Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

S TURISTIMA O HRANI Namirnice su vam svježe i ukusne, no previše je talijanskih specijaliteta

02.07.2019. 08:13
S TURISTIMA O HRANI Namirnice su vam  svježe i ukusne,  no previše je  talijanskih  specijaliteta


Svidjele su nam se jako šljive zapečene u panceti. Baš nešto  novo i mogu vam reći da će se od sada nalaziti i na našem jelovniku.  Sad je li to baš vaše autohtono jelo ne bih znali. Vjerojatno nije,  no  ukusno je i eto to će biti najvažnija uspomena koju nosimo iz Zadra,  prepričavaju nam Anna Tislin i Markus Weimer, mladi njemački par  koji je odsjeo u jednom apartmanu u centru grada. Kako vlasnik ima i  vrt, i to elegantno uređen vrt, skriven iza debelih gradskih zidina, Anna  i Markus svaki svoj obilazak grada završe upravo u vrtu.


Šljive u panceti
– Tu smo probali šljive zapečene u panceti koje nam je naš gazda Davor tako dobro pripremio dok smo u gradu išli na meso i nije nam baš  leglo jer je bilo presuho. Ni usluga nije bila na razini no kada smo se  požalili htjeli su nam donjeti drugo jelo no već smo bili navalili tako da  nismo htjeli ništa mijenjati. Čuli smo da vam je najpoznatije jelo  ćevapčići no još ih nismo stigli probati. Isto tako čuli smo da vam je riba friška i da se isplati uzeti no cijene su vam definitivno previsoke, zaključuju gosti iz Njemačke.
Iz iste zemlje naljećemo na i na Andreu Schulz i Ralfa Beyersdorfera.  Kažu da su prvi put u Zadru i da ih čudi što su na sve strane pizze i  pašta.
– To, koliko mi znamo, nije tipično vaše jelo, ni pizza, a ni pašta, a  upravo toga je najviše, gdje god da se okreneš. Odsjeli smo u jednom  hotelu gdje se upravo tako nešto nudi, a kako smo u Italiji bili i to više  puta ovaj put bismo probali nešto što nije talijansko već hrvatsko jelo,  žale se gosti iz Njemačke.
No zato su zadovoljni s cijenama. Andrea ističe da je jela ribu i da je  bila jako dobra, a nije bila ni skupa.
– Meso ne jedem tako da o mesu ne mogu ništa reći no riba koju sam  uzela prije neki dan u jednom restoranu je uistinu bila izvrsna. E zbog  toga se isplatilo doći, zbog pizze i pašte sigurno nije, zaključuje njemačka gošća.


Po autohtona jela u Split
Tri Španjolke na koje smo naišli: Sara Fernandez, Gloria Martinez i  Elsa Garcia i nisu nešto izbirljive.
– Tek smo stigle i nismo se puno ni trudile ići po restoranima. U prvi  na koji smo naletile smo upale i uzele sve tri salatu sa sirom i bila je  dobra. Čule smo da se tipična jela za vaš kraj mogu pojesti u Splitu pa  ćemo to svakako istražiti. Uzele smo rent-a-car tako da se namjeravamo spustiti preko Splita za koji smo puno toga interesantnog čule do  Mostara a onda na kraju nastojati vidjeti i vaš glavni grad Zagreb, naglašavaju Španjolke.
Uglavnom ista se priča čuje na sve strane, turisti izdvajaju internacionalna jela, uglavnom talijanska jela, za neka posebna, specifična hrvatska čuli nisu no da je meso frišto kao i riba dobar je glas koji se  proširio nadaleko i na široko.
Što se tiče cijena, mlađi bi i jeftinije dok oni stariji nemaju pritudžbi.




Domaćima preskupo
– Fali vam više prepoznatljivosti. Imate more ispred nosa a nema neke žive ribarnice ispred koje bi se radile friško ulovljene frigane ribice,  onako na štandu, da nije skupo za kupiti. Nedostaje i slastica, nekakav  bar pun voća, s kakvom finom vitrinom s kolačima i sladoledom no ne  ovim umjetnim kakav se prodaje u onoj glavnoj ulici u centru iz automata i nekakvim bojama koje sigurno ne mogu biti zdrave, rezimira jedan Talijan gastro sliku Zadra.
Na red za "ispitivanje" dolaze i domaći gosti. Upoznajemo mladi par  iz Zagreba. Tu su kod prijatelja, kažu nam. Jedu u kući, a navečer izađu  samo na piće.
– Nema se para i za ljetovanje i za ići po restoranima. Naš je restoran  Lidl, tamam su uveli i gotova topla jela, di ćeš bolje, zaključuju kroz  smijeh Zagrebčanci.