Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Horvatinčićeva prijateljica iz glisera liječi se od PTSP-a

01.07.2012. 22:00
Horvatinčićeva prijateljica iz  glisera liječi se od PTSP-a


Đerđe Dilber proglašena je radno nesposobnom, a pozvana je da svjedoči 4. rujna. Odvjetnici vjeruju da će tada doći na sud
Suđenje Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću u kojoj su lani poginuli talijanski supružnici nastavljeno je jučer na  Općinskom sudu u Šibeniku ispitivanjem tek jednog od pet pozvanih  svjedoka. Riječ je o svjedocima koji su  lani u kolovozu radili u tvrtci Navigator Servis u Primoštenu te su  nakon nesreće bili zaduženi za odsukavanje i tegljenje Horvatinčićeva  glisera.
Pojavio se samo mornar  Boško Bolanča, jedan svjedok se ispričao, a trojica nisu niti preuzela  pozive suda zbog čega je sutkinja  Maja Šupe odredila i dodatno ročište  na kojemu bi se trebali saslušati svi  svjedoci koji se nisu do sada odazvali.
Među njima je i Horvatinčićeva prijateljica Anica Đerđe Dilber koja je s  njim bila u gliseru te je jedini očevidac  nesreće. Prošli put sudu se ispričala  poslavši medicinsku dokumentaciju  Odjela za prihijatriju KBC-a Rebro  prema kojoj ima PTSP, liječi se, te je  radno nesposobna. Anica Đerđe Dilber pozvana je da svjedoči 4. rujna, a  ostaje za vidjeti hoće li do tada ozdraviti i pojaviti se na sudu.
– Ona je još  bolesna ali vjerujemo da  će ipak moći svjedočiti. Ona je jedini  svjedok koji je bitan jer ima neposredna saznanja, kazao je Horvatinčićev odvjetnik Velimir Došen. Inače, Anicu Đerđe Dilber jučer je  u sudnici spomenuo i jedini ispitani  svjedok Boško Bolanča iz tvrtke Navigator Servis. Kazao je da su gliser  našli kod otoka Barilac, bio je osiguran sidrom pričvršćenim o stijene,  a oni su odmah prionuli krpanju  oštećenja i ispumpavanju mora da bi  brod mogli otegliti do obližnje Marine  Hramine.
– Kad smo počeli sa zatvaranjem  rupe došla je pomorska policija. Bila  je i jedna gospođa. Bilo mi je sumnjivo  kako to policajku puštaju unutra da  gaca i traži po gliseru. Kasnije sam  preko televizije i novina saznao da je  to djevojka od vlasnika broda, rekao  je Bolanča dodavši da nema nikakvih  saznanja o radu motora i upravljačkih  mehanizama na gliseru, već da je samo čuo da je do nesreće došlo zbog  otkazivanja autopilota.