Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Od Rave do (A)Merike

01.07.2012. 22:00
Od Rave do (A)Merike


Znanstvena knjižnica Zadar danas je bila domaćin predstavljanja, svi su se složili, zanimljive knjige mr. sc. Davora Božina „Od Rave do (A)Merike”. Knjigu, koja na 172 stranice kroz autobiografska sjećanja čitatelju nudi prikaz velikih povijesnih gibanja na ovom otoku zadarskog arhipelaga, javnosti su predstavili dr. sc. Josip Faričić, prorektor zadarskog sveučilišta, profesor njegova Odjela za geografiju i urednik ove knjige, dr. sc. Zlatko Begonja, ravnatelj Akademijina Zavoda za povijesne znanosti u Zadru, te dr. sc. Stijepo Obad, umirovljeni sveučilišni profesor i poznati hrvatski povjesničar. Potonji je uz Joju Ricova i recenzent knjige koja je izdana u nakladi od 1.000 primjeraka.
Profesor Begonja govorio je o dokumentarističkom i povijesničarskom značaju knjige te se usredotočio na razdoblje Drugog svjetskog rata i neposrednog poraća što je i inače razdoblje koje najčešće istražuje.
– Ovo autobiografsko djelo vrijedan je prilog našem boljem poznavanju moderne povijesti otoka Rave. Autor otvoreno progovara o nesretnim prilikama koje su zadesile Ravljane tijekom Drugog svjetskog rata. Govori o stradanju ravljanskog svećenika kojeg su zbog njegovog otvorenog iskazivanja nacionalnog opredijeljenja ubili vođe pobunjenika iz Malog Iža, potom o talijanskoj odmazdi, o napadu partizana na parobrod koji je povezivao Brbinj i Ravu koji je za posljedicu imao mnogo nedužnih civilnih žrtava. Za spomenuti posljednji događaj autor zaključuje kako se nikako nije smio dogoditi. Značajno je što autor često donosi imena žrtava i počinitelja zločina. Zanimljivi su i poslijeratni događaji koje iz perspektive gimnazijalca opisuje autor. Tako govori o razbijanju kulturno-povijesnih spomenika iz mletačkog razdoblja kao reakciju na tršćansku krizu 1953. godine, kazao je, između ostalog, Begonja.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU