Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Stipčević: Napredovao sam, ali uvijek želim više

01.07.2012. 22:00
Stipčević: Napredovao sam, ali uvijek želim više


Trener Carlo Recalcati me odlično prihvatio čim sam došao. Bio sam prvi igrač po minutaži i imao je veliko povjerenje u mene, što mi je bilo vrlo važno


U dvadeset i šestoj godini Rok Stipčević odradio je prvu cijelu sezonu izvan Hrvatske. U talijanski Varese stigao je početkom 2011. godine, te se odličnim igrama nametnuo kao jedan od ključnih igrača kluba i u netom završenoj sezoni. Varese je prvenstvo završio na osmom mjestu, posljednjem koje vodi u doigravanje, ali u četvrtfinalu nije mogao preko Siene, koja je kasnije došla do šestog uzastopnog naslova prvaka. Iako je prethodne sezone momčad završila na sedmom mjestu, nakon čega je u četvrtfinalu ispala od Cantua, ove je ostavila bolji dojam i malo joj je nedostajalo za bolji plasman.
– Prije nego što sam došao u Varese, momčad je imala dosta problema s ozljedama, izgubila je neke utakmice za jednu loptu, te je bila na 14. mjestu. No, kada sam došao, počeli smo igrati sve bolje i završili kao sedmi. Ove sezone smo, pak, cijelo vrijeme bili između četvrtog i osmog mjesta, da bi spletom okolnosti završili osmi. Izgubili smo neke dobivene utakmice u posljednjim sekundama i dogodili su se još neki rezultati, koji nam nisu išli u prilog. Mislim da smo bez problema mogli biti peti ili šesti, a onda bi u četvrtfinalu dobili lakšeg protivnika. Siena je doigravanje završila s 10-2. Po jednu pobjedu smo joj uzeli samo mi i Milano u finalu. Siguran sam da smo ih mogli pobijediti još jednom i izboriti majstoricu, ali nismo uspjeli. Ipak, kada smo izišli iz dvorane nakon posljednje utakmice, svi su nam pljeskali desetak minuta, što će reći da su navijači bili zadovoljni. Kada se sve uzme u obzir, mislim da su i u klubu zadovoljni, iako su možda ipak očekivali malo više – kaže zadarski razigravač.
Povjerenje trenera
Upravo je u jedinoj pobjedi protiv Siene Rok odigrao ponajbolju utakmicu sezone.
– Mislim da mi je to bila jedna od tri najbolje utakmice ove sezone. Imao sam odličnih utakmica u ligaškom dijelu, no ova se više apostrofira jer je bila u doigravanju, protiv najjače momčadi i to na način da sam u posljednjih 17 minuta zabio svih 19 poena, podijelio nekoliko asistencija i napravio sve ostalo što je trebalo. Tako smo u drugom poluvremenu okrenuli zaostatak od petnaest razlike i pobijedili, iako su mnogi mislili da će nas Siena pomesti s 3-0.
Stipčević kaže kako se u potpunosti prilagodio na inozemstvo i funkcioniranje u vrlo dobrom klubu, kakav je Varese.
– Trener Carlo Recalcati me odlično prihvatio čim sam došao. Bio sam prvi igrač po minutaži i imao je veliko povjerenje u mene, što mi je bilo vrlo važno. Čovjek je deset godina bio izbornik, jedan je od najcjenjenijih trenera u Italiji i bilo je stvarno ugodno surađivati s njim. Sve u svemu, zadovoljan sam. Mislim da sam napravio korak naprijed u svojoj igri, međutim, ne mogu reći da je to ono što želim. Uvijek želim više i mislim da imam još dosta prostora za napredak u svakom segmentu igre.
Kolika je razlika odigrati 36 utakmica u sezoni, naspram pedesetak, koliko ste ih igrali prethodnih godina?
– U ovom slučaju mnogo više treniramo. Imamo mnogo više vremena i prostora da se pripremimo za utakmicu. S druge strane, kada izgubimo, moramo cijeli tjedan živjeti s tim i razmišljati o porazu. Iskreno, više mi odgovara igrati veći broj utakmica, no što je tu je. Doći ćemo i do toga.
Varese nije nastupio na završnom turniru kupa, jer je na polusezoni bio ispod osmog mjesta.
– Bili smo deveti i zbog koš razlike se nismo plasirali na završnicu. Šteta, jer je to nepredvidljivo natjecanje i uvijek netko može iznenaditi i doći do trofeja. Premda je i ove godine Siena osvojila duplu krunu. Vrhunski su posložena momčad i na svim pozicijama imaju odlične igrače. No, Milano ulaže jako puno i po meni je samo pitanje vremena kada će preuzeti dominaciju.
Varese mi odgovara
Kakva je financijska situacija u Vareseu i općenito u talijanskoj košarci?
– Mi nemamo nikakvih financijskih problema, redovitost plaća se smatra pod normalnim. Sjever Italije teško može upasti u neku veću krizu. Jedino što ga može usporavati je jug, jer je između ta dva dijela države drastična razlika. Što se klubova tiče, situacija je vrlo dobra. Naravno da uvijek netko ima problema, što je slučaj u svim ligama. Ali za primjer možemo uzeti drugu talijansku ligu, koja je također vrlo dobra i gdje mnogi klubovi igračima mogu ponuditi odlične ugovore. Nije slučajnost da se velik broj Amerikanaca po dolasku u Europu odlučuje upravo za tu ligu.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU