Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

MOMIR BULATOVIĆ Od zadarskog gimnazijalca do Miloševićevog potrčka

02.07.2019. 14:14
MOMIR BULATOVIĆ Od zadarskog  gimnazijalca  do  Miloševićevog  potrčka


Vijest o smrti Momira Bulatovića (63), bivšeg crnogorskog predsjednika i sljedbenika miloševićevske velikosrpske politike, za čijeg je mandata  izvršena agresija Crne Gore na Dubrovnik, obišla je sve medije na području bivše Jugoslavije. Ovaj Miloševićev crnogorski potrčko koji je jedno vrijeme bio i premijer one krnje SR Jugoslavije – to možda i nije poznato većem dijelu javnosti – rođeni je Zadranin i nekadašnji zadarski  gimnazijalac. Njegovi kolege iz nekadašnjeg IV. D razreda okupili su se  2000. godine na proslavi 25. godišnjice mature, ali na prozivci koju je  čitao njihov razrednik prof. Joško Ljupković, na ime Bulatović Momir nitko se nije odazvao. Toga dana u ljeto 2000. godine Momo je bio u Crnoj  Gori gdje je kao okorjeli miloševićevac vodio tamošnju Socijalističku narodnu partiju.


"Nazad u Zadar Momo"
Posljednji put, koliko se sjeća autor ovoga teksta, o poveznici Momira  Bulatovića i njegova rodnog Zadra, pisao je u prosincu 2000. godine tjednik Zadarski regional, u povodu jednoga grafita koji je osvanuo u Podgorici, a glasio je "Nazad u Zadar Momo". Bila je to poruka antimiloševićevske politike Bulatoviću, čija je moć slabila paralelno sa stezanjem haškog obruča oko Slobodana Miloševića.
Na požutjelim fotografijama IV. D razreda zadarske gimnazije iz 1975.  vidi se i Momir Bulatović, u čijoj su se generaciji školovali i neki današnji  poznatiji Zadrani poput, primjerice, odvjetnika Branka Ganzulića i menadžera Mirka Sičića. Sačuvana je i fotografija sa svečanosti otvaranja  Tvornice SAS u Zadru 1975. godine na kojoj se, između ostalih, ispod  natpisa "Samoupravljanje djelo radnih ljudi" vidi i Momir Bulatović kako  prigodno recitira u društvu svojih vršnjaka.
U spomenutom članku Zadarskog regionala iz 2000. godine, Mirko  Sičić, Bulatovićev razredni kolega, kazao je za njega da je "bio odličan  učenik, imao istančan osjećaj za šalu" te da je "volio sport, posebno  košarku i plivanje". Dane i dane provodili smo na bazenu, bili smo u  dramskoj sekciji kod profesora Šime Dunatova, stanovao je kod hotela  Zagreb i može se reći da je bio dite Poluotoka – prisjetio se tada Sičić.
Branko Ganzulić se, kako prenosi Regional iz 2000., prisjetio jedne  anegdote s  prvenstva u plivanju na zagrebačkoj Šalati na kojem je sudjelovao i Momo Bulatović.
– U disciplini na 200 metara Momo je bio posljednji, pa su svi žestoko  navijali za njega kako bi ga bodrili da koliko-toliko ubrza i da se natjecanje po toj vrućini što prije okonča. Želim reći da, iako po rezultatima to  nije zaslužio, ipak smo ga vodili na prvenstvo jer je bio dio nše ekipe,  marljiv i discipliniran. Momirov brat je imao puno jače predispozicije za  plivanje, poglavito za vaterpolo – rekao je par riječi o svom gimnazijskom  vršnjaku Ganzulić, dodajući kako su puno potplata od cipela potrošili  'glancajući' Kalelargu.


Zaljubljen u Zadranku
Djevojke iz IV. D zasigurno se sjećaju jedne Zadranke u koju je Momir  kao gimnazijalac bio do ušiju zaljubljen. Ispunjavajući njezin spomenar,  Momo je, uz crtež cvijeta i srca, rukom ispisao stihove: "Tko je ljubio, taj  ne ljubi više, izgorjelog nitko ne zapali".
 Momir i brat napustili su Zadar nakon svršetka gimnazije. Njihov otac,  visoki časnik JNA, nakon što je umirovljen izabrao je 'prekomandu' u Titograd gdje Momir upisuje ekonomski fakultet  i postaje jednim od najboljih studenata. Pred kraj studija postaje studentski i partijski lider titogradskog sveučilišta te ostaje raditi na istom fakultetu kao asistent.  Oženio se jednom pravnicom s kojom dobiva dijete te živi s obitelji podstanarskim životom.
U burnim političkim previranjima, pred sam raspad Jugoslavije kada  tzv. jogurt revolucija uzima sve više maha, Momir Bulatović je zacementirao svoj politički put kao desna ruka Slobodana Miloševića kojemu ostaje vjeran do kraja – stoji u tekstu Zadarskog regionala iz prosinca 2000.  godine.
Momir Bulatović živio je 63 godine. Dio toga života proveo je u Zadru  kao "dite Kalelarge". Ali, kako je to prije 19 godina opisao Branko Ganzulić, nažalost "vrijeme iskrenosti i pravog prijateljstva koje  je doživio u Zadru, nije ga pratilo u novoj sredini, a to se odrazilo i na njegovu daljnju  političku karijeru".
 




Milošević  simbol herojskog otpora  Jugoslovena
Koliko je Bulatović bio opčinjen svojim idolom Miloševićem, govori i njegova izjava za medije koju je dao samo nekoliko dana prije definitivnog političkog sloma srbijanskog vožda:
"Milošević je simbol herojskog otpora Jugoslovena i predvodnik ogromne većine  građana koji žele da žive u slobodi i dostojanstvu".
"Predsednik Milošević svojom ukupnom politikom u odbrani i obnovi zemlje u potpunosti ruši koncepciju koju američka administracija želi da nametne svetu".