pogodili upiti o tome imaju li pravo otezati s referendumom, pa možda i od njega odustati kada je preko 800 tisuća građana tražilo njegovo organiziranje. Tenzije je dodatno podiglo pitanje jesu li sindikati ponudom Vladi da prizna izjašnjavanje kao referendum izdali građane kojima su obećali referendum. Uz malo uzavrle krvi, objašnjavali su kako i njima treba “dozvoliti da malo kalkuliraju i o trenutku održavanja referenduma”, pa je Vilim Ribić, predsjednik Matice podsjetio kako će se referendum održati u kolovozu, ako se sada liste predaju. Osim toga, čelnici sindikata naglašavaju kako bi se raspisivanjem referenduma odlučivalo samo o dva članka ZOR-a, a prihvaćanjem njihove ponude moglo bi se utjecati na puno više za radništvo važnih stvari. Drugim riječima, ako bi Vlada prihvatila njihovu ponudu u što ni sami ne vjeruju, to nikako ne bi značilo da su izigrali povjerenje građana, jer bi dogovorom dobili više nego referendumom.
Više od izmjena ZOR-a
Prema riječima Krešimira Severa, predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata, velika potpora građana pokazuje da sindikati imaju pravo tražiti i više od izmjena ZOR-a. On podsjeća kako je HDZ na izborima 2007. godine dobio 834.203 glasa.
– Kad uzmemo u obzir i one potpise koje smo eliminirali kao nevažeće, dolazimo do brojke veće no što su vladajući dobili da bi osvojili vlast. Uzimamo si za pravo, u ime svih nezadovoljnika koji su potpisali, tražiti da se društvo temeljito promijeni, da se olakša rad u privatnom sektoru u kojem su se nagomilali problemi – veli Sever dodajući kako sindikati imaju pravo pitati i o mirovinskoj reformi. A Ribić smatra kako je nakon izjašnjavanja građana, sazreo trenutak za sprječavanje demontaže socijalne države i za uređenje društva na socijalno pravedan način.
 


Mi slabi, a prava visoka?!


– Ako nisu znali što potpisuju, znači da vjeruju nama, slabim i drugorazrednim sindikatima. Slabi smo i loši, ali prava iz kolektivnih ugovora vrtoglavo su visoka da ih moramo mijenjati. E, nešto tu ne štima – s dozom ironije komentirao je Ribić kritike da građani nisu znali što potpisuju.