Izbore će nadgledati 7.500 promatrača, obavezno moraju nositi maske, rukavice i zaštitu za obuću

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
ZAKLJUČEN SPISAK
Autor: 
Promatrači obavezno nose maske, rukavice i nazuvke za obuću, osiguravaju ih sami ili njihovi predlagatelji. Ukoliko ne nose zaštitnu opremu, predsjednik ili zamjenik predsjednika biračkog odbora može ih udaljiti sa biračkog mjesta
Prema podacima koji nisu konačni, izbore za Hrvatski sabor, 5. srpnja nadzirat će oko 7. 500 promatrača za koje će također vrijediti mjere zaštite od zaraze koronavirusom

Prema podacima koji nisu konačni, izbore za Hrvatski sabor, 5. srpnja nadzirat će oko 7. 500 promatrača za koje će također vrijediti mjere zaštite od zaraze koronavirusom.

Aplikacija za unos promatrača zaključana je u ponoć, pa će se njihov konačan broj znati tijekom četvrtka, no za sada se zna da ih je 7. 483, a biračkih mjesta je ukupno 6.999.

Promatrat će rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj i u inozemstvu te rad Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

‘Zeleno svjetlo’ za promatranje svoga rada, DIP je dao Udruzi Gong, Romskom nacionalnom vijeću (RNV) i HDZ-u, dok je promatranje rada biračkih odbora na biračkim mjestima u inozemstvu odobrilo Gongu, RNV-u, HDZ, Mostu NL, neovisnoj listi Željka Glasnovića i Klubu Ljubušaka Zagreb.

Pratiti izbore mogu promatrači političkih stranaka koje sudjeluju na izborima, neovisne liste i ‘manjinski’ kandidati, udruge nacionalnih manjina koje imaju kandidate, nevladine udruge te strani promatrači.

Uz izuzetak ovih posljednjih, svi drugi zahtjeve za promatranje rada biračkih odbora i izbornih povjerenstava podnose izbornim povjerenstvima jedinica u kojima namjeravaju promatrati. Žele li, pak, pratiti rad DIP-a i biračkih odbora u inozemstvu, obraćaju se DIP-u kojem svoje zahtjeve šalju i strani promatrači.

Promatrači imaju pravo nadzirati cjelokupni izborni postupak, a osobito glasovanje, rad izbornih tijela i uvid u cjelokupni izborni materijal, osim izvadaka iz popisa birača.


Obvezna zaštitna oprema

Kad je riječ o epidemiološkim mjerama kojih će se morati pridržavati, one uključuju dezinfekciju ruku prije ulaska u prostoriju je birački odbor.

Predsjednik ili zamjenik predsjednika biračkog odbora vodi brigu da je razmak između promatrača  međusobno i ostalih osoba najmanje metar i pol.

Promatrači obavezno nose maske, rukavice i nazuvke za obuću, osiguravaju ih sami ili njihovi predlagatelji. Ukoliko ne nose zaštitnu opremu, predsjednik ili zamjenik predsjednika biračkog odbora može ih udaljiti sa biračkog mjesta.

Njihovo promatranje mora biti organizirano tako da ne napuštaju ustanovu sve dok ne završe promatranje rada biračkog odbora. S ciljem ostvarenja navedenog, predlagatelji mogu odrediti najviše jednog promatrača za promatranje rada svakog pojedinog biračkog odbora, a ne izmjenjivati promatrače tijekom izbornog dana.

Zabranjeno je jesti i piti u prostoriji gdje je birački odbor. Ako promatrač to treba napraviti za vrijeme glasovanja, mora skinuti rukavice, dezinficirati ruke i napustiti prostoriju. Zatreba li iznimno za vrijeme glasovanja izaći iz objekta u vanjske prostore objekta, promatrač pri izlasku treba dezinficirati ruke/rukavice.

Izbore za Sabor u rujnu 2016. nadziralo je nešto više od 12 tisuća promatrača.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno