Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kuhara talijanskih predsjednika Fabrizija Bocu oduševile zadarske namirnice

03.07.2018. 07:46
Kuhara talijanskih predsjednika Fabrizija Bocu oduševile zadarske namirnice


Talijanska predsjednička palača Quirinale u Rimu je u zadnjih 25 godina promijenila pet predsjednika no kuhar je bio i ostao isti – Fabrizio Boca. Član elitnog svjetskog kluba „Club chef de chef“, Boca je, tako dočekao i ispratio čak pet najviših talijanskih državnika kao i za sve ostale osobe koje su jele u predsjedničkoj palači, a u njegovom znanju od proteklog vikenda mogu uživati i zadarski poklonici vrhunski pripremljene spize i to u restoranu Kornat. Poznati je gradski restoran kompletno renoviran, a novi vizualni indentitet prati i nova koncepcija kuhinje koju je došao uhodati Boca, zajedno s dva suradnika: kolegom kuharom Massimom Sprega i slastičarom Davide Rosatom. Njegovom je dolasku predhodilo i obučavanje kompletnog osoblja restorana za novu gastro koncepciju, koji su na čelu s voditeljicom Sandrom Petričić bili mjesec i pol dana u Rimu u kulinarskoj školi koju Boca također vodi.


Namirnice oduševile
Tri su kuhara po prvi puta u Zadru gdje će biti još neko vrijeme, a nije isključeno, kako Boca ističe, da u budućnosti otvore i zadarsku podružnicu njegove talijanske škole kuhanja.
– Oduševile su me vaše namirnice, počevši od teletine kakve nema u Italiji jer naši zakoni ne dozvoljavaju da se prodaje tako mlada teletina kao kod vas pa dalje preko ribe koju smo evo baš danas uzeli direktno s broda i to tu baš ispred restorana od ribara, tako svježu da je to za ne povjerovati. Malo je reći da su vam namirnice odlične i drago mi je što smo tu i što imamo priliku pripremiti ih po najvišim kulinarskim standardima, istakao je Boca.
Petričić ističe da će nova gastro koncepcija restorana ići uz korak, kako je to naglasio i Boca, najviših svjetskih standarda kuhanja koji podrazumjevaju očuvanje prirodnih nutritivnih vrijednosti namirnica.
– Da sada ne nabrajam što ćemo sve imati na jelovniku izdvojila bih tek meni omiljenu teleću koljenicu, jedno tipično jelo, no od sada spremano na nov način ili primjerice gustu riblju juhu koja kod nas nije samo juha već glavno jelo i to jelo koje zbog svojih sastojaka koji broje sve ono što kornatsko otočje nudi izvrsno korenspodira sa samim nazivom našeg restorana, izdvaja voditeljica Petričić.


Unutarnje uređenje
Što se tiče novog uređenja restorana, Petričići su ga koncipirali na način da uklope povijest Zadra, starog Zadra od prije II sv. rata u uređenje, implementiravši u interijer veliki reljef nekadašnjih obrisa grada u strop jednog dijela prostora te veliku sliku kornatskog otočja u drugi dio prostora. A kako je Kornat smješten u zgradi iz 20-tih godina prošlog stoljeća odlučeno je, kako Sandra dodaje, da dominantni stil bude Art Deco.