Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stav’ti pamet na komediju!

Autor: Nikola Markulin

01.07.2010. 22:00
Stav’ti pamet na komediju!


Predstavom “Teštament” u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, u srijedu je navečer u dvorištu Providurove palače otvoreno 16. Zadarsko kazališno ljeto. U predstavi su sudjelovali samo glumci polaznici glumačkih radionica HNK Zadar koje je vodila Jasna Ančić. Poznata hrvatska glumica, predvodnica glumačkog ansambla HNK Zadar, ujedno je adaptirala i režirala ovu predstavu.
U predstavi su nastupili Blaž Hrgota, Paola Slavica, Ivana Begović, Vinko Radovčić, Antonela Grubić, Anđelko Kecman i Renato Pizek. Scenografiju je osmislio John Čolak, glazbu za predstavu je odabrao Nebojša Lakić, a kostime su odabrali Jasna Ančić i Marija Šarić Ban. Majstor svjetla za predstavu “Teštament” je Branislav Zafranović, a majstor glazbe Renato Zafranović.
Autor komedije “Teštament” je Vančo Kljaković, a djelo je inspirirano komičnom operom “Gianni Schicci” Giacoma Puccinija i Danteovom “Božanskom komedijom”. Priča o pokojnikovoj posljednjoj volji koja se nije najbolje poklopila s željama njegovih najbližih izvorno usađena u mediteranski ambijent adaptacijom je Jasne Ančić s nekoliko u predstavi spomenutih toponima (Bili Brig, Ugljan, Varoš…) prebačena u Zadar. Cvita (Paola Slavica), Manda (ivana Begović) i njezin suprug Vice (Vinko Radovčić) najbliža su rodbina pokojnika koja polaže pravo na legitimnu “reviziju” oporuke. No, ubrzo, razotkrivši namjere pokojnikovih sestara i zeta, svoj dio ostavštine zažele Soka (Antonela Grubić) i Mile Organ (Anđelko Kecman) s kojima je pokojnik imao odnose drugačije naravi nego li su rodbinski – flert i dangubljenje. Najzad, njihovi planovi završavaju neuspjehom kada Advokat Guzina (Renato Pizek) sastavi oporuku kojom, glumeći pokojnika prema planu njegove rodbine i prijatelja, Šime Frzelin (Blaž Hrgota) nasljeđuje sve.
Polaznici glumačkih radionica u ovoj su se laganoj i duhovitoj ljetnoj predstavi izvrsno snašli i zaslužili iskrene čestitke.
Sljedeća predstava na programu Zadarskog kazališnog ljeta igrat će se 5. srpnja (ponedjeljak) u 21 sat i 30 minuta u dvorištu Providurove palače. Bit će to predstava “Gretica str. 89” redatelja Dražena Ferenčina u produkciji HNK Split.