Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

DUH ZAJEDNIŠTVA Cilj je stvoriti ekološku svijest kod domaćih i fureštih

02.07.2020. 21:39


U Sukošanu u uvali Zlatna luka uokolo Rive do nadbiskupskog ljetnikovca Palac iz 15. stoljeća i Keranovog mula održana je eko-volonterska akcija čišćenja podmorja pod nazivom »Za čisto more – za našu djecu«. Akciju je već tradicionalno organizirao veliki volonter i entuzijast Nikola Lalić, profesionalni ronilac iz Sukošana. Ovog puta u suradnji s roniocem Ivicom Smolićem, sukošanskim ribarom, i s roniocem Vladom Vražićem, vikendašem iz Zagreba, uz neizostavnu podršku Općine Sukošan, općinske Turističke zajednice i komunalnog društva Zlatna luka d.o.o.
– Akcija je usmjerena na čišćenje našeg prelijepog mora od posljedica nesavjesnog ponašanja prema tom našem prirodnom bogatstvu, kazao je Lalić.


Ronioci dva sata »lovili« otpad
Ronioci su preko dva sata »lovili« otpad, a pratile su ih brodice u kojima se odlagao otpad koji je završio na Rivi, a potom su ga zbrinuli sukošanski komunalci.
– Cilj ove akcije jest buđenje ekološke svijesti i ljubavi prema moru od kojeg ovaj kraj živi. Želimo stvoriti ekološku svijest kod domaćih i fureštih, odnosno pokazati im kako more nije kanta za smeće, nego što treba čuvati. To je nešto što ćemo ostaviti našoj djeci u budućnosti, poručio je Lalić.
Ovakvom inicijativom nastoje se smanjiti problemi onečišćenosti sukošanskog podmorja, pobuditi osviještenost građana o potrebi brige za javno dobro, upozoriti na važnost očuvanja ekosustava.
– Čini se da se svijest građana pomalo mijenja na bolje jer ove količine otpada u odnosu na one u ranije provedenim akcijama znatno su manje, reći će Lalić.
Kao što je već u ovim akcijama uobičajeno najviše je odbačenih limenki, staklenih boca, PVC vrećica, plastičnih kanistara, ambalaže od konzervirane hrane i drugih svakovrsnih predmeta.


Izronila i 5G mreža
– Osim dva bicikla kapitalci su zasigurno satelitska antena i produžni 25-metarski električni kabel i bicikl. Rekli bi, u Sukošan je na mala vrata stigla toliko medijski razvikana 5G mreža, sa smiješkom će Nikola Lalić.
Akciju su došli podržati Nikola Milošević, direktor TZO Sukošan, Mirjana Veleslavić Nadinić, turistička promotorica, i Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.
– Pohvale Sukošancima na ekološkoj osviještenosti, jer iz godine u godinu iz mora se izvlači sve manje otpada, čemu uz osviještenost mještana i turista sigurno pridonosi i ova akcija, poručio je Nikola Milošević.
Nužno je da svatko od onih koji borave u Sukošanu u uvalama i na brojnim plažama od Marine Dalmacija do Tustice, domaćini, gosti i nautičari, brine svoj dio brige.




Zabranjeno, neetično, kažnjivo
– Smeće bez iznimke treba nositi sa sobom i pohraniti ga u predviđena mjesta, u koševe ili kante. Bacanje u more strogo je zabranjeno. Čak je i kažnjivo. A, o neetičnosti da se i ne govori, govori Martinac.
Da nam ovakve akcije, kaže on, više ne budu potrebne najvažnije je da ovo ne bude samo jednodnevna akcija nego da se kontinuirano, svi zajedno, brinemo o okolišu tijekom cijele godine.
– Okoliš moramo čuvati i svima nama je u interesu da ga zaštitimo i zato čestitam svim volonterima, svim roniocima i sudionicima akcije na uloženom trudu, zahvalio se Ante Martinac.