Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Moram priznati da sam se prepala nakon dva kiksa

01.07.2012. 22:00
Moram priznati da sam se prepala nakon dva kiksa


Dobro sam se osjećala i moje je tijelo pokazivalo da može nešto napraviti. Ali prva dva hica su završila u mreži. Nije mi bilo svejedno – kaže Sandra Perković koja je u trećem pokušaju disk bacila 67,62 metara


Zašto bi bilo jednostavno kada može biti komplicirano, moto je Sandre Perković na Europskom prvenstvu što je jučer završilo u Helsinkiju. Nema veze, glavno da je uspjela u svojem cilju. Najbolja hrvatska bacačica diska obranila je titulu europske prvakinje iz Barcelone od prije dvije godine, nakon dramatičnog otvaranja nadmetanja 12 finalistkinja u kojem je u dvama navratima diskom pogodila mrežu i bila na rubu ispadanja iz kruga osam natjecateljica koje će se boriti za odličja, napokon je mogla odahnuti, njezina se sprava u trećem pokušaju zaustavila na pobjedničkih 67,62 metara, što je njezin treći najbolji hitac ove sezone. Vrisnula je tako da se tresao cijeli Olimpijski stadion, njezin je hitac za 2,63 metara nadmašio dotad vodeći Njemice Nadine Müller (64,99), a trener Ivan Ivančić pobjednički je digao ruke u zrak.
Sandra Perković još je jednom pisala povijest postavši peta bacačica diska u povijesti koja je obranila titulu čime se pridružila Ruskinjama Nini Dumbace (1946., 1950.), Tamari Press (1958., 1962.) i Faini Melnik (1971., 1974.), odnosno Njemici Ilke Wyludda (1990., 1994.).
Samo da leti
– Dobro sam se osjećala i moje je tijelo pokazivalo da može nešto napraviti. Ali prva dva hica su završila u mreži. Nakon prvog sam sama sebi rekla: Pa, dobro Sandra, što je ovo? Taj je hitac inače bio predobar, disk mi se rascvjetao. Drugi je opet zapeo u mrežu i već sam imala dva iksa. Nije mi bilo svejedno, moram priznati da sam se prepala. Mislila sam: Sandra, došla si braniti titulu, a ne možeš baciti niti jedan hitac – rekla je Sandra Perković, koja zapravo nije imala razloga za brigu. Ova je drama bila u njezinom stilu. Prije dvije godine u Barceloni od muke je grizla akreditaciju nakon što se tek desetim rezultatom (57,70 metara) plasirala u finale u kojem je došla do zvijezda i postala najmlađa europska prvakinja u bacanju diska u povijesti. U Helsinkiju je u kvalifikacijama nakon prijestupa u drugom pokušaju za 1,01 metara prebacila kvalifikacijsku normu i drugim se rezultatom plasirala u jučerašnji finale (62,01).
– Prije trećeg hica sam se malo izvrijeđala. Morala sam, samo sam htjela da disk leti. Nije mi bilo bitno koliko, hoće li to biti 52 ili 62 metra. Važno je bilo da leti.
I poletio je, 22-godišnja Zagrepčanka preuzela je vodstvo od svoje najveće suparnice, Nadine Müller pokušala joj je uzvratiti u trećoj seriji, disk je bacila 65,41 metara i ostala na drugome mjestu.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU