Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Vice Vlatkovića” najbolja strukovna škola u Hrvatskoj

Autor: Damir Maričić

01.07.2013. 22:00
“Vice Vlatkovića” najbolja strukovna škola u Hrvatskoj

Foto: PIXSELL



Zadarska strukovna škola Vice Vlatkovića dobila je priznanje kao najbolja škola koja obrazuje za obrtnička zanimanja u Hrvatskoj


Svečanom akademijom i dodjelom priznanja najistaknutijim obrtnicima te promocijom više od 1.400 novih majstora jučer je obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore (HOK) koja očekuje nastavak suradnje s javnim sektorom i Vladom u kreiranju boljih okvira poslovanja i zakonskih rješenja za obrtništvo, objavila je Hina.
Uz brojne obrtnike i partnere iz cijele Hrvatske na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu prisustvovali su izaslanici hrvatskog Predsjednika Boris Cota i predsjednika Hrvatskog sabora Milorad Batinić, kao i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.
Na svečanosti su najistaknutijim obrtnicima uručena priznanja i nagrade “Zlatne ruke” za ovu godinu, koje je dobilo ukupno devet obrtnika, dok je Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo svoje nagrade “Šegrt Hlapić”. Zadarska strukovna škola Vice Vlatkovića dobila je priznanje kao najbolja škola koja obrazuje za obrtnička zanimanja u Hrvatskoj.
Kako su nam obrazložili Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije i Lidija Udiljak, koja u Komori vodi poslove vezane za strukovno obrazovanje, nije bilo dvojbe kod prijedloga koji su išli iz svih obrtničkih komora po županijama u predlaganje upravo škole Vice Vlatkovića, čiji je ravnatelj Tihomir Tomčić preuzeo nagradu.
Nagradu “Šegrt Hlapić” dodjeljuje Ministarstvo poduzetništva i obrta najboljoj školi koja obrazuje za obrtnička zanimanja, najboljem majstoru mentoru i najboljem naučniku.
Za zadarski prijedlog išla je opsežna dokumentacija o uspješnosti i mnoštvu iskoraka u nizu pothvata škole koja, zasigurno, prednjači usvajanjem novih tehnologija, inovativnosti, radionicama i opremljenošću, ali i kvalitetom rada svojih đaka i njihovih mentora. Uostalom, Zadranima, a očito ni drugima u Hrvatskoj, nije više nužno govoriti o školi sa solarnim kolektorima, koja je demonstrirala solarno vozilo, prethodno i električno vozilo, bicikl i tko zna što sve ne.
Osim inovativnosti i suvremenosti, uspjeh samih učenika ključni je snažan argument nagrađivanja ove škole – praćenje potreba gospodarstva, dakle obrazovanje đaka za istinsko tržište rada.