Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Iz ovoga mogu izaći samo jači

01.07.2011. 22:00
Iz ovoga mogu  izaći samo jači


Svaki izbornik ima svoje ideje i želje, a očito se ja ne uklapam u njegove. U početku mi je to bio šok i bio sam iznenađen tom odlukom. Ipak, moram reći da je s njegove strane korektno što me nazvao i rekao mi što je u njegovoj glavi, tako da znam na čemu sam – kazao je Banić


Malo tko nije  ostao iznenađen nakon što  je Josip Vranković, izbornik  hrvatske košarkaške reprezentacije, objavio popis  igrača na koje računa za  Europsko prvenstvo u Litvi.  Na širem popisu, kojega je  sa 25 skratio na 17 igrača,  nema Marka Banića, iza kojega je vrlo dobra sezona u  Bilbau. Baskijski klub je ostvario najveći uspjeh u povijesti, plasman u finale  ACB lige, te prvi put i u  Euroligu, a Banić je kao  kapetan momčadi uvelike  doprinijeo tom rezultatu.  Izbornik je njegovo nepozivanje objasnio riječima da  zadarski centar nije kompatibilan u koncepciji koju  je zamislio za ovo natjecanje, a sam Banić o toj  odluci kaže:
– Svaki izbornik ima svoje  ideje i želje, a očito se ja ne  uklapam u njegove. U  početku mi je to bio šok i bio  sam iznenađen tom odlukom. Ipak, moram reći da je  s njegove strane korektno  što me nazvao i rekao mi što  je u njegovoj glavi, tako da  znam na čemu sam. Nije mi  lako, jer sam u pogonu svako ljeto još od kadetskih  dana, tako da je stvarno  čudno ne biti tamo. Nedostajat će mi momci iz reprezentacije, jer smo stvarno bili dobra klapa. Želim  im svu sreću, da naprave  dobar rezultat i ostvare ono  što smo oduvijek htjeli, a to  je medalja.
Kako vam je izbornik objasnio svoju odluku?
– Rekao mi je da se Žorić  i Andrić više uklapaju u njegovu koncepciju. Imali su  odličnu sezonu, naročito  Žorić, koji apsolutno zaslužuje biti tamo. S tim momcima sam provodio svako  ljeto, sve su to vrhunski ljudi  i igrači i zaslužuju biti tamo  gdje jesu. Nadam se da će  opravdati izbornikovo povjerenje. Iskreno im želim sve  najbolje – u sportskom duhu  će Banić.
Koliko je razočaranje  ovakvim razvojem događaja?
– Sada se trebam pripremiti za novu klupsku sezonu  na najbolji mogući način,  doći tamo spreman i odraditi to kako treba. To je  jedino što mi je sada u glavi.  Na prvu ruku mi je bio veliki  šok, ali sada sam već prihvatio tu odluku. Što je tu je,  idem dalje. Imat ću dodatnu  motivaciju u Euroligi i iz  ovoga čovjek može izići samo jači.
U seniorskoj reprezentaciji Banić je od kvalifikacija  za Europsko prvenstvo u  Srbiji 2005. To je natjecanje  propustio, ali je od onda  svake godine bio među dvanaestoricom izabranih, na  Europskim prvenstvima  2007. i 2009., Olimpijskim  igrama 2008., te Svjetskom  prvenstvu 2010. Sasvim sigurno će biti čudno  ovo natjecanje promatrati preko malih ekrana.
– Ne mogu to ni  zamisliti. Bit će  mnogo drugačije to  gledati ispred televizije, nego biti na  parketu. Prvi put  sam u ovakvoj situaciji, ali sigurno  ću biti njihov najveći navijač.
Ovo naravno ne  znači da su za Banića vrata reprezentacije zatvorena.
– Nipošto. Nadam se da ću se ponovno vratiti i da će  to biti u bolju reprezentaciju, koja će nam donijeti  neku medalju. Sigurno imamo kvalitete za to, a do sada  nam je uvijek malo nedostajalo. Imali smo psihičku  barijeru četvrtfinala i nadam se da se to neće ponoviti, te da će već u Litvi  momci uspjeti to proći.
Kakav je vaš plan u sljedećih mjesec i pol dana do  početka klupskih priprema?
– Prvotni plan preko ljeta  sam prilagodio pripremama  reprezentacije, a sada ćemo  to morati modificirati. Okupljanje u Bilbau će biti sredinom kolovoza i to trebam  dočekati spreman. Trener  Katsikaris radi dosta naporno, kvalitetno i detaljno, posebno sada kada ćemo uz  ACB igrati i Euroligu – za  kraj će Banić.