Tuđman poletio, program osvanuo

Slika korisnika admin

Zbog najnovijeg odnosa snaga Kukuriku i Domoljubne koalicije upalile su se "lampice" i lijevo i desno. Lijevi su shvatili da moraju nastaviti malo desnije, a desni da im osim Tuđmanovih tračnica nedostaje gospodarski program kao lokomotiva koja će ih vratiti i učvrstiti na kolosijeku izbornih pobjednika.

Tako Milanović ovih dana očita bukvicu HDZ-u da se nisu svih ovih godina sjetili u hrvatskoj metropoli dati Tuđmanu dostojan trg, a konačno osvanuše i konture dugo iščekivanog spasiteljskog gospodarskog programa HDZ-a i "njemačkih prijatelja". Išlo se i dalje u iskazivanju ljubavi prema prvom hrvatskom predsjedniku. Što na trg, nek' Tuđmanovo ime poleti još više, i lijevi i desni se složiše, na Zračnu luku Zagreb?! I sad ti pametan budi tko Tuđmana više ljubi!

"Nemam ja od toga kao političar ništa", reče Milanović uhvativši se za rukave Tuđmanove kabanice kako bi demantirao stalna Karamarkova predbacivanja kako on i "njegovi" ispod nje nisu izašli. Ako su neki birači i povjerovali Milanoviću da to sada govori nevezano za predizbornu kampanju, Karamarko mu, naravno, nije povjerovao. Da je barem Milanović rekao kako je Tuđmanova "karta" doista jedan od aduta u njegovoj predizbornoj igri, zasigurno bi dobio i više simpatija birača. Promašeno je uvjeravanje da on od izjave kako se Tuđmanovo ime treba vinuti na neko dostojno mjesto u hrvatskoj prijestolnici, "kao političar nema ništa". Svašta!

Shvativši da Milanović nezaustavljivo radi po planu da preuzme onaj dio neodlučnih birača kojima za potporu SDP-u nedostaje onaj dio tzv. domoljubne note koju mu je upravo on smišljeno preuzeo i privatizirao za svoju stranku, Karamarko je morao javnosti ponuditi nešto novo, veliko, drugo, vrijedno, kako bi dijelom poništio učinak ovog priklona Tuđmanu odnosno učinak eventualno značajnijeg oporavka rejtinga vladajućih. A, s obzirom na to da se s vremena na vrijeme doista objavljuju ohrabrujući podaci o rastu proizvodnje, izvoza, padu nezaposlenosti, u HDZ-u su, iako još nisu doznali datum izbora, ipak išli s prezentacijom svog gospodarskog programa.

I kako su se osvrnuli brojni analitičari, nema onog tko ne bi potpisao da program u kojemu se uz gospodarski rast smanjuju porezi, smanjuje preveliki broj općina, skupljaju novci s pladnja EU fondova i cvjetaju investicije i zapošljavanje, samo što i taj lijepi program po mnogima sliči već izgovaranim i obećavanim gospodarskim odrednicama i ove aktualne Vlade. Hoće li se tijekom vremena Ivana Maletić, HDZ-ova europarlamentarka i žestoka kritičarka Vlade nesposobne za povlačenje novca iz EU fondova, konačno odvažiti iznijeti i nešto konkretnije i drugačije, posve novo i posve ostvarivo iz tog programa, ostaje za vidjeti. Porezi se mogu smanjiti tek kada se ostvari gospodarski rast, a kako će se taj osjetniji gospodarski rast i dogoditi morat će, kao uostalom i vladajući, biti uvjerljiviji pred biračima.

U cijelom ovom predizbornom nadmetanju i taktiziranju pozitivno bi moglo biti jedino to da rasprava krene prema gospodarskim programima i da se kroz nju iskristaliziraju i otkriju eventualne razlike gospodarskih programa Milanovićevih i Karamarkovih. Za sada i lijeve i desne gospodarske priče - sliče.

Između dva spomenuta politička tabora, razlike kao da postaju sve manje, granice sve maglovitije, glasači sve zbunjeniji. Kao guske u magli...?!

Nije im jasno ništa osim onoga - sve za izbore, izbornu pobjedu ni za što.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno