Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stopama sv. Ivana Bosca

01.07.2011. 22:00
Stopama sv. Ivana Bosca


U prostorijama Župe Gospe Loretske u Arbanasima prošlog tjedna započelo “Dječje ljeto” u organizaciji salezijanske mladeži. Cijeli program pripremili su  župni animatori, koji su mjesec dana marljivo dolazili na  pripremne susrete.
Ivana Duka, voditeljica animatora, kazala je da u ovom  događanju sudjeluje četrdesetak djece osnovnoškolaca koji  uglavnom pripadaju župi.
– Djeca dobro prihvaćaju radionice koje smo ujutro i  poslijepodne organizirali za njih. Svaka od tih radionica ima  svoju određenu temu te su međusobno povezane, kazuje  Duka.
Tijekom održavanja “Dječjeg ljeta” djeca su izrađivala svoj  lik od papira.
– Cilj svih radionica je da djeca otkriju sebe. Ove godine  tema radionica je salezijanska duhovnost koju označuju  vjera, razum i ljubaznost, a tako smo nazvali i grupe djece,  kazuje Anđelina Matković koja je u logistici “Dječjeg ljeta”.  Zadnjeg dana održavanja radionica organiziran je izlet za  sve sudionike.
Salezijanci rade na pastoralu mladih što je njihova misao  vodilja. Svaku subotu salezijanci angažiraju djecu, uglavnom  iz župe, kroz niz kreativnih, duhovnih i zabavnih radionica.
– Stariji rade s mladima, a mladi s djecom i tako u krug.  Angažirani smo u svim aspektima života župa od ministriranja, priprema za blagdane, pjevanja u zboru i ostalo.  Mi stojimo na raspolaganju župi za sve što joj je potrebno,  kazuje Matković.  
Sv. Ivan Bosco utemeljitelj je salezijanaca. Broj mladih  koji su se okupljali oko don Bosca bio je vrlo velik. Nakon  mnogo muka uspio je, ipak, osnovati oratorij u kojem su  mladi mogli dobiti dublji odgoj. Među tom mladeži počela su  se javljati i svećenička zvanja pa je don Bosco osnovao  Salezijansku družbu koja će se brinuti osobito za siromašnu  i napuštenu djecu i mladež, pomagati je, odgajati i spremati  za život. Veliku ulogu u don Boscovu sustavu imali su  ispovijed i pričest. Mladići odgojeni u tom duhu postajali su  samostalni, čestiti građani i dobri kršćani, a mnogi su se  posvetili i duhovnom staležu.
Don Bosco je umro godine 1888. Svetim ga je proglasio  papa Pio XI. godine 1934. Danas je salezijanska družba  jedna od najbrojnijih redovničkih zajednica u Crkvi.