Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Štrajk u hostelu – utihnula kuhinja, recepcija sa smanjenim kapacitetom

02.07.2018. 08:18
Štrajk u hostelu – utihnula kuhinja, recepcija sa smanjenim kapacitetom


Petnaestak radnika i radnica Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza (HFHS)  jučer ujutro je započelo simultano štrajk u hostelima u Zadru i Zagrebu točno u 11 sati. Kao razlog obustave rada navode  sustavno odbijanje  Uprave da razgovara sa  zaposlenima o novom  kolektivnom ugovoru i kontinuiranog  smanjivanja te kršenja prava radnika. U zadarskom hostelu odaziv članova sindikata je stopostotan pa  do ispunjenja zahtjeva štrajkaškoga odbora ili dogovora s Upravom  neće raditi kuhinja, a recepcija će raditi sa smanjenim kapacitetom. 


 


Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata kazao je kako štrajkaši  imaju samo jedan službeni zahtjev, a to je da započnu kolektivni pregovori u dobroj vjeri. 




– Naglasak je na dobroj vjeri jer je do sada nije bilo od strane HFSH-a.  Odmah možemo najaviti da ćemo imati dvije točke prijepora – prvo povećanje materijalnih prava radnika, a drugo zapriječavanje Kolektivnim  ugovorom pojave koja se počela pojavljivati u Hrvatskom ferijalnom savezu – autsorsanje određenog dijela radnika, mahom domara i spremačica, k drugim poslodavcima,  kaže Kiš naglašavajući kako Novi sindikat već nekoliko godina s HFS-om ima probleme s primjenom starog  Kolektivnog ugovora, zbog čega je dio potraživanja završio na sudovima.  Ističe kako je upravo to bio razlog loše komunikacije oko prihvaćanja  pregovaranja za novi Kolektivni ugovor.


 


– Nakon određene procedure koju smo mi u sindikatu dužni odraditi  po zakonu – inicijative i neuspjelog mirenja, danas smo se odlučili za  štrajk i to na dvije lokacije – u Zadru i Zagrebu gdje imamo svoje članove.  Vjerujemo da će štrajk biti efikasan jer smo kompletno zaustavili kuhinju, a recepcija će raditi s bitno manjim kapacitetom. S duljinom trajanja štrajka, zbog umora i mogućih prekršaja ukoliko bi se pribjeglo produljenju rada preko osam sati, i recepcija će prestati raditi, predviđa Kiš  napominjući kako je ovaj štrajk jedan od rijetkih u turističkoj djelatnosti  gdje je situacija za radnike zapravo loša.


 


– Istina, nešto se ta situacija popravila u posljednje vrijeme, no još uvijek je loša, a problem je što ovakve zakonske radnje kao što je organizacija štrajka nema tko provoditi. Kad se dobro sve pripremi i kad postoji  dobar kolektivni ugovor,  ovakve akcije i ovako organizirani oblik borbe  za radnička, pa i ljudska prava, jedini su izlaz za radnike. Što više budu  savijali kičmu dobit će uvijek nešto,  a to je u najmanju ruku bol u leđima,  poručio je Kiš. 


 


Dražen Gečevski, izvršni direktor HSFS-a došao je jučer u Zadar razgovarati s radnicima u štrajku, no nije spreman udovoljiti njihovim zahtjevima.


– To što oni traže jedostavno je nemoguće provesti u uvjetima u kojima  jesmo. U Zagrebu smo po prvi put dio radnika prebacili u tvrtku za autsorsing jer je to naprosto bila najbolja opcija za nas. Mi smo prije pet godina jedva izbjegli stečaj, imamo obaveze prema banci, imamo obaveze  prema radnicima i mi to sve izvršavamo. Radnicima se isplaćuju uredno  plaće koje jesu male, ali u uvjetima u kakvima jesmo i s prihodima koje  ostvarujemo one jednostavno ne mogu biti veće. Ako se prihodi povećaju, naravno da će se povećati i njihove plaće, posebice stoga što mi  nismo tvrtka već udruga, koja ima drugačija pravila poslovanja. Ne dijelimo mi dobit, a uskraćujemo radnike. Toga nema, tvrdi Gečevski, a na  naš upit što će poduzeti ukoliko štrajk potraje, odgovara kako se usluga  jednostavno mora ispuniti prema gostima u hostelima te da je to njegov  prioritet u ovom trenutku. Ističe kako su u hostelu u Zadru trenutačno  smještena djeca te da prema njima jednostavno ne bi bilo korektno da  im uskrate obrok. Popuštanje prema štrajkašima nije naveo kao moguću  opciju pa ostaje za vidjeti kako će se ova situacija završiti.