Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U europskim galerijama i edicijama

Autor: Nikola Markulin

01.07.2010. 22:00
U europskim galerijama i edicijama


U izložbenoj je dvorani Znanstvene knjižnice Zadar u srijedu navečer svečano otvorena retrospektivna izložba poznate i priznate zadarske umjetnice Marije Višić-Guine nazvana “Marija Višić-Guina u europskim galerijama i edicijama”.
Vrlo posjećeno otvorenje ove izvrsno koncipirane izložbe vodili su mr. sc. Miro Grubić, ravnatelj Znanstvene knjižnice Zadar, Ivo Govorčin, predsjednik HDLU-a Zadar, čiji je Marija Višić – Guina umjetničkim opusom vrlo istaknuti član, te dr. sc. Tonći Šitin, sveučilišni profesor i likovni kritičar. O značaju izložbe svjedočilo je prisustvo čitave političke i umjetničke elite Zadra.
– Kao domaćin vas pozdravljam s ove europske izložbe. Marija Višić-Guina je umjetnica koja razbija nametnute okvire, što je posebno vidljivo nakon prijelaza iz dugogodišnjeg rada s keramikom na rad sa svilom. Budući da je autorica izložbe jedan od naših najistaknutijih likovnih pedagoga to je dobar putokaz našim mladim umjetnicima. Ovom izložbom otvaramo vrata Pariza, Ženeve, Celja, Ferrare, Bruxellesa, Pečuha i niza drugih europskih i svjetskih umjetničkih metropola u kojima je Marija Višić-Guina ostavila i više nego zapažen trag, kazao je povodom otvorenja izložbe Miro Grubić.
Iskrene čestitke autorici uputio je i Ivo Govorčin kazavši kako je ona stup zadarskug HDLU-a, te kako je društvo, ali i Grad upravo zahvaljujući njezinim radovima prepoznato diljem Europe i svijeta.
Marija Višić-Guina rođena je u Kaštelima 1936. godine. Nakon završetka Pedagoške akademije u Zagrebu stekla je zavnje nastavnice likovnih umjetnosti. Prvu je samostalnu izložbu (keramike) priredila u Zadru 1981. godine. Postavila je 51 samostalnu izložbu, te sudjelovala na 138 skupnih izložbi. Članica je brojnih umjetničkih organizacija i asocijacija: HDLU-a Zadar, Kerameikon (Varaždin), Who’s who Art club Swisse, Francuska nacionalna kulturna federacija (Paris), Createur d’Aujourd’hui (Francuska nacionalna federacija). Dobila je titulu “Academic knight” Internacionalne akademije Greci Marino iz Italije, “Certificat d’art moderne” Francuske nacionalne federacije, “Gold medal for Croatia” University of Cambridge…
O umjetnici i njezinom “europskom” opusu u katalogu je ove izložbe Tonći Šitin napisao: “Kontekst rasprave o kulturnoj integraciji i našem nacionalnom identitetu ima smisla u povodu otvaranja 51. samostalne izložbe zadarske umjetnice Marije Višić-Guine koja je pred više od dva desetljeća shvatila da ukoliko želi biti zamijećena na inozemnim izložbama mora biti posebna i izvrsna. Bila je među onim keramičarima i slikarima koji nisu čekali otvaranje Hrvatske ili državne servise da podrže njezine inicijative i nastupe u raznim europskim centrima. Priznanja koja je vani dobivala, izložbe na kojima je sudjelovala dio su njezinog umjetničkog svjetonazora, ali i stvaranje takve vizualne koncepcije koja koindicira i komunicira s globalnim i europskim trendovima, afirmirajući u isto vrijeme kulturni identitet Hrvatske i koncept njezine funkcionalne integracije s Europom. Ima mnogo razloga da i grad Zadar, u kojem je Marija djelovala ne samo kao umjetnica već i likovni pedagog, bude ponosan na njezin rad i primjer, jer su onda kada je to bilo najpotrebnije u Europi bacili snop svjetlosti i na Hrvatsku i njezinu neupitnu zapadnoeuropsku kulturnu pripadnost…”
Izložba se u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar (prizemlje) može posjetiti do 11. srpnja.