Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Nema kruha bez motike” više ne drži vodu!

01.07.2011. 22:00
“Nema kruha bez motike”  više ne drži vodu!


Nakon dokazivanja moći medija i novca, koji su pokazali da su iznad svih te su i ovaj put izvojevali pobjedu, Miliša smatra kako je sada osiguran put za daljnje prikazivanje ove i sličnih emisija te da već u idućem Big Brotheru, ukoliko se bude podilazilo manipulatorima djece, možemo očekivati i prostitutku koja svoje eksplicitne aktivnosti neće skrivati ispod pokrivača, već će to profesionalno odradit dok nacija bude za obiteljskim objedom
Ono što se promiče kao model ponašanja koji jamči slavu i popularnost je takav da ističe kako za uspjeh u životu nisu potrebni znanje, sposobnost i talent, dakle sve ono što učimo i zagovaramo u odgoju djece, naprotiv, u prvi plan se stavlja upravo ono negativno kao što su pijanstvo, manipulacije, spletke, promiskuitet i agresivnost kaže Mila Špinderk, psihologinja u Obiteljskom centru
 
Šibenčanka Marijana  Čvrljak, pobjednica  je prvog regionalnog  reality showa Big  Brother. Iz kuće Velikog brata  izišla je bogatija za nešto više  od sto tisuća eura, ali sama sa  suzama u očima i iskustvom  koje je trajno obilježilo njezin,  ali i živote njezinih bližnjih.  Iako se njenoj pobjedi malo  tko nadao unatoč činjenici da  je već nakon deset dana boravka u kući Velikog brata  održavala seksualne odnose s  mlađahnim Beograđaninom  Nikolom Nemeševićem, udana majka dvogodišnje djevojčice koju je ostavila rodbini  kako bi proživjela iskustvo  života, dokazala svoju vrijednost, zabavila se te možda  pokupila vreću “para”, izdržala je u zatvorenoj, izoliranoj kući puna tri mjeseca i  došla do samog kraja – sama.
Pred milijunskom publikom  prvi put je pobijedila žena, ali  ne bilo kakva žena, već “žena,  majka, preljubnica, ljubavnica…” Iako su neki drugi sudionici showa bolje kotirali na  forumima i portalima pobjedu  je odnijela Marijana. No, iako  sumnjiva, njena pobjeda se u  finalnoj večeri dala naslutiti,  ako prema ničemu drugome,  ono bar po dobro izrežiranom  scenariju, u kojem najomraženiju ženu u kući bezobrazno javno ostavlja ljubavnik radi kojega je prevarila  muža i razdrmala temelje svoje obitelji.
Treba spomenuti da ju je  ostavio i suprug, navodno uskoro bivši, te je se svojevremeno odrekao i otac zbog  kćerina javnog seksualnog odnosa, da bi se na kraju, neće  pa hoće, pojavio da sačeka  svoju kćer i pruži joj javnu  podršku. Pobjeda se dala naslutiti i po najavama voditeljice  Antonije Blaće koja je odmah  na početku obećala nezaboravan show koji ćemo dugo  pamtiti. Iz kuće je Marijana  izišla sama u suzama uz  zvižduke, kako je rekla Blaće,  Balkanaca, ostavljena od  muža i ljubavnika koji su je se  odrekli preko medija, prvi  zbog prevare, opijanja, razbijanja, ponašanja koje ju je  pratilo za čitava boravka u  kući, a drugi zbog navodne  manipulacije i glume i to u  završnoj emisiji pred širokim  auditorijem, čineći od nje na  kraju žrtvu te se dogodilo  upravo suprotno onom negativnom kontekstu koji ju je  pratio svih sto dana provedenih u kući Velikog brata.
Uloga Centra za  socijalnu skrb
Naime, Marijana je postala  primjer i uzor te osoba čije je  ponašanje više nego prihvatljivo, osoba koja je nama zadrtim Balkancima konačno  pokazala da je seks sasvim  normalna stvar, odnosno da  nije tabu tema, kao i prevariti  muža, održavati seksualne odnose pred milijunima gledatelja i što je najgore svojom  dvogodišnjom djevojčicom  koja je razuzdanim zabavama  svoje majke koja ju je napustila u najpotrebnijem razdoblju njena života kako bi se  domogla novca, mogla svjedočiti puna tri mjeseca. Naime, tko je djetetu mogao zabraniti da ne vidi majku koja  joj nedostaje na malom ekranu, a pritom joj cijelo vrijeme  pokrivati oči i uši. Pitamo se  samo što je radio ili još bolje  što će napraviti šibenski Centar za socijalnu skrb, kako bi  zaštitio dijete koje će prema  riječima stručnjaka jednog dana svojoj majci za nanesenu  psihološku bol vratiti dvostruko više i na gori način nego  što je to bilo učinjeno njoj kao  djetetu.
