NHR i Hrast u pregovorima za osnivanje kluba vijećnika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Preraspodjela snaga u vladajućoj koaliciji u Gradskom vijeću
Hrast je definitivno opcija nama bliska u svakom pogledu i s njima oduvijek lokalno imamo vrlo korektan odnos. Imali smo ga i s gospođom Dubravkom Finka, kao i s Duškom Vukovićem iz HSU-a, međutim klub s njihovim strankama svjetonazorski je bio neostvariv, za razliku od Hrasta koji nam je politički maksimalno blizak, kaže Mate Lukić
Zvonko KUCELIN
Gradsko vijeće Zadra uskoro bi trebalo dobiti novi klub vijećnika

Nakon zamjene vijećnica u Gradskom vijeću Zadra, između  Reformista i Hrasta ovih je dana došlo je do zanimljive situacije u kojoj  će HDZ ubuduće ovisiti o koalicijskim partnerima s desne pozicije.  Naime, na zadnjoj sjednici GV-a Dubravka Finka iz Reformista svoje je mjesto morala ustupiti Hrastovoj vijećnici Tomislavi Jergan. Dogovoreno je to  koalicijskim sporazumom uoči lokalnih izbora. Ulaskom HRAST-ove Tomislave Jergan u GV došli smo do situacije da HDZ apsolutno ovisi o svojim partnerima s desnog spektra.

Vladajućem HDZ-u sada treba 16 vijećničkih ruku za natpolovičnu  većinu, uz već sigurnih 13 glasova svojih vijećnika. No imaju i podršku  svog koalicijskog partnera Duška Vukovića iz HSU-a te nezavisne vijećnice Antonije Erslan koja je u Gradsko vijeće ušla na HDZ-ovoj listi.

U Županiji zajedno od 2017.

No situacija se  pregovorima NHR-a i Hrasta mijenja i to njima u korist,  budući da su sada preostalih troje koalicijska vijećnika njihova: dva dolaze iz NHR-a, a jedan je Hrastov. Omogućuje im to uvjete u kojima sami  sebi mogu povećati opseg djelovanja osnivanjem zajedničkog kluba.  Naime, u Županijskoj skupštini Klub vijećnika NHR-a i Hrasta djeluje još  od 2017. godine jer su obje stranke našle zajednički jezik za kvalitetnije  djelovanje kroz klub.

Hoće li se ova situacija preslikati i na Gradsko vijeće, pitali smo predsjednika Gradskog odbora NHR-a, Matu Lukića:

- Hrast je definitivno opcija nama bliska u svakom pogledu i s njima  oduvijek lokalno imamo vrlo korektan odnos. Imali smo ga i s gospođom  Dubravkom Finka, kao i s Duškom Vukovićem iz HSU-a, međutim klub s  njihovim strankama svjetonazorski je bio neostvariv, za razliku od Hrasta koji nam je politički maksimalno blizak. Već sam se čuo s Darkom Pedićem na ovu temu i sigurno ćemo ozbiljno sjesti i razgovarati o tome,  kaže Lukić dodajući kako ipak imaju korektan odnos i s HDZ-om.

HDZ nas nikad  ne sputava

- Iako nas partneri iz HDZ-a nikad nisu sputavali i opstruirali u našem  političkom djelovanju i provođenju nekih naših projekata, uvijek nam  izlazeći ususret, vlastiti klub bi sigurno otvorio neke nove mogućnosti,  osobito u provođenju naših planova i elaborata koje stalno ističemo.  Smatram da je ovakva suradnja obostrano zadovoljavajuća te da će se i  Hrast sa svojim konstruktivnim idejama uklopiti u to. Neke projekte već  smo odradili, neke još čekamo, ali sigurno ćemo ih svi zajedno odraditi  kada se otvore mogućnosti za to. Prije svega, riječ je o financijskim prijektima za koje je volja uvijek prisutna, najavljuje čelnik NHR-a naglašavajući kako stranački rad, kao i uvijek dosad, usmjeravaju samo u  korist građana jer oni su ipak taj faktor oko kojega se sve vrti.

- Nikad nismo provodili ucjenjivačku politiku koja ne može biti dugoročna, nego partnersku koja bi uvijek urodila plodom, zaključuje  Lukić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Erik
Mate trgovac si, kako si krenuo mogao bi ti i neki trgovački lanac ponuditi koaliciju jer si se dokazao