Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Čiliću maraton

01.07.2012. 22:00
Čiliću maraton


Marin Čilić svladao Sama Querreyja sa 7:6 (6), 6:4, 6:7 (2), 6:7 (3), 17:15 poslije pet i pol sati igre. Talijanka Roberta Vinci pobijedila Mirjanu Lučić 7:6 (4), 7:6 (3)


Marin Čilić izborio je drugi tjedan Wimbledona i osminu finala, izjednačivši svoj najbolji plasman na najuglednijem Grand Slam turniru! U trećem kolu Čilić je poslije pet i pol sati igre  svladao Amerikanca Sama Querreyja sa 7:6 (6), 6:4, 6:7 (2), 6:7 (3), 17:15! Trebao je Čilić odigrati 20 manje, kod 6:5 u petom setu nije iskoristio servis za pobjedu, potom je čak 12 puta bio dva poena od poraza, ali pronašao je pobjednički izlaz, iskoristio je prvu meč loptu, 499. poen dvoboja (254-245) i sada, poslije odmora za srednju nedjelju turnira, čeka pobjednika susreta između Škota Andyja Murrayja i Cipranina Marcosa Baghdatisa.
Oprostila se Mirjana Lučić, koja je svoj put iz kvalifikacija završila u trećem kolu glavnog turnira. U dramatičnom dvoboju kao pobjednica izašla je Talijanka Roberta Vinci, 21. nositeljica slavila je sa 7:6 (4), 7:6 (3) i prvi put se našla u osmini finala Grand Slam turnira. Nakon sedam poraza u trećem kolu…
Trn u oku
Sam Querrey, 64. igrač svijeta, pamtit će tu subotu u “All Negland Clubu”, toliko puta imao je gem prednosti i 15:30 ili 30:30 na Marinovu servisu, ali nije stigao do meč lopte. Iako je bio tako blizu, Querrey nije uspio dobiti Međugorca (na travi) ni u  trećem pokušaju. Amerikanci inače za njega nemaju rješenja, postao im je trn u oku. Marin je u seriji od 18 pobjeda nad Amerikancima, što traje čak od siječnja 2008. godine! Poslije ovoga martona Marin ima omjer 13-6 u susretima okončanim u pet setova, Querrey 1-5. No, presudile su nijanse,  dvije dvostruke servis pogreške Amerikanca u 31. gemu petoga seta bili su prevelik dar, Čilić je odradio ostalo i slomio početni udarac Querreyja. Drugi servis za meč, za razliku od prvog, donio mu je osmu pobjedu zaredom na travi, izborenu poslije toliko muke budući da je Querrey u posljednja tri seta bio “Nadal na travi”. Sve je stizao…
Mirjana Lučić imala je previše darova za 29-godišnju Talijanku i to je platila porazom. Načinila je osam dvostrukih pogrešaka, a one u “tie breaku” imale su posebnu težinu. Napravila je ukupno 31 neprisiljenu pogrešku (Vinci 10), iskoristila samo jednu od šest “break” lopti u prvom nastupu u trećem kolu na Grand Slam turnirima poslije 11 godina. Jednom riječju – šteta. No, nije radila dramu poslije završetka turnira koji napušta bogatija za 43 tisuće funta.
Proboj
– Odigrala sam dobar meč, nemam si toga puno za zamjeriti. Vinci je servirala odlično, stalno radila pritisak i vrlo malo griješila. Vjetar? Uvjeti su za obje bili isti, no ona igra više “slice” pa je  za moj stil igre ipak bilo teže. Sve u svemu, odigrala sam dobar turnir, ovo je moj proboj prema vrhu. Ponovo sam među sto najboljih, a do kraja godine želim biti još dublje u tom društvu. Kao igračica nisam uopće potrošena i mogu se zamisliti u ovom društvu na Wimbledonu i za dvije ili tri godine – kaže Mirjana Lučić, jedna od pet igračica koje su bile u ždrijebu Wimbledona prije 13 godina (Venus Williams, Clijsters, Petrova i Tanasugarn), kada je igrala polufinale.
Kazahstanka Jaroslava Švedova dobila je svih 24 poena u prvom setu protiv Sare Errani, finalistkinje Roland Garrosa! Prema dostupnim podacima, zlatni set se do sada dogodilo samo jednom u Open eri, upisao ga je Amerikanac Bill Scanlon u Delray Beachu protiv Brazilca Hocevara 1983. godine.