GASTRO STOL Otkrivene tajne brudeta ribara Jere

Slika korisnika mkvanja
Bibinjska ribarska feštica Naša pisma, naši gušti
Brudet će biti bogatiji što je više vrsta ribe u njemu, najbolja je friško ulovljena riba "od kamena". U ovom brudetu su ugor, hama, mačka i drhtulja, kazao je barba Jerolim Sikirić (70)
Velimir BRKIĆ
Razgovor ugodni s Jerom Sikirićem, meštrom od brudeta

Bibinjci svojim predanim radom čine Bibinje tradicionalno šarmantnom i gostoljubivom destinacijom koja gostima nudi dobrodošlicu i ugodan boravak. Započeo je ljetni šušur i na bibinjskoj plaži Frnaža održana je druga po redu ovoljetna feštica, gastro-zabavna manifestacija Naša pisma, naši gušti - Gastro stol.

Jelo koje osvaja mirisom

Uz gradele i roštilje s plodovima mora te brudet legendarnog ribara Jere za vruću ljetnu zabavu bila je zadužena grupa Babalubam iz Šibenika.

- Sprema se tuna, skuša, srdela, dagnje i brudet alla ribar Jere, izjavio je Vice Kero dok uz more za gradele i roštilj priprema tri tune.

Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Općine Bibinje, a u organizaciji TZO Bibinje i komunalnog poduzeća Bibinjac pored Vice i ribara Jere zaduženi za spizu su Marijan Šindija, Kruno Lisica, Marin Sikirić, Zvonimir Sikirić i drugi.

- Brudet je jelo koje osvaja mirisom i okusom. Brudet će biti bogatiji što je više vrsta ribe u njemu, najbolja je friška riba ulovljena "od kamena". U ovom brudetu su ugor, hama, mačka i drhtulja, otkriva tajne brudeta legendarni barba Jerolim Sikirić, dobro znani ribar Jere, legenda ribarskih fešti u svojim Bibinjama, Zadru i drugdje.

Četiri od milijun tajni

Ribar Jere je za odličan brudet osim friške bijele ribe upotrijebio kapulu, pomidore, bijelo vino, luk, peršin, papar, sol, krumpir na ploške.

- Kao prvo, brudet se nikad ne miješa. Ako vas pored kotlića u kojem se kuha brudet zateknu s kuhačom, drvenom žlicom u ruci možete dobiti i izgon iz Dalmacije, nije šala. Kao drugo, brudet se nikada ne poklapa. A treće, u brudet se nikada ne stavlja mljeveni papar već samo onaj u zrnu. A da, “tajna” je i u tome da kapule ide polovicu težine ribe i da se siječe krupno, objašnjava 70-godišnji Bibinjac.

Bibinje je među deset najboljih domaćina prema istraživanjima vodeće svjetske tvrtke Booking.com. Vidjelo se to i na ovoj ribarskoj fešti na kojoj gosti nisu štedjeli riječi zahvalnosti gostoljubivim domaćinima.

- Koliko Dalmatinaca, toliko i recepata za brudet. Postoji još mali milijun tajni, ali do njih ćete morati doći sami, mudro će ribar Jere.

Izuzetno bogat srpanjski program

Kad je riječ o turističkim događanjima domaće i furešte u srpnju očekuje Naša pisma, naši gušti - Gastro stol u srijedu 3. srpnja na Obali don Petra, a u subotu 6. lipnja na šetnici Taline. Dječja zabava kod Spužva Boba je zakazana za 12. srpnja, Večer dalmatinske beside 13. srpnja, peta po redu manifestacija Naša pisma, naši gušti - Gastro stol je 16. srpnja, a šesta 19. srpnja. Koncert – Share love bend 20. srpnja, Ljetno kino 20. srpnja, Memorijalni turnir odbojke na pijesku "Za Siku" 21. srpnja na plaži Punta, glazbena komedija o ljubavi 23. srpnja, Bibinjski kogo 25. srpnja, koncert 30. godina klape Bibinje 26. srpnja, Večer folklora 27. srpnja, Bibinje Summer Run, 28. srpnja, koncert Tomislava Bralića i klape Intrade 30. srpnja.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
njam njam