Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Longin: Uvjeren sam da će naši građani podržati Plenkovića za novi mandat

02.07.2020. 14:00


Župan Zadarske županije Božidar Longin od srijede je ponovno na radnom mjestu. Nakon obavljenog pregleda i negativnog testa na COVID 19 epidemiolozi su mu ukinuli mjeru samoizolacije, jer je prošlo više od dva tjedna od kontakta sa zaraženim Bornom Ćorićem.
– Primio sam ovih dana velik broj poziva dragih ljudi i uistinu hvala svima na podršci. Moram priznati da nije bilo ugodno u samoizolaciji, ali struka se mora slušati. Nadam se da će se i Borna što skorije oporaviti, jer je riječ o pravom sportašu i vrhunskom čovjeku – istaknuo je na početku razgovora zadarski župan koji je poznat kao osoba koja voli raditi i sigurno mu nije bilo lako stajati kući.
– Najteže je bilo prvi dan, kada sam dobio informaciju od epidemiologa da moram otići u samoizolaciju. No, već drugog dana, zahvaljujući svim prednostima tehnologije, brzo smo se uhodali. Sa suradnicima sam održavao videokonferencije, komunicirali smo i preko WhatsApp grupe, redovno sam pregledavao elektronsku poštu, mobitel je stalno zvonio… Sve je funkcioniralo gotovo kao da sam bio u uredu, a za protokolarne stvari bili su zaduženi moji zamjenici.
Po povratku u ured, ipak su vas dočekale nove obaveze?
– Tako je, raspored je već popunjen. Krećemo u obilazak projekata koji su u realizaciji, a vesele me i neki novi, poput najave iz Opće bolnice Zadar gdje kroz koji dan svečano otvaramo novu angiosalu vrijednu 5,5 milijuna kuna, za koju je sredstva osiguralo Ministarstvo zdravstva. Već danas imamo primopredaju kamiona koji je županija kupila Strukovnoj školi Vice Vlatkovića za obuku učenika, odnosno potrebe školovanja vozača motornih vozila, a u petak idemo na prvu vožnju novog trajekta Ugljan, koji stiže na liniju Zadar – Preko.
Brine li vas mogući povratak koronavirusa?
– Oprez je svakako potreban, ali moramo misliti na naše gospodarstvo. Vjerujem da će nacionalni Stožer pronaći najbolju moguću mjeru za balansiranje, jer nam je turizam jedna od najvažnijih grana i izuzetno je važno da nam ove godine dođe što više gostiju. Zato je i na razini Europske unije dogovoreno slobodno kretanje, a posljednje brojke na razini države pokazuju sve veći dolazak turista. Zadarska županija je trenutno na trećem mjestu po broju noćenja, nakon Istarske i Primorsko-goranske županije što svakako daje nadu u koliko-toliko uspješnu sezonu.
Kakvi su gospodarski pokazatelji nakon COVID krize?
– U Zadarskoj županiji bilježimo, slobodno mogu reći, ohrabrujuće brojke. Krajem svibnja imali smo oko 55 tisuća zaposlenih, što je na razini brojki iz siječnja i veljače ove godine, prije krize uzrokovane koronavirusom. Mjere Vlade RH puno su pomogle u očuvanju radnih mjesta, jer je samo na području Zadarske županije tijekom COVID krize uloženo je 100 milijuna kuna u očuvanje radnih mjesta. Jedna od najvažnijih stavki za naše građane svakako je sigurnost radnih mjesta i zato treba pohvaliti reakciju hrvatske Vlade i premijera Plenkovića.
U posljednjih nekoliko tjedana potpisano je dosta novih ugovora za projekte na području Zadarske županije. Slijedi li nam novi investicijski ciklus?
– Ako samo pogledamo ugovore koji su nedavno potpisani u Benkovcu s ministrom regionalnog razvoja Markom Pavićem gdje je za 30 projekata na području Zadarske županije odobreno gotovo 150 milijuna kuna, pa ovotjedni dolazak ministra Tomislava Ćorića i direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića koji su za osam projekata vodovodne i kanalizacijske mreže osigurali dodatnih 150 milijuna kuna, onda uistinu možemo biti zadovoljni. U mandatu ove Vlade Andreja Plenkovića uloženo je više tri milijarde kuna u razvojne projekte u Zadarskoj županiji, a pred potpisivanjem smo još niz vrijednih ugovora kojim ćemo podići kvalitetu života naših stanovnika. To je rekordan investicijski ciklus na području naše županije i zalog sigurne budućnosti naših stanovnika, poručuje Longin.
 


Imamo veliko razumijevanje i potporu hrvatske Vlade
 
Grade se nove pomorske i ribarske luke, prometnice, vodovod i odvodnja, vrtići, kulturni spomenici kao i brojni drugi infrastrukturni objekti, ponosno će Longin.
– Od velikih projekata lučke infrastrukture posebno se ističu trajektna luka Tkon i luka Sali zajedničke vrijednosti od gotovo 100 milijuna kuna koje se financiraju europskim i nacionalnim sredstvima. Gradi se i ribarska luka u Kalima, a vrlo brzo očekujemo i početak radova na ribarskoj luci u Gaženici. Uz veliki iskorak koji posljednjih godina bilježe naši poljoprivrednici, pogotovo vinari, županija stvara preduvjete za ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju izgradnjom sustava navodnjavanja, Baštica 2 – Smilčić i Lišansko polje, ističe župan i podsjeća na dva ključna projekta prometne infrastrukture koja su u pripremi – proširenje kapaciteta Zračne luke Zadar i izmještanje željezničke pruge iz Bibinja.
– To su projekti u kojima imamo veliko razumijevanje i potporu hrvatske Vlade. Oni su prepoznali važnost tih projekata i moram istaknuti kako je suradnja koju smo ostvarili s Vladom Andreja Plenkovića i sa svim ministarstvima novi vjetar u leđa razvoju Zadarske županije. Nije vrijeme za eksperimente, pravi lideri se poznaju u krizama i zato sam uvjeren da su naši građani to prepoznali i da će podržati Plenkovića za novi mandat, zaključuje župan Longin.
 


Potpora zadarskim kandidatima s liste HDZ-a
 
Jako je važno za Zadar i Zadarsku županiju da imaju što više svojih predstavnika u Saboru, jer tko će se više boriti za interese svog grada i svoje Županije nego kandidati koji žive s ovim gradom, županijom i ljudima, oni koji dobro znaju prioritete naših stanovnika. Danas je Zadarska županija među najrazvijenijim krajevima Lijepe naše. To nije došlo slučajno, već je to plod strateškog planiranja i vrijednog rada. Zadarska županija bila je među dvije najuspješnije županije u Hrvatskoj po povećanju zaposlenosti, ali u po smanjenju broja nezaposlenih. Do 'korona krize' u tri godine kod nas je otvoreno šest tisuća novih radnih mjesta. Zato vas pozivam da 5. srpnja izađete na izbore i izaberete listu HDZ-a, za sigurnu budućnost Zadra i Zadarske županije, poručio je župan Longin.