Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dodatna parkirališna mjesta i pomoć pri ulasku u more

02.07.2020. 11:52


Plaža i sunčalište za osobe s invaliditetom na Vitrenjaku uređeni su i otvoreni od 20. lipnja, na zadovoljstvo Željka Županovića, predsjednika udruge za osobe s invaliditetom Zadarske županije.
– Grad Zadar je ove godine zaposlio i dva momka koji nadgledaju i čiste plaže te, što je najvažnije, pomažu osobama s invaliditetom da uđu i izađu iz mora, istaknuo je Županović, dodajući kako su za sada na raspolaganju jedna kolica za ulazak i izlazak iz mora, te da dečki rade u dvije smjene od 8 do 12 sati i od 17 do 20 sati.
Što se tiče plaže na Vitrenjaku ona je, ističe Županović, jako dobro očišćena, dok su ležaljke na sunčalištu trenutno u izradi i biti će montirane do kraja tjedna. Također, predsjednik udruge je poručio i da je vraćen znak koji označava kupalište za osobe s invaliditetom.
– Da nije bilo nesretne situacije s koronavirusom sve bi bilo ranije organizirano, ali nažalost je tako kako je. Ove godine su nam u uređenju plaže pomogla poduzeća koja inače surađuju s Gradom Zadru, dok je ranije bila praksa da preko radnih akcija i divnih ljudi iz ribolovnog društva Zubatac te učenika Pomorske škole i članova udruge Tornado uredimo naše kupalište, kazao je Županović naglasivši kako je plaža za osobe s invaliditetom u Petrčanima uređena te se može koristiti, samo nema nadzornu službu kao što je to slučaj u Zadru, te iz udruge poručuju korisnicima, da u Petrčane idu na kupalište u pratnji asistenta ili obitelji kako bi sigurno ušli u more.
Ovim putem Županović se posebno zahvalio Gradu Zadru, ali i jedriličarskom klubu Uskok, koji im je i ove godine dodatno izašao u susret te su pored dosadašnje kvote parkirnih mjesta za invalide, dodali još nekoliko novih mjesta.
– Moram se posebno zahvaliti JK Uskok i tajniku kluba Hrvoju Grdoviću koji mi je rekao da su ove godine dodali još parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom, te su do sada izdali 108 kartica za besplatni parking i to svima koji su predočili znak pristupačnosti, a koji posjeduju osobe koje imaju 80 posto tjelesnog oštećenja, odnosno koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto.
Iako za sada odaziv na kupališta nije velik, Županović nada da će se taj broj povećati porastom temperature mora, te je ovom prilikom predsjednik udruge posebno naglasio kako sve osobe s invaliditetom imaju pravo korištenja kupališta neovisno odakle su, odnosno jesu li članovi društva ili nisu.
– Svi imaju pravo doći na kupališta neovisno o tome jesu li iz Zadra ili iz nekog drugog grada ili zemlje, poručio je Županović dodajući kako će se postaviti i tuševi, ali i sanitarni čvor, koji se za sada može koristiti u JK Uskok, a koji je prilagođen osobama s invaliditetom.