Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Biograd postao Lavandograd

01.07.2012. 22:00
Biograd postao Lavandograd


Kao i svaki pravi grad i Lavandograd je imao restoran u kojemu se kuhalo i kušalo, ali i pisao pravi restoranski meni. Svoje mjesto u gradu našao je i vrtni centar u kojemu su mališani pokazali što znaju o sadnji i njegovanju bilja, a nije nedostajalo ni kreativnih radionica u kojima se izrađivao nakit te šeširi


U subotu je ispred zgrade Gradske uprave u Biogradu “izrastao” Lavandograd. Riječ je o projektu biogradskog dječjeg vrtića, koji su zajednički pripremili odgajatelji, djeca i njihovi roditelji.
– Već dulje vrijeme u našim vrtićima je sve bilo u znaku lavande. Pripremalo se, planiralo, kraeiralo, a sve sa ciljem što boljeg predstavljanja široj javnosti, rekla je odgajateljica Božena Belamarić-Brčić koja je ujedno i pokretačica ovog zabavno-glazbenog projekta.
– Jer, nastavila je, evidentno je da su naši mališani veoma talentirani, voljni, ali i dovoljno zaigrani da kroz igru i zabavu nauče, urade i pokažu puno toga. Zato mi u vrtiću kažemo da smo mi pravi mali pogon, jer gotovo da nema teme o kojoj mi ne možemo raspravljati, analizirati je, učiti… Tako je i ideja da se od lavande, ove naše autohtone biljke, krene u izradu raznih suvenira, bila zanimljiva i našim mališanima. Uz sudjelovanje njihovih roditelja, koji su ga rado prihvatili, ovaj projekt se u konačnici mogao i realizirati, kazala je Belamarić-Brčić.
Tako je nakon priprema u vrtiću, Lavandograd u subotu postavljen na biogradskoj rivi.
Nakon što su postavljene konstrukcije Lavandograda, djeca su u mirisni grad najprije uvela biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza koji ga je i proglasio službeno otvorenim.
Voditeljica programa, novinarka BnM radija Branka Pelicarić, znalački je koordinirala sva događanja u Lavandogradu, kojih, moramo istaknuti, uopće nije bilo malo.
Bilo je tu radionica, ali i puno zabave i pjesme na kraju programa. U svakom se slučaju moglo puno toga čuti i vidjeti.
Izrađivali su se ukrasni predmeti i posuđe, a u blizini je bila uređena i prodavaonica gdje su se ti isti uratci i prodavali.
Kao i svaki pravi grad i Lavandograd je imao restoran u kojemu se kuhalo i kušalo, ali i pisao pravi restoranski meni. Svoje mjesto u gradu našao je i vrtni centar u kojemu su mališani pokazali što znaju o sadnji i njegovanju bilja, a nije nedostajalo ni kreativnih radionica u kojima se izrađivao nakit te šeširi. Vrhunac je bila modna revija na kojoj su mališani ponosno pokazali svoje uratke. Svakako, u svim segmentima života Lavandograda sudjelovali su i roditelji pa je sve bilo puno lakše i zanimljivije.
Realizaciju projekta su osim Grada Biograda pripomogli i gradska tvrtka “Bošana” te nekolicina okolnih ugostiteljskih objekata. Tako je primjerice kafić Šumpreš donirao napitak “Ledena čarolija”, Carpymore zakusku “Ružica u šugu od lavande”, restoran Arkada košaru fritula, konoba Bazlika prigodan namaz, dok je slastičarnica Miami je za sve sudionike projekta osigurala sladoled po promotivnim cijenama, a svoj doprinos dao je i Print studio. Ova prva biogradska “lavandomanija” može se stoga smatrati doista prihvaćenom i uspjelom manifestacijom.