Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zbog štrajka radnici Infra- grada pozvani na sud!

02.07.2019. 13:49


Umjesto povećanja plaće koju su pokušali ishoditi štrajkom,  radnici obrovačkog Infra-grada dobili su – poziv na sud!
Tužila ih je uprava tvrtke smatrajući njihov štrajk nezakonitim te u pozivu Županijskog suda u Zadru stoji kako se pozivu moraju odazvati  zbog organiziranja štrajka. Danas u osam sati na sud stoga mora doći  njihov sindikalni predstavnik kojemu je naloženo da donese i kolektivni  ugovor.
Ovaj neočekivani obrat situacije potvrdio nam je predsjednik Štrajkaškog odbora, Mario Vrkić, koji se s ostalim komunalcima Infra-grada  nije nadao ovakvom raspletu situacije. Podsjetimo, komunalci gradske  tvrtke Grada Obrovca traže povećanje plaće s 3.300  na 4.000 kuna, no   dosadašnjim pregovorima nisu to uspjeli ishoditi. Dapače, propao je i  najnoviji pokušaj dogovora s upravom, kaže nam Vrkić.
Naime, radnici su jučer ujutro imali još jedan sastanak s direktorom  Matom Karamarkom, ali je on bio sasvim bezuspješan.


Naš uvjet je kolektivni ugovor
– Došli smo u sedam sati i direktor nam je ponudio izmjenu pravilnika,  ali  mi smo ga još ranije smatrali nezakonitim, pa smo ga jednoglasno  odbili. Naš je uvjet kolektivni ugovor i rekli smo da ode kod predsjednika  Skupštine i kaže neka stavi potpis. Mi bez toga nećemo ići raditi i  nećemo ove ljude staviti na streljanu, a hrvatski sudovi neka odlučuju  što hoće. Direktor je došao i rekao da je taj novi pravilnik bio na razmatranju i da je on ispunjenje naših uvjeta, ali ovim se pravilnikom kolegicama u administraciji plaća ne diže ni za lipu. Kako direktor radi na četiri  sata, ne može znati koliko one rade, pa ga u tom dijelu i mogu razumjeti  jer radi pola radnog vremena i ima mirovinu. Uz to, koristi službeni auto  i ima ostale beneficije, a nas takav ne može razumjeti, ističe Vrkić.
Napominje kako su on i neki kolege dobili ponudu za drugi posao, ali  da su ipak odlučili ostati odraditi ovu sezonu.


Želim zaštititi ljude
– Želim zaštititi ljude koji su ovdje izgubili zdravlje, a upravi sada treba  vremena dok se očituju na naše zahtjeve. Rekli su nam da će nam poslati  pismeni poziv za novi sastanak, ali smo mi uredno dobili poziv za sud jer  štrajkamo. Tužili su nas Županijskom sudu u Zadru da smo u nezakonitom štrajku, pojašnjava Vrkić dodajući kako od svojih zahtjeva ne odustaju:
– Osjećamo se  kao nitko i ništa, smatraju nas za stoku sitnog zuba koju  svake godine zovnu kada nas trebaju za izbore ili kada imaju neki problem. Nitko iz Gradske uprave nije bio, nitko od predstavnika Grada kao  vlasnika firme. Ne znamo što direktor tu pokušava, je li on uistinu sposoban jer mi želimo riješiti problem, ali on i dalje baca ljudima kost da  glođu kao psi na način evo vam prihvatite 200, 300 kuna, ali mi to  nećemo.  Idemo raditi, a vi potpišite s vašim nalogodavcima da ove ljude  riješimo muka, kazao nam je Vrkić nakon sastanka, najavljujući nastavak  štrajka "do ispunjenja uvjeta.
– Ignorira nas se i smatra doslovno smećem. To pokazuju i sadašnji  gradonačelnik i dogradonačelnik  jer ne žele sjesti sa nama, poručuje na  kraju čelnik Štrajkaškog odbora.
 




Komunalci općine Gračac odvoze  smeće
Na pitanje kakva je situacija u Obrovcu i okolici sedam dana nakon početka štrajka, Mario Vrkić kaže kako situacija više nije katastrofalna. Napominje kako smeće  od petka odvoze komunalci općine Gračac,  dodajući kako je vidio je i neko vozilo  šibenskih registracija. Radnici su ogorčeni na ovaj potez Grada Obrovca jer, kako napominje Vrkić, Gradu je lakše platiti i odvoz smeća drugim tvrtkama nego povećati  plaće svojim radnicima.
 


ODO: "Podigli smo optužnicu protiv  okr. Mate Karamarka"
Štrajkaški odbor izražava ogorčenost zbog tužbe rukovodstva njihove tvrtke koja ih  je tužila sudu, još više zbog činjenice da su, kako kaže Vrkić, preko noći primili poziv  sa Županijskog suda u Zadru.
– Za razliku od ove nevjerojatne brzine, mi već godinama čekamo da započne  suđenje našem direktoru, pa se pitamo kako ovo za nas radnike ide ovako brzo, kaže  Vrkić.
Radnici su nam tako dostavili obavijest Općinskog državnog odvjetništva iz koje se  vidi da su radnici direktora prijavili još 2014. godine, a da su odluku ODO-a o podizanju optužnice dobili četiri godine kasnije. Naime, u dopisu zamjenice općinskog  državnog odvjetnika, Marije Rukavine, od 22. svibnja 2018. doista stoji: "U vezi  vaše kaznene prijave od 31. ožujka 2014. s dopunama, izvješćujemo vas da smo  pred Općinskim sudom u Zadru podigli optužnicu protiv okr. Mate Karamarka zbog  produljenog kaznenog djela protiv gospodarstva – utaja poreza ili carine, opisano i  kažnjivo po čl. 256. st. 1 KZ-a".