Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Unatoč cijenama vozila bilo napretek

Autor: Elza Radulić-Toman

01.07.2010. 22:00
Unatoč cijenama vozila bilo napretek

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Kontrolor Ivica Kokanović ističe da jučer gotovo i nije bilo nekih razlika u odnosu na protekle dane, jer su gužve na najbližim parkiralištima opet bile znatne. Svi su htjeli parkirati što bliže središtu grada
Dosta zadarskih vozača jučer je ostalo zatečeno budući da uopće nisu bili informirani o poskupljenju parkiranja. Barem su tako kazali pojedinci koji su došli na parkiralište u Ulici Kreše Ćosića i Šime Vitasovića, a nakon što ih je kontrolor Obala i lučica Ivica Kokanović podsjetio da je sat parkiranja upravo od 1. srpnja poskupio. Jedna se gospođa malo ljutila, ali kontrolor ju je uputio na veliko parkiralište na nekadašnjem atletskom stadionu, gdje je cijena ostala ista – 2 kune po satu. Kokanović je dodao da je od “đila” do stare Tehničke škole kroz hladovinu parka tek 75 metara. Gospođa je poslušala i krenula na to veliko parkiralište, koje je i jučer zjapilo poluprazno.
Mjesečne karte
Malo smo u prijepodnevnim satima obišli neka od parkirališta u središtu grada i začudo opet su bila puna. Na većinu vozača nove visoke cijene uopće nisu utjecale. Ali i tu se krije jedna zamka, neovisna o novoj cijeni. Naime, najviše je tamo, kao i dosad bilo vozila koja imaju mjesečne povlaštene karte. Ili se radi o stanovnicima Poluotoka kojima su i dalje ostale stare cijene od 50 kuna za mjesec dana parkiranja, ili se, pak radi o Zadranima s adresama izvan Poluotoka koji kupuju mjesečne karte za 150 kuna. Sada je njima zapravo znatno bolje, jer kako su nam neki i rekli, prije su po pola sata čekali na mjesto, a jučer su ga puno brže našli.
Mnogi su shvatili da je kupovanje mjesečnih parkirnih karata isplativo i ne samo sada, nego tijekom cijele godine. Osobito nakon što su uvedene umjesto kazni tzv. dnevne karte. Primjerice, jedna dnevna karta u drugoj zoni stoji 140 kuna, a mjesečna karta 150 kuna. Računica je jasna.
Kontrolor Ivica Kokanović ističe da jučer gotovo i nije bilo velikih razlika u odnosu na protekle dane, jer su gužve na najbližim parkiralištima bile opet primjetne, svi su htjeli parkirati što bliže središtu grada. Bilo je i onih koji su bez riječi plaćali 10 kuna. Slična situacija je bila i u prvoj zoni nedaleko od gradskoga mosta, bez obzira što je tamo još skuplje parkiranje – 12 kuna. Prestala je važiti i odluka o vremenskom ograničenju parkiranja u prvoj zoni, tako da se sada može tamo ostavljati automobile neograničeno dugo, a dosad se moglo samo na dva sata.
Malo stranaca
Jedina iznimka je jučer, kako smo vidjeli, bila što su vozači pripremili manje sitnoga novaca, a onda su došavši do naplatnoga aparata saznali da je sada sat parkiranja dva puta skuplji. Jedan Splićanin je dodao da je u njegovu gradu samo na rivi 10 kuna, ali i dodao da je sve u redu i da treba u središtu naplaćivati. Jer samo tako bi se moglo smanjiti velike ljetne gužve. Stranaca je jučer bilo vrlo malo, ali je tvrtka Obala i lučice ovoga ljeta na svoje aparate stavila nove informacije, koje osim na hrvatskome na još četiri jezika govore da se nedjeljom i praznikom parkiranje ne plaća. Na naplatnim aparatima jučer su ujutro osvanule i nove cijene, pa svuda u drugoj zoni piše kako se jedan sat plaća 10 kuna, a u prvoj da se plaća 12 kuna. Od Zvonka Viška iz Obala i lučica smo saznali da su radili cijelu noć kako bi se svuda na vrijeme promijenilo te obavijesti. Jer jedne su cijene važile prethodnu večer do 22 sata, a druge ujutro od 8 sati.
Ponovimo i da je poskupljenje parkiranja nastupilo samo u prvoj i drugoj zoni, dok je u trećoj i u četvrtoj ostalo na starim cijenama. Znači da se 10 kuna za sat plaća u drugoj zoni cijeloga Poluotoka te duž Branimirove obale. Prva zona je na potezu od Svjetionika na Liburnskoj obali do zgrade Peglice i tamo se sada plaća 12 kuna za sat parkiranja. Odluku o poskupljenju za srpanj i kolovoz još je lani donijela gradska vlast s obrazloženjem da će se time utjecati na smanjenje gužvi. Vjeruje se da će u ova dva mjeseca Zadrani u gradsko središte više dolaziti pješice, a onima koji baš moraju autima, ostavljena su parkirališta u trećoj i četvrtoj zoni i to po prihvatljivim cijenama, od tri i dvije kune. Grad bi ovoga ljeta trebao “pripadati” turistima, ali i stanovnicima Poluotoka koji problema s parkiralištem imaju tijekom cijele godine.