Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Skuplje za predškolce

01.07.2011. 22:00
Skuplje za predškolce


Za iduću godinu cijena u primarnom boravku ostaje ista, no za skraćeni program koji pohađaju uglavnom predškolska djeca roditelji će umjesto sto morati platiti 200 kuna


U Dječji vrtić Biograd na Moru za iduću 2011./2012. pedagošku godinu upisano je 200-tinjak mališana. U dva objekta biogradskog vrtića bit će smješten veći dio biogradskih mališana u redovitom ili skraćenom programu. U centralnom biogradskom vrtiću primarnim desetosatnim programom bit će obuhvaćeno pet različitih skupina polaznika, od čega tri mješovite mlađe i starije te dvije jaslične skupine, a poslijepodne će se raditi sa dvije skupine u takozvanom skraćenom programa u trajanju od dva i pol sata.
U novootvorenom vrtiću na Kosi Zapad radit će se sa dvije skupine mališana i to uglavnom u primarnom boravku, a kapacitet vrtića je 60 polaznika. Liste čekanja kao ranijih godina za sada nema, no cijene smještaja baš i nisu male, kažu biogradski roditelji. Za primarni desetosatni boravak roditelji su još prošle godine morali izdvojiti 700 kuna, a onaj skraćeni 2,5-satni ili, kako ga mnogi zovu, predškolski program iznosio 100 kuna. Za iduću godinu cijena u primarnom boravku ostaje ista, no za skraćeni program roditelji će umjesto sto morati platiti 200 kuna. Odluka je to koju je na zadnjoj sjednici donijelo biogradsko Gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnika umjesto Upravnog vijeća Dječjeg vrtića, što je sukladno Odredbama Zakonu o predškolskom odgoju i naobrazbi. Ova odluka mijenja još nekoliko članaka pa su, primjerice, za ljetno razdoblje, mjesec srpanj i kolovoz, roditelji dužni platiti boravak i kada je dijete odsutno osim ako unaprijed ne odjave boravak djeteta, kada plaćaju 20% cijene boravka. Prijašnjom odlukom roditelji nisu bili dužni plaćati ništa ako na vrijeme odjave boravak djeteta u tom razdoblju. Ova nova odluka nije naišla na odobravanje roditelja, jer je, kako kažu, svaka njezina izmjena na njihovu štetu, a posebno  i kojima je taj kratki program važan doprinos u pripremi za školu.