Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Peticija za zatvaranje deponija potpisuje se do subote

02.07.2019. 13:44
Peticija za  zatvaranje  deponija  potpisuje se do  subote


Peticija za „Konačno zatvaranje i protiv proširenja odlagališta 'neopasnog' otpada Diklo u Zadru“, koju je u nedjelju, 23. lipnja,  pokrenuo mještanin Dikla Mario Živković, "putuje" dalje, još barem tjedan dana, potvrdio nam je u razgovoru Živković.
– Peticija ide dalje. Nakon one prve nedjelje kada smo prikupili više od  600 potpisa, nastavio sam se odazivati na pozive mještana Dikla, ali i cijelog grada, no u nešto usporenijem ritmu, ponajviše zbog drugih obaveza. Podijelio sam peticije po kafićima, po mjestu, gdje god sam stigao,  … Ali najvažniji mi je zapravo bio taj prvi dan da vidim koliko će se mojih  sumještana odazvati. Odaziv je bio odličan, čime su mi mještani potvrdili da im je stalo i da su svjesni situacije. Također, cilj mi je ovom peticijom  bio ukazati na situaciju s odlagalištem Diklo te da se nastave pratiti sve  novosti oko njegovog premještaja, sanacije i dr., kazao je Živković dodajući kako je i u tome uspio jer je odlagalište ponovno došlo pod povećalo  javnosti i medija.
– Piše se o tome, obaviješteni su i nadležni, određene mjere su se već  poduzele… Jako sam zadovoljan s odazivom MO Diklo, no kako se od 23.  lipnja do danas usporilo prikupljanje potpisa, sada se moram posebno  posvetiti ostalim mjesnim odborima, posebice našim susjedima – MO  Bokanjac, MO Novi Bokanjac, MO Kožino i dr. I do subote, 6. srpnja, što  se prikupilo, prikupilo se, kazao je Živković dodajući kako razmišlja ponovno organizirati prikupljanje potpisa, no ovaj put negdje bliže samom  Poluotoku. No, to je za sada samo zamisao, još se mora raspitati i sve dogovoriti, dodao je.
Podsjetio je da tko god želi dati potpis, neka ga kontaktira na broj mobitela 091/9525082 i Mario će doći do te osobe i dati joj peticiju da potpiše. Nakon završetka peticije, potpise zajedno s dopisom, Mario Živković će, u ime građana, uputiti Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i  ministru Tomislavu Ćoriću, nakon čega slijedi čekanje na odgovor u trajanju od oko mjesec dana koliko iznosi rok za odgovor, dodao je Živković.
Podsjećamo, Živković će u dopisu ministru, u ime građana grada Zadra, zahtijevati sljedeće: konačno zatvaranje deponija u Diklu, ponavljanje analize grita iz Zatona Obrovačkog i crnog mulja, analizu podzemnih  voda i zemlje, postavljanje mjerne stanice za kvalitetu zraka i analizu  mora.
Još jednom je, za kraj, pozvao sve mještane i sugrađane da daju svoj  potpis jer, kako naglašava, odlagalište Diklo ne tiče se samo Dikla, već cijelog grada.
– Naša je moralna obaveza reagirati, ponajviše jer to dugujemo djeci  Dikla, ali i cijelog Zadra.