HSP AS bivšoj zadarskoj tajnici još nije isplatio 130.000 kuna

Slika korisnika valentinam
BLOKADA ZBOG OTKAZA U TRUDNOĆI
No, prema informacijama iz stranke, 'starčevićanci' ovu svotu još uvijek nisu isplatili, unatoč činjenici da je pravomoćna presuda donijeta još u prosincu prošle godine. O tome koliko im je teška financijska situacija, najbolje kazuje izjava koordinatora HSP Ante Starčevića za Zadar, Slobodana Devića Piće koji nam je tada rekao da će "prodati službeno vozilo kako bi isplatili dug gospođi Bolić"
Vedran SITNICA
Dopredsjednik stranke na nacionalnoj razini Ante Žoni Maksan

Kada su stranačku tajnicu Katarinu Bolić otpustili u četvrtom mjesecu trudnoće, u HSP-u Ante Starčevića nisu ni slutili da će joj jednoga dana morati isplatiti odštetu od 130.000 kuna. Bila je to za njih astronomska svota jer je stranka već tada bila u vrlo teškoj financijskoj situaciji. Toliko teškoj da je Fina podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad strankom zbog "neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju duljem od 120 dana i u ukupnom iznosu nešto većem od 250.000 kuna".

Jedan od glavnih razloga blokade stranačkog računa pravomoćna je presuda zadarske sutkinje Ivane Čačić-Brčić koja je HSP AS-u još u prosincu prošle godine naložila da bivšoj tajnici isplate odštetu od 130.000 kuna. Sutkinja je tijekom procesa utvrdila da je otkaz nezakonit, navodeći u obrazloženju presude: "Nije nedvojbeno utvrđeno da bi tužiteljica napustila radno mjesto svojom voljom, već iz izvedenih dokaza proizlazi da je razlog tome nemogućnost pristupa radnom mjestu, službenom telefonu i mailu, odnosno zaključane prostorije u kojem je obavljala rad, pa stoga nije ostvarena teška povreda radne obveze”. U obrazloženju presude navodi se i kako je “nedvojbeno utvrđena okolnost da je prostor u kojem je tužiteljica radila (i u kojem je bio priključak telefona, kao i blokirani službeni mail), vraćen Gradu Zadru”. Navodi se i to da je HSP AS imao saznanja o tome da je prostor vraćen Gradu, ali je “11. srpnja, unatoč saznanjima glede poslovnog prostora, donio spornu odluku o otkazu, bez da je tužiteljici omogućio iznošenje obrane”, obrazložila je sutkinja.

"Nije došla na radno mjesto"

Naime, do otkaza tajnici došlo je odlukom Središnjice koja joj je poslala pismeni otkaz ugovora o radu u kojemu su naveli kako "nije došla na radno mjesto od 7. srpnja”. No dokaznim je postupkom utvrđeno da gospođa Bolić nije mogla ni ući u stranačke prostorije, s obzirom da su tadašnji čelnici HSP AS-a osnovali drugu stranku, MODES, te ključeve ureda vratili Gradu. Kao županijska vijećnica HSP AS-a, Bolić je s njima otišla u MODES, a prema njenim riječima, tadašnji predsjednik stranke Rudolf Dvorski, na pitanje što će biti s njom, odgovorio joj je da oni "“više nisu članovi stranke i da zove i pita Zagreb”.

Tajnica je sudu kasnije navela da je nazvala Središnjicu, ali joj se nitko nije javio, a u ured stranke zbog vraćenog ključa više nije mogla. Svejedno, glavni tajnik HSP AS-a, Pero Ćorić, potpisao je otkaz, o čijim je razlozima kasnije morao svjedočiti na zadarskom Općinskom sudu koji je presudio u korist tajnice.

Htjeli prodati sužbeno vozilo

No, prema informacijama iz stranke, 'starčevićanci' ovu svotu još uvijek nisu isplatili, unatoč činjenici da je pravomoćna presuda donijeta još u prosincu prošle godine. O tome koliko im je teška financijska situacija, najbolje kazuje izjava koordinatora HSP Ante Starčevića za Zadar, Slobodana Devića Piće koji nam je tada rekao da će "prodati službeno vozilo kako bi isplatili dug gospođi Bolić".

Dopredsjednik stranke na nacionalnoj razini, Ante Žoni Maksan, pak kaže kako automobil nisu ni morali prodati jer se snalaze na drugačiji način. Naime, Maksana smo pitali u kojoj je fazi isplata ove odštete te zbog čega bivšoj tajnici još uvijek nisu isplatili dosuđenu im svotu?

Podmirit ćemo dug

- Istina je da dug nismo uspjeli isplatiti do kraja, ali ćemo ga podmiriti narednih mjeseci. Imamo dogovor da ga isplaćujemo na rate i to ćemo ispoštovati. Međutim, ovdje je bitno naglasiti da svotu nismo uspjeli isplatiti na vrijeme jer nam je tadašnji glavni tajnik stranke, Pero Ćorić, prešutio određene stvari i tako doveo do ove situacije. Njega smo izbacili iz stranke i sada se već oporavljamo, i financijski i u svakom drugom smislu, tako će i ova obveza prema gospođi Bolić uskoro biti ispoštovana, kaže Maksan dodajući kako problemi nisu nastali sa sadašnjim rukovodstvom, već upravo s tajnikom Ćorićem.

- Rješavano polako blokadu za već 99 posto dugova i sada u potpunosti funkcioniramo. Najjača smo desna stranka u Hrvatskoj po broju vijećnika u općinama, gradovima i županijama, iako nismo bili u baš sjajnoj situaciji kada su nam neki članovi prebjegli u drugu stranku. I lokalno smo bili jaki dok nam neki nisu otišli u NHR, šteta što nisu i prije otišli, ali mi i dalje normalno funkcioniramo, poručuje Maksan.

Za primijetiti je kako se za njihovu stranku u javnosti rijetko čuje, a već dugo nisu organizirali ni novinsku konferenciju ili se oglasili oko najaktualnijih pitanja u gradu i županiji.

Članovi prikupljaju novac za odštetu

Na pitanje na koji način namiruju sredstva za odštetu bivšoj tajnici ako je točno da nisu prodali stranački automobil, Maksan kaže:

- Borimo se, članovi sami daju novac za ovu odštetu i tako će biti i do kraja ukupne isplate. Automobil koji je vozio Pero Ćorić vratili smo leasing tvrtki, pa smo i taj problem riješili. U svakom slučaju, svoju obvezu prema gospođi Bolić sigurno ćemo ispoštovati i isplatiti ukupan dug od 130.000 kuna, najavio je Maksan.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)