Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Banić i Lončar otpali!

01.07.2011. 22:00
Banić i Lončar otpali!


U odnosu na protekla natjecanja naša će selekcija imati puno polivalentnih igrača. Izbornik je upravo izborom takvih igrača tražio pomak nabolje u taktičkim mogućnostima


U prostorijama  Hrvatskog košarkaškog saveza   izbornik Joke Vranković na  prigodnoj tiskovnoj konferenciji obznanio je imena sedamnaest kandidata za Eurobasket u Litvi, reducirajući inicijalni spisak od 25 imena. Svi  bi se pozvani trebali okupiti  15. srpnja u Osijeku, na početku priprema, a baza reprezentacije će tijekom pripremnog razdoblja  biti i Crikvenica.
U odnosu na prethodni Eurobasket, u Poljskoj 2009., samo će tri imena biti ista (Ukić,  Popović i Rozić), akceptirajući  i tadašnje ozljede (Tomas i  Barać) reprezentacija je  doživjela drastično pomlađivanje i kompozicijsku  transformaciju u dvije godine.  U Poljskoj smo imali najstariju  selekciju na turniru, u Litvi  ćemo imati jednu od najmlađih. Niti jedan potez izbornika Vrankovića ne može  se okarakterizirati iznenađujućim, pa ipak se može  diskutirati o otpadanju standardnih reprezentativaca  Lončara i Banića.
 Izostanak Zubčića
– Lončar je ozlijeđen, muči  ga plantarni fascitis, a tražeći  kompatibilne igrače u odnosu  na naše centre Tomića i Baraća – izostavio sam i Banića.  Primjetan je i izostanak  Zubčića, u čijem sam talentu  uživao vodeći Cibonu na kraju  sezone, ali sam mu pretpostavio Markotu i Rudeža, koji  su imali veći kontinuitet igrajući u Europi. Prilikom izbora  igrača vodio sam računa i o  mogućnosti regeneracije  momčadi na napornom i dugom turniru, sa zgusnutim rasporedom utakmica – kazao je  izbornik Vranković.
U odnosu na protekla natjecanja naša će selekcija imati  puno polivalentnih igrača, što  smatramo velikim plusom. Izbornik je upravo izborom takvih igrača tražio pomak nabolje u taktičkim mogućnostima.
Bez inicijalnih zdravstvenih  problema ne ide, to je sastavni  dio sporta. Radošević bi trebao biti sto posto spreman za  početak priprema, ali je Tomasova ozljeda pete nešto  kompliciranija.
– Prema dogovoru naše liječničke službe i liječnika iz  Tomasovog matičnog Fenerbahcea on treba imati mjesec  dana kvalitetnog odmora. Pojavit će se na početku priprema, ali će s radom početi nešto  kasnije – dodao je Vranković.
Ljubljana i London
Najjače provjere tijekom  priprema naša će selekcija  imati na turnirima u Ljubljani  (6.-9. kolovoza) i Londonu  (16.-21. kolovoza), a sam Eurobasket trajat će od 31. kolovoza do 18. rujna i bit će  najduži i najnaporniji ikada, sa  24 sudionika. A i najjači, s  obzirom na to da je izlučan za  Olimpijske igre u Londonu, te  će sve selekcije doći s najboljim  mogućim selekcijama, što će  biti dodatno potencirano “lockoutom” u NBA ligi. Poslovično kaotična FIBA još uvijek  nije definirala hoće li omogućiti 14 prijavljenih igrača za  natjecanje. Teško je i stisnuti i  prdnuti, kako bi se kod nas  reklo, a FIBA bi željela i 14  igrača s obzirom na proširenje  Eurobasketa, i smanjivanje ionako stravično visokih troškova organizatorima Litavcima,  dignutih uključivanjem dodatnih 8 reprezentacija, te se trenutno vodi prijepor oko toga  na relaciji FIBA Europa – FIBA svijet.
 


Vrankovićev popis




Braniči: Roko Leni Ukić, Marko Popović, Dontaye Draper, Rok  Stipčević, Krunoslav Simon,  Marko Car, Bojan Bogdanović,  Fran Pilepić
Krila: Marko Tomas, Marin Rozić, Damir Markota, Damjan Rudež, Leon Radošević, Luka Žorić
Centri: Stanko Barać, Ante  Tomić, Lukša Andrić