Što Silente radi u istoj vreći s Rozgom i Perkovićem?

Slika korisnika admin

TUŽNO I ŽALOSNO

Ako niste znali, u ovoj se zemlji još uvijek dodjeljuje nagrada zvana "Porin". Ja sam mislio da to odavno ne postoji. Moram priznati da već odavno ne pratim što se događa na glazbenoj sceni, jer to već godinama nije ni glazba, ni muzika, niti bilo što što ima veze s umjetnošću. Ali, pustimo to. Ono što je meni bilo strašno, to je reklamni spot kojim se dalo do znanja da će se hit godine birati glasovanjem gledatelja, a ponuđene su tri pjesme. A što je tu strašno, zapitat ćete se? Strašna je ta kombinacija ponuđenih pjesama. Nisam mogao vjerovati da je to moguće.

Prvo su pustili Jelenu Rozgu koja se predstavila jednim svojim uobičajenim cajkaškim hitom kojeg je usitinu bilo nemoguće slušati, ne zbog Rozge koja mi je osobno vrlo lijepa, već zbog poštivanja integriteta ono malo zdravog mozga što mi je još ostalo u ludoj glavi. Osjećam se nekako uvrijeđeno dok slušam njene pjesme, iako znam da ih autori (koji, usput rečeno, dobro znaju što rade) nisu namijenili meni nego drugom, ciljanom i masovnijem profilu publike. Druga ponuđena "hit-pjesma" pripada gospodinu Perkoviću Marku rečenom Tampsonu, a zove se, mislim "Ljubav je tangenta koja povezuje dvije osovine svjetova", a koju sam htio pogledati na Jubitou, da bi u miru vidio o čemu se radi. Na žalost, nisam mogao slušati dulje od desetak sekundi, jer čak i ovu ljubavnu pjesmu on pjeva glasom koji je mješavina ranog Bebeka i Alena Islamovića koji sjedi u jednoj maloj sobici, stisnutih zubi, tako da me to vratilo u vremena "pastirskog" rocka (da ne spominjem sad Divlje jagode) pa sam sve to prekinuo. Ostala mi je ta treća pjesma, neke grupe "Silente", za koju do ovog događaja nisam čuo, ali kada sam čuo tu pjesmu "Terca na tišinu", tek sam se tada stvarno šokirao. Što takva grupa, sa tako dobrom i urbanom pjesmom, radi u istoj vreći s Rozgom i Perkovićem nikako mi nije jasno. Ne kažem ja da Jelena i Marko ne zaslužuju nagrade za svoju vrstu muzike, ali kako mogu biti u istoj kategoriji sa "Silenteom" (a i oni su, za pravo reć' odabrali pamtljivo ime)?

ESTETIKA AMATERIZMA

Kada sam prošli tjedan pisao da čovjek na godišnjem odmoru za vrijeme ručka osim glupih emisija i sapunica nema što vidjeti na televiziji, nisam bio u pravu. U ponedjeljak popodne na RTL-u 2 vrlo je živo i zanimljivo. Prvo ide fantastična "Krv nije voda", a onda napeta detektivska "K.T. 2." (Da, zbilja se tako zove. Nevjerojatna inventivnost autora). U "Krvi" je sve za krepati od smijeha. Glumci-amateri su tako zabavni da se ne može riječima opisati. Svaka druga im je "Ne mogu vjerovat" i "kako mi je to mogao učiniti". A i logika im je jača. Majka ulazi u stan i kaže kćeri "Dobila sam posao u prodavaonici cipela". "A što ćeš tamo raditi"- inteligentno je pita mudra kći. "Prodavat ću cipele" - odgovara majka, ne misleći pri tome da joj je kći očigledno malo blesasta. Pa se svi svađaju i mire, pa se ubace i baka i djed, pa idu na sud, pa naiđu na poštenu odvjetnicu... Cirkus.

INSPEKTOR KOJI GUTA SAMOGLASNIKE

"K.T.2" je još bolja serija od prethodne. Oni su detektivski tim i rješavaju zamršene slučajeve. Vrlo su uvjerljivi. Dva policajca sjede u zasjedi, osumnjičenici sjedaju u automobil i kreću brzo i energično uz škripu guma. "Izgleda da su nekud krenuli", kaže naš inspektor i pri tome nam pokazuje kakav ga fantastičan detektivski dar krasi. Ili ovo. "Zbog čega ste odlučili priznati ubojstvo koje ste napravili?" - pita naš junak. "Zato što je to što sam učinio vrlo loše", skrušeno priznaje zločinac. Gluma je takva kakva je, ali se bar ne trude govoriti književno. Glavni inspektor malo guta samoglasnike ("To nam je jasna indicija da bi on moga´ bit´ počntlj."), ali je to sve šarmantno. Mali je problem što nakon ove serije ide njemačka "Cobra", jako profesionalno napravljena, ali ako ih uspoređujemo, moramo priznati da u njoj jedan kadar košta koliko snimanje cijele jedne domaće epizode. U svakom slučaju - vrlo zabavno, za one koji vole takav humor.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno