Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svi koji su se odlučili za drugi stup mogu se predomisliti kad budu išli u mirovinu

01.07.2011. 22:00
Svi koji su se odlučili za drugi stup mogu  se predomisliti kad budu išli u mirovinu


Obzirom da su radnici koji su mogli birati ulazak u drugi stup 2002. su imali najmanje 40 godina, to znači da će u mirovinu odlaziti najkasnije do 2027. godine, odnosno da pa Vlada ovime najnovijim izmjenama u mirovinskom sustavu prihvaća obveze koje će se ispunjavati njezini nasljednici u sljedeća četiri mandata, a da umiruje 120 tisuća potencijalnih birača već sada


Oko 120 tisuća hrvatskih radnika koji su 2002. godine dobrovoljno izabrali uplate doprinosa i u drugom stupu iako to nisu morali dobit će priliku ispraviti tu svoju odluku ukoliko je smatraju financijski lošom. Oni će se u trenutku kad budu odlazili u mirovinu moći odlučiti žele li penziju primati samo iz prvog stupa, odnosno iz fonda solidarnosti ili ostaju kod toga da njihova mirovina bude kombinacija štednje iz prvog i drugog stupa. Više izvora iz Vlade, ali i mirovinskih fondova potvrdilo nam je nam je da se pripremaju izmjene mirovinskog sustava po kojima će se tim građanima omogućiti da u trenutku odlaska u mirovinu praktički izaberu povratak u prvi mirovinski stup. Prema našim izvorima ti će građani povratak u prvi stup moći izabrati i nakon što nova pravila stupe na snagu i to u roku od 60 dana, ali ostavlja im se mogućnost da isti izbor naprave i kad  budu odlazili u mirovinu.
Nove će izmjene u mirovinskom sustavu, dvanaeste po redu od osamostaljenja Hrvatske, najvjerojatnije na snagu stupiti tek početkom sljedeće godine, ali među našim sugovornicima ima i onih koji tvrde da bi se to moglo dogoditi ranije ukoliko se promjene dobro pripreme. Riječ je o radnicima koji su 2002. godine imali između 40 i 50 godina i izabrali su ulazak u drugi stup u koji  je išlo pet posto njihovih doprinosa, odnosno nisu ostali kod opcije da svih 20 posto doprinosa ide u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Kako su izračuni u međuvremenu pokazali da će njihove mirovine, pogotovu ako nisu imali visoka primanja, biti manje nego mirovine građana koji su ostali u prvom stupu, odnosno onih koji su ukupan iznos doprinosa uplaćivali u fond solidarnosti, Vlada je, kažu naši izvori, odlučila omogućiti tim ljudima da se vrate u prvi stup, odnosno da u trenutku odlaska u mirovinu izaberu koja je opcija za njih bolja. Kad god izaberu povratak u prvi stup, nakon stupanja na snagu novog zakona, ili kod odlaska u mirovinu s njima će iz drugog stupa prijeći i njihova štednja.
Uz to mogu računati da će na ukupan iznos mirovine dobiti i dodatak za takozvane nove umirovljenike od tri do 27 posto na koji pravo imaju svi oni koji su umirovljeni po novim oštrijim pravilima nakon 1. siječnja 1999. godine. Upravo taj dodatak mnogi krive za to što su prve mirovine, koje se isplaćuju i iz prvog i iz drugog stupa, manje od mirovina koje stižu samo iz fonda solidarnosti. Da nije bilo te intervencije ne bi bilo ni tolike razlike, tvrde iz umirovljeničkih fondova. Vjeruju i to da će građani odluku o povratku u prvi stup odgoditi do odlaska u mirovinu kada će moći kalkulirati koja im je opcija povoljnija.
Obzirom da su radnici koji su mogli birati ulazaka u drugi stup 2002. godine imali najmanje 40 godina to znači da će u mirovinu odlaziti najkasnije do 2027. godine, odnosno da Vlada najnovijim izmjenama u mirovinskom sustavu prihvaća obveze koje će se ispunjavati njezini nasljednici u sljedeća četiri mandata, a da umiruje 120 tisuća potencijalnih birača već sada.
Međutim, u Vladi ističu da će država u proračun HZMO-a dobiti i štednju tih građana te da bi pitanje budućih mirovina morala riješiti i sljedeća Vlada i da rješenje ne bi moglo biti puno drukčije. U Vladi ističu i to da je dokaz da ne misle samo na sadašnji trenutak to što građani ne moraju odmah birati, pa tako njihovi doprinosi iz drugog stupa neće odmah ići u državni proračun što bi obzirom na minus u fondu solidarnosti Vladi odgovaralo.