Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vransko svetište posjetilo 15 tisuća vjernika (GALERIJA)

01.07.2017. 22:00
Vransko svetište posjetilo 15 tisuća vjernika (GALERIJA)


Pred vanjskim oltarom između nepreglednog mnoštva vjerničkog puka u viteškim odorama s kopljima u ruci poput počasne straže bili su i Vitezovi vranski
 Tisuće vjernika slijevalo se u nedjelju u Vranu u svetište sv. Nediljice, istoimenog zavjetnog blagdana ranokršćanske mučenice. Svetište je posjetilo oko 15.000 vjernika iz Zadarske nadbiskupije. Prema policijskoj procjeni od pet sati ujutro do tri sata poslijepodne svetište je pohodilo oko 10.000 vjernika, a još je prethodila tradicionalno izuzetno posjećena večernja misa s obredom blagoslovom djece.
Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je misno slavlje u zajedništvu sa župnikom Šimunom Šindijom i subraćom svećenicima.
Misno slavlje počelo je procesijom sa svetičinim kipom iz crkve do vanjskog oltara u prostranom masliniku svetišta. Mnogi svećenici su bili na raspolaganju za ispovijed.
Riječ je o tradicionalnom okupljaju tisuća vjernika cijele Zadarske nadbiskupije na prvu nedjelju u srpnju. Bogata kulturna i vjerska povijest Vrane u duhovno-molitvenom ozračju jedno je od središnjih nadbiskupijskih svetišta.
Nakon duhovne, uslijedila je okrepa hranom i pićem na sve strane uokolo svetišta. Sve začinjeno s neizostavnim prosjacima i ženama koje vam za rever ili na majici lijepe svetačke bedževe i slike koje potom morate platiti 10, 15 ili 20 kuna.