Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Rakitić: Budala ima koliko hoćeš…

01.07.2016. 22:00
Rakitić: Budala ima koliko hoćeš…


Odmah smo se pokupili i otišli. Što ću… Žalosno – rekao je Ivan Rakitić poslije nemila događaja na Ugljanu


Poruka je, kao i uvijek, bila iskrena. Bez imalo uvijanja i napuhavanja: “Budala ima koliko hoćeš. Ali sve OK, odmah smo se pokupili i otišli. Što ću… Žalosno! Ne znam što bih rekao da budala ne ispadnem ja…”. Tako je reagirao hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić nakon što su nepoznati vandali kamenovali Vilu Mariju na Ugljanu u kojoj je odsjeo sa suprugom Raquel i kćerima Altheom i Adarom. Savršen odmor poslije iscrpljujuće klupske sezone i tužnog ispadanja u osmini finala Europskoga prvenstva u Francuskoj već se drugoga dana za Rakitiće pretvorio u noćnu moru. Ivanova je obitelj odmah poslije incidenta napustila Ugljan i otisnula se nešto južnije… U potrazi za novom srećom na hrvatskom Jadranu.
Koliko se god odgovorni silno trudili banalizirati incident, pokušavajući ga svesti na razinu dokonog uličara koji je kamen, umjesto u more, slučajno bacio prema kući poznatoga nogometaša, jasno je da se na Ugljanu još jednom dogodilo kamenovanje pravne države koja tapka u mraku dok se vandali skoro u pravilnim vremenskim razmacima iživljavaju sa kime i čime god stignu. Svjesni da im nitko ne može ništa. U Milanu, Saint Etiennu ili na Ugljanu. Sasvim svejedno. Teorija, doduše, dopušta kriminalni poriv počinitelja kojemu je mogla postati primamljiva Rakitićeva imovina, ali previše se učestalih izgreda u nogometnom kontekstu dogodilo u zadnje vrijeme da bi incident na Ugljenu postao izoliran slučaj. Rakitićevima je u konačnici sasvim svejedno kakakv je profil manijaka koji je dva kilograma tešku grotu bacio kroz prozor apartmana, ne mareći pritom hoće li u tom trenutku netko biti iza staklenih vrata ili prozora.
Ivanova supruga Raquel, rođena Španjolka, imat će dogodine sasvim dovoljno razloga zobići Hrvatsku u širokom luku kada Rakitićevi budu odabirali svoju ljetnu oazu. Zanimljivo, u Francuskoj kao jedna od rijetkih supruga hrvatskih reprezentativaca nije bodrila Ivana ni na jednoj utakmici. U prvom redu zbog straha od terorističkih napada. Na kraju je teror potpuno neočekivano doživjela na mirnom Ugljanu!?
Novoselić: Slučaj prenapuhan
Dan nakon incidenta u uvali Čeprljanda na otoku Ugljanu, policija još istražuje okolnosti događaja i traga za počiniteljem. Iako su neki mediji u petak u večernjim satima ekskluzivno objavili kako je kuću kamenovalo šest huligana i porazbijalo sve prozore te da je zbog tog napada Rakitić vilu žurno napustio s uplašenom i uplakanom suprugom i dvoje malodobne djece, iz PU zadarske, ali i Općine Preko, to demantiraju.
– U petak, nešto prije 15 sati, zaprimljena je dojava da je nepoznati počinitelj u Preku na otoku Ugljanu razbio staklo na objektu u vlasništvu jednog trgovačkog društva, kaže Nikolina Bačić iz PU zadarske.
Načelnik Općine Preko Karlo Novoselić ističe kako je cijeli događaj medijski “prenapuhan”.
– Nama su jučer oko 14.30 javili da je razbijeno staklo i da je pozvana policija. Radi se o staklenoj stijeni zimskog vrta u sklopu vile Marija u kojoj je boravio hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Rakitić sa surugom i dvoje male djece, a s njima su bili i njegovi punac i punica. U trenutku događaja oni su ručali u kući i čuli udarac, no nisu nikoga vidjeli, priča Novoselić dodajući kako je udarac i lom stakla čuo i susjed iz kuće udaljene svega 15-tak metara no da ni on nije vidio počinitelja već samo krhotine stakla koje se raprslo. Novoselić ističe da je u krhotinama pronađen kamen identičan onom kojim je obrubljen bazen odmah pored zimskog vrta zbog čega se pretpostavlja kako se netko prikrao sa stražnje strane kuće, uzeo kamen i bacio ga u najbližu staklenu površinu.
– Ljudi su slavnog nogometaša lijepo prihvatili. Izlazio je u kafiće i restorane u mjestu i rekao nam da je se baš lijepo osjeća. Bio je oduševljen. Planirali smo ovih dana napraviti jednu fešticu, druženje s mještanima, na što je on i pristao. No dogodilo se ovo i on je odlučio ranije otići. Učinio je to zbog supruge koja se malo uplašila jer su s njima i dvoje male djece. Nije točno da je ona bila uplakana i prestravljena kako su neki mediji izvijestili. Samo se bojala da netko ne dođe ponovo, pa je procijenila kako je najbolje da odu, kaže Novoselić.
Narušena intima
Možda je dijelom kriva struka. Naša struka. Ta neutaživa glad za senzacijom i ekskluzivom. Fotografijom Ivana Rakitića na balkonu vile u opuštenom razgovoru sa suprugom. Možda je baš ta narušena intima hrvatskoga reprezentativca, koji je obitelj doveo na Ugljan, potakla neke usijane glave na vandalski čin. Možda… A možda je ipak svemu kriva nakaradna država koja žmiri pred činjenicama i bavi se minornim stvarima dok vandali kroje pravdu bez bojazni da će za to odgovarati. Što uopće očekivati od takve države?
Hrvatska turistička zajednica je prije dvije godine lansirala promidžbeni materijal sa znakovitom porukom kao lajt motivom kampanje: “Hrvatska. Puna života”. Dvije godine kasnije na Ugljanu je zaživio novi slogan: “Hrvatska. Puna straha za goli život”. Sreća je da Ivan nije od onih koje se lako slama pa je na njegovom Instragam profilu u subotu osvanula nova slika obiteljske idile i nedvosmislena poruka: “Uživamo u obiteljskom odmoru. Nitko nam ne može oduzeti naš osmijeh!”.
Po onoj staroj koja oprost tumači kao čin dobrog odgoja i milosrđa: Tko tebe kamenom, ti njega kruhom.
M. CVIJANOVIĆ
S. BANDIĆ