Stručnjaci smatraju kako bi  trebalo provjeriti podobnost  Marijane kao majke odnosno  da bi upravo taj Centar koji  nije učinio apsolutno ništa  konkretno kako bi zaštitio  njeno dijete, trebao ući u obitelj te provjeriti roditeljsku  podobnost majke koja je prekinula privrženost s djetetom  u dobi u kojoj je djetetu majka  najpotrebnija. S obzirom da  se emisija pokazivala u ranom  terminu, iako su stručnjaci pa  i struka upozoravali kako termin prikazivanja nije primjeren za jednu reality emisiju  ovakvog tipa, isti stručnjaci su  samo kokodakali, kao i uvijek  u prazno, jer medijska pažnja  očito svima godi. Naravno,  «kokodakanjem» nisu postigli  apsolutno ništa.
Niti je emisija ukinuta niti  je prebačena u kasni termin  kako bi se zaštitila maloljetna  populacija, a niti je ta ista  struka koja je upozoravala na  loše posljedice emisije za Marijaninu djevojčicu povukla  konkretne poteze i pravnim  putem prekinula ovu diktaturu i samovolju velikih medijskih kuća u utrci za gledanošću i profitom. Naravno,  «slijepa» nacija gotovo svake  večeri tijekom tri mjeseca prikazivanja relityja doživljavala  je preporod gledajući kako  jedva punoljetni glazbenik  Nemeš iz Srbije, «praši» udanu majku, kućanicu iz Hrvatske blizu 30-ih, kako se  opijaju, razbijaju, spletkare…  sve ono što bismo poželjeli za  razbibrigu uz obiteljsku večer  ili večeru, te smo valjda zahvaljujući upravo određenoj  komercijalnoj televizijskoj  kući i Big Brotheru iz zadrtih  Balkanaca prešli u liberalnu  zapadnu populaciju.
“Roblje” u igri za  profitom
Naime, prema njima, nakon  seksa Marijane i Nemeša, o  kojima bi možda trebalo pisati  u povijesnim knjigama u zemljama bivše Jugoslavije kao  paru koji je promijenio mozgove ljudi ovog podneblja,  ništa više nije isto. To bi vjerojatno bila jedina tema o  kojoj se sve države bivše Juge  slažu. Naime, svima je jasno  kao dan da su i Marijana i  Nemeš, ali i svi ostali stanari  bili samo pijuni, «roblje» u igri  za profitom velikih i moćnih, a  to su prisiljeni i ostati na onoliko vremena na koliko ih veže  zavjet šutnje odnosno strogi  ugovor za koji zadarski  sveučilišni profesor sociologije i pedagogije Zlatko Miliša  ističe da traje pet godina.
Iako je činjenica da su Marijana i Nemeš, uz naravno  mladog Makedonca stripera  Lestera i homoseksualca  Brandona, bili glavne zvijezde  ovog realityja, stručnjaci tvrde  kako se radi o osobama upitnog morala, izvrnutih vrijednosti, a koji su poslužili samo  jednomu, manipulaciji od  strane medijske kuće koja drži  licencu ovog show-a kako bi  na njihovoj priči i ponašanju  unutar četiri zida ostvarili  ogroman profit.
No, sama namjera ostvarivanja profita nije upitna,  naime, to je i logično, ali  najveća opasnost ovakvih  emisija leži zapravo u posljedicama koje ona ima na  gledatelje, a pritom prvenstveno mislimo na mlade i  djecu. I da, najveća i najbitnija  je tu uloga roditelja koji bi  svojoj djeci takvo «medijsko  smeće» trebali zabraniti gledati. Nemoralna i egoistična  Marijana i eksplicitna i sukobu sklona Soraja bile su  uzor djevojčicama od  predškolske dobi u svim zemljama bivše Jugoslavije, i o  njima su raspredale na klupama na dječjim igralištima.  O Big Brotheru i njihovim  ukućanima su znali više no o  svom školskom gradivu. Ako  su bile zabranjene, emisije su  postajale još zanimljivije i gledale su se kriomice, kod prijateljice, dok roditelji spavaju,  a da ne spominjemo Internet  te sve vidove medija koje su  pratile što se događa unutar  kuće, ali i reakcije obitelji  isključivo gore navedenih,  «zanimljivih» stanara. Dakle,  roditelji su mogli učiniti sve i  zapravo ništa.
