Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Bralić: U London pojoš jedno iznenađenje

01.07.2012. 22:00
Bralić: U London pojoš jedno iznenađenje


Što se tiče OI-a, ne namjeravamo stati na ovome. U Londonu ćemo pokušati napraviti još jedno veliko iznenađenje i rezultat koji će nas sve učiniti ponosnima – rekao je Stipe Bralić


Sve do ove nedjelje hrvatske košarkaške reprezentativke nisu znale kako izgleda svečani doček u Zagrebačkoj zračnoj luci Pleso. Promjenu je donio povratak s predolimpijskog turnira u Ankari, gdje su štićenice izbornika Stipe Bralića savladale Mozambik (84:62), Južnu Koreju (83:75) i Kanadu (59:56), čime su izborile nastup u Londonu po prvi put u povijesti.
– Velik broj medija na dočeku jasno nam govori da smo napravili veliki rezultat. Međutim, taj rezultat nije plod samo ovog turnira u Ankari. Radi se o procesu koji traje već tri godine – istaknuo je Bralić u VIP salonu Plesa, govoreći u ime kapetanice Sandre Mandir i njenih suigračica, Anđe Jelavić, Antonije Mišure, Lise Ann Karcic, Emanuele Salopek, Marije Vrsaljko, Ive Ciglar, Ane Lelas, Ive Slišković, Mirne Mazić, Luce Ivanković i Jelene Ivezić.
Neki se smijali
Put prema Londonu započeo je 2009. godine u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.
– Već to je bilo jako teško. Idući korak je bio taj završni turnir Europskog prvenstva na kojem smo morali biti među pet najboljih u Europi da bi uopće došli do ove prilike. Dakle, ovo je treća sezona našeg teškog rada. Sada, nakon što je sve završilo, samo mogu reći da sam izuzetno ponosan, sretan i zadovoljan zbog plasmana naše ženske reprezentacije na Olimpijske igre – dodao je Bralić.
Ovim uspjehom košarkašice su se pridružile rukometašima, rukometašicama i vaterpolistima, koji su ranije osigurali vizu za London.
– Na olimpijskom turniru sudjeluje dvanaest reprezentacija, s time da domaćin i prvak Afrike automatski ulaze u tu kvotu. Znači, morali smo biti među deset na svijetu da bismo vidjeli Olimpijske igre, a u kvalifikacije za Europsko prvenstvo krenuli smo kao 56. reprezentacija s FIBA-ine liste. Tada smo najavili da krećemo po vizu za London, a mnogi su se tome smijali. Međutim, znao sam da imamo iznimno kvalitetne igračice koje to mogu ostvariti – objasnio je 39-godišnji stručnjak.
Zahvala HKS-u
Danas, tri godine kasnije, hrvatske košarkašice drže 31. mjesto na FIBA-inoj listi.
– Cure su još više od mene vjerovale da možemo do Londona. Na zadnje dvije utakmice, protiv Koreje i Kanade, u egalu smo ušli u završnih pet minuta. Bilo je vrlo teško, a cure su imale dovoljno snage i hrabrosti da to riješe u svoju korist. Takvih utakmica bilo je i u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo i na Europskom prvenstvu. Svaki put ova je ekipa pokazala da maksimalno vjeruje u sebe i svoje mogućnosti – prisjetio se Bralić sjajnih dana u Ankari.
Uz zahvalu HKS-u koji je ženskoj reprezentaciji omogućio maksimalno dobre uvjete za rad i pripreme, izbornik je posebno istaknuo zasluge ljudi iz klubova koji, kako je rekao, u ovako teškim vremenima ulažu enormne napore u egzistenciju hrvatske ženske košarke.
– Što se tiče Olimpijskih igara, ne namjeravamo stati na ovome. Sada ćemo se odmoriti šest dana, a zatim krećemo s pripremama za London. Tamo ćemo pokušati napraviti još jedno veliko iznenađenje i rezultat koji će nas sve učiniti ponosnima – zaključio je Bralić.


Veliki rezultat




Čim su se reprezentativke pojavile u VIP salonu Zagrebačke zračne luke Pleso, glavni tajnik HKS-a svakoj od njih uručio je buketić cvijeća.
– Od trenutka kada ste se plasirale u London HKS-u je stiglo jako puno čestitaka, koje vam sada želim prenijeti. Želim vam da budete zdrave i da uživate u svečanom mimohodu na otvorenju. Tek tada ćete postati svjesne veličine i značaja rezultata koji ste ostvarile. Uživajte u Londonu i opet nas učinite ponosnima – istaknuo je Drakšić.