Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Špiljari u podzemlju- istraženo više od 35 kilometara jame Kita Gaćešina

02.07.2018. 07:22
Špiljari u podzemlju- istraženo više od 35 kilometara jame Kita Gaćešina


Nova duljina Jamskog sustava Kita Gačešina – Draženova  puhaljka iznosi 35.345 m – u 136-tom istraživanju ili sedmom ove godine novih 129 metara, objavili su šibenski speleolozi na stranicama HPK  Sv. Mihovil. U skladu s nabojem koji je vladao u produženom vikendu  kada su krenuli u istraživanje Teo Barišić, Tonči Visković i Jure Šarić,  nakon pogledane nogometne utakmice s Argentinom, novom dijelu  dali su ime „Messi se vraća kući”. Kako su objasnili na stranicama,  krivac za to ime je dakako Drago Ćosić koji već desetljećima euforično i  zanosno prati hrvatske sportaše.
Uz Šibenčane koji vode istraživanje, često na istraživanja dolaze i  speleolozi iz drugih klubova koji šibenskim kolegama "daju ruku". Sustav je samo u posljednjih sedam godina „narastao” za dodatnih 15 kilometara podzemnih kanala. Kita Gaćešina je ako promislimo o dužini  i volumenu kanala kao grad koji se nalazi pod zemljom.
Međutim, izjava Tea Barišića koji je i pronašao ovu jamu na prostoru  Parka prirode Južni Velebit, ispod vrha Crnopac i iznad Gračaca, navodi  na to da će novim istraživanjima sigurno biti ucrtano i još novih metara.
– U136-tom istraživanju ili 7-mom ove godine novih 129 metara –  prošli prvi kilometar u 2018-toj. Tonči Visković, Jure Šarić i Teo Barišić  iza utakmice u Zvonimira pravac Kita. Potrošeno 35 fikseva i pet slamki. Iz pukotine u Messi se vraća kući dobro puše i zove za potrošiti još  koji dan, citat je Tea Barišića objavljen na stranicama HPK Sv. Mihovil  iz Šibenika.
Kita Gaćešina koja je smještena na sjevernom rubu Zadarske županije još je 2011. postala najdulja jama na Dinaridima prestigavši Postojnsku jamu koja je duga ukupno 20 620 metara. Jamski sustav koji je  najduži u Dinaridima istražuje se zahvaljujući teškim i opasnim, ali dobrovoljnim i besplatnim radom speleologa. Iako se u speleologiji nesreće ne događaju često,  dvije akcije spašavanja u Kiti Gaćešinoj odradili  su članovi HGSS-a  u 2011. i 2012. godini. Zbog zahtjevnosti ove špilje,  spašavanja su trajala duže vrijeme, a unesrećeni speleolozi srećom su  se izvukli bez težih posljedica.
Crnopac je posebno interesantan speleolozima, a na njemu su često  i zadarski speleolozi iz SO Liburnija Planinarskog društva Paklenica.  Silazak u Kitu Gaćešinu obično označava i završetak njihova tečaja.