Voajerstvo, nasilje,  pijanstvo
– Reality show emisije, a  osobito Big Brother su najsofisticiraniji načini manipuliranja potrebama djece i mladih. Tim emisijama potiče se  voajerstvo, spletkarenje, različite vrste manipulacija, nasilje, pijanstvo, dokoličarenje,  egzibicionizam, promiskuitet,  a ironizira ispovijedanje, a ove  godine i osobe sa specifičnim  tjelesnim izgledom. Ove godine manipulacija producenata s tom emisijom vidi se po  tome što apsolutno nisu  uvažavali mišljenje struke, od  uglednog psihijatra Vladimira  Grudena koji tvrdi da takve  emisije dovode do depresivnih stanja te su osobito štetne  za djecu, pa sve do Ljiljane  Buljan Flander koja je u svojim izjavama za medije istaknula koliko je takva emisija  pogubna za djecu jer se ona  identificiraju s takvim likovima. Zapravo bi me jako  začudilo da je pobijedio netko  drugi, a ne Marijana ili Nemeš. Pobjeda se mogla dogoditi pod dva uvjeta, ili je sve  namješteno i unaprijed dogovoreno, ili je Marijana odnijela pobjedu uspješnom manipulacijom gledateljstvom.  Ako pogledate, ona je na kraju zadobila simpatije i postala  frajerica, kazao je Miliša naglašavajući kako je njezinom  pobjedom zapravo dokazana  teza kako sve ima cijenu, a  ništa vrijednost, što je dokazalo promiskuitetno ponašanje pobjednice.
Smatra, nadalje, da će se  prave posljedice moći uvidjeti  i sagledati tek za nekoliko  godina, točnije za pet, koliko  traje strogi ugovor koji su stanari potpisali zavjetujući se u  tom vremenu na šutnju. Jednako tako, pita se hoće li se  Marijanina djevojčica majci  za psihičke boli koje je doživjela i koje je vjerojatno čekaju  jer nitko nije smatrao shodnim da je treba zaštititi, osvetiti majci serviranjem istih  ili pak i gorih scena, pita se  Miliša.
Emisije poput Velikog brata Miliša smatra i naziva kulturnim smećem u kojem je  ideja multikultralnosti doslovce prostituirana, dok je lik  Marijane odaslao lažnu poruku o tome kakav je to prototip Hrvatice, lake žene,  upitnog morala i inteligencije.  Sagledavajući posljedice,  smatra kako u prvi plan treba  staviti djecu koja padaju kao  kolateralne žrtve profita i nebrige odraslih. Naime, dodaje  kako su Marijana i Nemeš u  cijeloj priči zapravo nevažni  jer je to mogao biti bilo tko  sličan njima, ali u njihovom  djelovanju i forsiranju tih dviju persona iščitava se poželjno  ponašanje, kojim su nas vlasnici medija terorizirali te djeci  poslali jasnu poruku na koji  najlakši način doći do slave i  novca, te da je teza kako nema  «kruha bez motike», zapravo  samo glupa stara balkanska  teza koja više ne drži vodu.
U emisiji kršeni  zakoni
Miliša ističe kako su u ovoj  emisiji kršeni i zakoni te kako  je struka, koja je jednoglasno  upozoravala na negativne posljedice, zapravo ponižena,  nitko ih nije slušao, a sami  očito nisu mogli ništa poduzeti već samo ukazati onima  koji jesu mogli na neprihvatljive činjenice i ponašanje. U  cijeloj priči najodgovornije je,  kako kaže Miliša, Vijeće za  elektroničke medije koje nije  odigralo svoju ulogu zaštite  gledatelja te bi po njemu njegovi članovi morali dati neopozive ostavke.
Nakon dokazivanja moći  medija i novca, koji su pokazali da su iznad svih te su i  ovaj put izvojevali pobjedu,  Miliša smatra kako je sada  osiguran put za daljnje prikazivanje ove i sličnih emisija  te da već u idućem Big Brotheru, ukoliko se bude podilazilo manipulatorima djece, možemo očekivati i prostitutku koja svoje eksplicitne  aktivnosti neće skrivati ispod  pokrivača, već će to profesionalno odradit dok nacija  bude za obiteljskim objedom.  Ovogodišnji sudionici, kao i  oni prije, ali i oni koji će doći  poslije njih zasigurno  proživljavaju teror i posljedice  svog potpisa na «vražjem ugovoru» koji bi im možda trebao  donijeti novac i slavu.
Psihologinja u Obiteljskom  centru, Mila Špinderk kaže  kako u reality emisijama sudjeluju ljudi koji su negativna  selekcija iz populacije koja  jednostavno ne živi normalne  živote, ali društvu u kojem su  urušene sve vrijednosti šalju  poruku kako se na “najlakši”  način, bez rada može dokopati veće količine novca.
