Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Josip Kresović dobio “15 minuta slave” u Kneževoj palači

03.07.2018. 05:55
Josip Kresović dobio “15 minuta slave” u Kneževoj palači


 Ugodna ljetna večer u atriju Kneževe palače u četvrtak privukla je brojne posjetitelje koji su uživali u prvoj večeri programa 15 Minutes of Fame, večeri u kojoj mladi kreativci pokazuju svoj rad i talent.
Svojih 15 minuta slave „ukrao“ je Josip Kresović (Johnny Naonar). Ovaj mladi kreativac ima 26 godina, samouki je umjetnik i izražava se putem različitih medija (skulptura, slikanje, dizajn).
Ljubav prema umjetnosti otkriva u srednjoj školi kada počinje crtati portrete i izrađivati amaterske postere. Upoznao je svoju sadašnju najbolju prijateljicu Katarinu, slučajno vidio njene crteže koji su ga oduševili i tako je počela njegova kreativna priča. Kada je došlo do zasićenja u crtanju okrenuo se susretu s novim tehnikama (npr. gips). Prelazim na razne druge tehnike i vraćam im se, pritom od svake učim nešto novo i oblikujem svoju želju za izražavanjem sebe, naglasio je.
Tematike kojima se bavim su razne, no uvijek okrenute prema unutra, tj. proizlaze iz mojih doživljaja prostora i događaja koji su oko mene, kazao je mladi umjetnik.
Na svom prvom izlaganju u Gradskoj knjižnici Zadar predstavio je karikaturu portreta, a nakon toga zajedno s prijateljicom Katarinom Nekić predstavio se na zajedničkoj izložbi u Muzeju grada Zadra "Izađi iz okvira" otvorenoj u sklopu manifestacije Županijski dani.
Jedan od njegovih projekata bila je izrada plakata za prošlogodišnju Psihologijadu Sveučilišta u Zadru.
A kako je ovaj kreativan mladić diplomirao upravo na studiju psihologije, proučavanje čovjeka iznutra dodatno je osvijestilo procese stvaranja ideja i motive u njegovim radovima.
Na izložbi pod nazivom „ODGOVOR“ koju su posjetitelji mogli vidjeti u atriju Kneževe palače, predstavljeno je deset djela koja su nastala od 2016. do 2018. godine, uključujući najnoviju skulpturu pod nazivom „DOLAZAK I/ILI ODLAZAK“ .
Izložene skulpture, kako je istaknuo Johnny, rezultat su istraživanja novih tehnika i materijala na način da svaka pojedinačno predstavlja novi izazov i neistraženo područje. Retrospektivno gledajući, nastali radovi ukazuju na nesvjesne konflikte koji izlaze na površinu putem korištenih materijala. Radovi dotiču pitanja i pokušavaju dati odgovore na ljudske odnose, anksioznosti i identitete.
Osim što je kreativan, nadaren Johnny je pokazao da ima i smisla za humor i priznao da ga najviše opušta odlazak u Bauhaus. Sam pogled na građevinski materijal u njemu prouzroči brojne ideje za njegove buduće radove koji će, vjerujemo, biti isto tako uspješni kao i ovi do sad