Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Splitski festival: Grand Prix osvojio Tomislav Bralić i klapa Intrade

01.07.2012. 22:00
Splitski festival: Grand Prix osvojio Tomislav Bralić  i klapa Intrade


U jednom gradu poput Splita nije lako osvojiti publiku u kojoj masovno sjede rodbina i prijatelji splitskih izvođača. Tim više smo svjesni značaja osvojene nagrade jer nas je splitska publika prihvatila i prepoznala kvalitetu klape i onoga što radimo, kazao je Tomislav Bralić
Grand  Prix 52. po redu Splitskog  festivala pripao je Zadranima, Tomislavu Braliću i klapi  Intrade. Njihova skladba  “Zašto uvik pivan” osvojila je  prvu nagradu publike – Zlatni galeb.
Bralić nije skrivao ponos i  sreću osvojenom nagradom  na ovom najpoznatijem i najdugovječnijem dalmatinskom festivalu. Istaknuo je  kako je upravo klapa Intrade  prvi zadarski izvođač koji je  osvojio Splitski festival u 52  godine njegova održavanja u  srcu Splita.
– Meni, a naravno i kolegama iz klape, upravo nagrada publike puno znači,  rekao bih čak i više nego  možda da je to bila nagrada  stručnog ocjenjivačkog suda. Naime, u jednom gradu  poput Splita nije lako osvojiti publiku u kojoj masovno sjede rodbina i prijatelji splitskih izvođača. 
Tim više smo svjesni značaja  osvojene nagrade jer nas je  splitska publika prihvatila i  prepoznala kvalitetu klape i  onoga što radimo. Iznimno  sam ponosan nagradom, ali  moram istaknuti da se naš  uspjeh nije dogodio preko  noći. Naime, mi već 6 do 7  godina svojim sudjelovanjem na Splitskom festivalu splitsku publiku pripremamo i upoznavamo s  radom naše klape i to je  evo konačno urodilo plodom. Teško je govoriti o  samoj skladbi, ali moram  priznati da sam na njeno  prvo slušanje imao osjećaj kao da sam je ja  napisao za sebe. Uvijek kažem da sam  prvo naučio  pjevati pa  tek  onda govoriti, a skladba  “Zašto uvik pivan”  govori upravo o tome,  zašto pjevam. Zahvaljujem autorima jer su napravili divnu skladbu, a  klapa Intrade ju je otpjevala u svom prepoznatljivom stilu, kao i uvijek,  najbolje što može, istaknuo  je Bralić dodajući kako je  opće poznato da klapa Intrade zaista najbolje zvuči  uživo što je jedan od važnih  faktora njihova uspjeha.
Druga nagrada publike, Srebrni galeb, pripao je Jeleni Rozgi za “Solo igračicu”,  dok je Brončani galeb i treće  mjesto pripalo Danijeli Martinović za njezin “Brodolom”.
Nagradu Zlatni val koju  dodjeljuje Stručni ocjenjivački sud odnijela je klapa  Šufit za skladbu “Ne diraj  moju jubav”, Srebrni val pripao je Magazinu s pjesmom  “Dušu nemaš da me na njoj  nosiš”, dok je Brončani val  struka dodijelila Zorici  Kondži i njezinoj “Ljubavi  bez kraja”.Nagradu slušatelja Radio Dalmacije odnio je  Gego (“Jubi san plavo  oko”), novinarima je  najbolja bila klapa  Rišpet s pjesmom “Lumin”, dok je Marko  Pecotić Peco nagrađen za najbolju  interpretaciju (“U  zemlji galeba”).
Prije osvajanja  grand Prixa Tomislav Bralić i  klapa Intrade nastupili su i  kao zvijezde polusatnog  show programa u finalnoj večeri. Dok je komisija iza zatvorenih  vrata prebrojavala glasove stručnog ocjenjivačkog suda te glasove  publike, popularni Zadrani su zabavljali  Splićane, a na repertoaru su se našli hitovi kao  što su “Croatio, iz duše te  ljubim”, “Zora bila”, “Samo  more nosim ja u duši”, “Karta  ljubavi”, itd. Pri ovim izvedbama pratili su ih, na zahtjev  voditelja klape Davora Petrovića, zadarski glazbenici  instrumentalisti koji već  godinama prate klapu  Intrade na svim njihovim velikim nastupima.
Tomislav Bralić se  prigodom toga našalio  da možda čak i neće morati silaziti s pozornice  ako u njihove ruke dospije  grand Prix festivala za novu  pjesmu “Zašto uvik pivan”,  što se na kraju i obistinilo.