– Mislim da se vrlo “pažljivo”  biraju kandidati u reality showu, posebno u Big Brotheru.  Egzibicionizam je iz sezone u  sezonu sve izraženiji, pa su  onda i situacije kojima se kandidati izlažu, u gotovo diktatorskim uvjetima, sve bizarnije, a sve je još dodatno  začinjeno medijski senzacionalističkim praćenjem onoga  što se dogodilo. Ono što se  promiče kao model ponašanja  koji jamči slavu i popularnost  je takav da ističe kako za  uspjeh u životu nisu potrebni  znanje, sposobnost i talent,  dakle sve ono što učimo i  zagovaramo u odgoju djece,  naprotiv, u prvi plan se stavlja  upravo ono negativno kao što  su pijanstvo, manipulacije,  spletke, promiskuitet i agresivnost kaže Špinderk. Smatra  kako u Velikom bratu sudjeluju ljudi koji pristaju biti  tako javno izloženi, a to su isti  oni oni koji nas okružuju, ali  ih mi ne “vidimo”, barem ne na  jednom mjestu, u tako strogo  kontroliranim uvjetima.
Jednako tako Špinderk  smatra da su emisije ovakvog  tipa prikladnije za kasnije  noćne sate te da ih je u taj  termin potrebno prebaciti jer  njihov utjecaj na djecu zaista  postoji jer ona često imitiraju  ponašanja koja gledaju, te su  ih, kako kaže Špinderk,  spremna i nekritički prihvatiti. 
– Poznato je da za emisije  ovog tipa uvijek postoji veliki  interes, kako za sudjelovanjem tako i za gledanjem, koje  je na neki način također sudjelovanje. Naime, samo za  ulazak u kuću ovogodišnjeg  BB u Hrvatskoj se prijavilo  preko 5500 ljudi, a još veći  broj ih je “ušao” putem malih  ekrana, novina, portala…
Pri tome se zaboravlja da je  i gledatelju zapravo servirano  ono što Veliki Brat želi da  bude viđeno, pa čak i način na  koji će biti viđeno. Prosječni  gledatelj se vrlo često uključi  na način da gledajući iz sigurnije pozicije vjeruje kako  je bolji od onih koje gleda ili  pak ima nesmetano pravo da  uživa u tuđoj nesreći, gluposti,  krivoj procjeni, misleći pri tome kako se to njemu nikad ne  bi dogodilo. Ovogodišnja pobjednica je, blago rečeno, zanimljiva upravo zbog onog što  je dobila, 100-njak tisuća eura, ali i zbog onog što je  izgubila, kaže Špinderk, te dodaje kako je upravo u tome  možda ipak sadržan i dio pozitivne poruke mladima-koliko god bili nesavršeni i griješili, za svako svoje ponašanje, odluku i izbor, snosimo odgovornost sami za sebe.
O budućnosti ovogodišnjih  stanara kuće Velikog brata  stručnjaci nisu nagađali.  Većina će najvjerojatnije vrlo  brzo pasti u zaborav. No, vrlo  brzo, i prije nego se nadamo  doći će neka nova emisija i  novi stanari koji će cijelu priču  odvesti i korak dalje, a usprkos moralnim dvojbama i  štetnom utjecaju na djecu i  mladež gledateljstvo će im  kao i uvijek biti zajamčeno.  Struka će i dalje prigovarati,  odgovorni i dalje neće raditi  svoj posao, osobe upitna morala, ograničene inteligencije i  izvrnutih vrijednosti će nas  «šopati» svojim biserima, ali  samo zato jer im mi to dopuštamo jer je lakše svaku  večer pobjeći u njihovu stvarnost nego se suočiti sa svojom  koja svakim danom sve više  odmiče, udaljava se od onog  što se zove «ljudsko dostojanstvo», a nažalost u ovim  vremenima teško ga je zadržati.


Marijana bi trebala potražiti stručnu pomoć!


Psihologinja Mila Špinderk smatra kako je na dvogodišnju Marijaninu kćer više utjecala separacija nego majčino promiskuitetno ponašanje.
– Na djevojčicu je više negativno utjecala separacija od majke nego kako se ona tamo ponašala jer je riječ o zaista malenom djetetu, koje nadam se, nije pratilo sve što se prikazivalo, naglasila je Špinderk te istaknula da će utjecaj proživljenoga na nju u budućnosti ovisiti isključivo o tome da li će majka potražiti stručnu pomoć i imati podršku u tome da stekne uvid u svoje probleme i postane emocionalno stabilnija i zrelija, a time i kompetentnija u svojoj ulozi roditelja.