Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vukšić: Ukidanje mobilnog harač iznudio je HT

01.07.2012. 22:00
Vukšić: Ukidanje mobilnog harač iznudio je HT


Sve su stranke osim Hrvatskih laburista jučer u Saboru podržale zakonske izmjene kojima se od  1. srpnja ukida porez od šest posto na  usluge u mobilnoj telefoniji. Nekadašnja ministrica financija Martina  Dalić (HDZ) rekla je da je dobro da  se ovaj Zakon ukida, ali da “njegovo  ukidanje pet mjeseci nakon uvođenja  otkriva i svu žalost vođenja ekonomske politike”
– Tržište ne poznaje ni apele ni želje  političara. U ovom slučaju nije prošlo  niti pet mjeseci, a Vlada mora učiniti  korak nazad. A zastupnici vladajuće  koalicije argumentirati suprotno onome što su govorili prije par mjeseci.  Prije par mjeseci su hvalili uvođenje  ovog poreza. Sada moraju hvaliti njegovo ukidanje. A u međuvremenu dok  traju ove jalove rasprave, dok svaki  političar više vjeruje metodi pokušaja  i pogreške nego ekonomskom znanju,  dok se svaki put kreće ispočetka, ekonomija se ruši, investitori nalaze nova  odredišta za svoje projekte. I vrijeme  prolazi, a vrijeme u ovom slučaju nije  na našoj strani, rekla je Dalić.  Odgovorio joj je Nenad Stazić (SDP) rekavši da “ukidanje nekog zakona ne  znači nužno da je donošenje tog zakona bilo pogrešno i nepotrebno”.
– Kada su na uvođenje Zakona operateri rekli – dobro radije ćemo ulagati  nego plaćati porez, Vlada je čula taj  njihovo odgovor i zbog toga ovaj zakon ukida, što nimalo ne znači da je  on bio pogrešan ili nepotreban u trenutku njegova donošenja, zaključio je  Stazić.
Protiv ukidanja nameta bili su samo  Laburisti. Njihov zastupnik Branko Vukšić rekao je da se u zadnjih pet  mjeseci ništa nije promijenilo.
– Hrvatska nije izašla iz recesije. Ukidanje Zakona iznuđeno pod pritiskom  velikih kompanija poput HT-a. A ta je  tvrtka prošle godine ostvarila neto dobit od 1,8 milijardi kuna, a svake godine otpušta na stotine radnika. Samo  je skupljala profit i izvozila ga iz Hrvatske, te jačala gospodarstvo ne Hrvatske već svoje matične zemlje, rekao  je Vukšić.