Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Polovicu svih programa izvode zadarski umjetnici

02.07.2020. 12:42


Predstavom KABANICA Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u koprodukciji Drame plus i HNK Zadar večeras, 2. srpnja u HNK Zadar otvara se 26. Zadarsko kazališno ljeto. Režiju potpisuje Vinko Radovčić. Početak predstave je u 21:30 sati. Predstava je doživjela veliki uspjeh te je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta 2019. za najbolju predstavu u cjelini. »Kabanica« je do sada imala 10 izvedbi uz odlične reakcije publike i medija. Predstava je izabrana za 27. Festival glumca koji će se održati od 5. do 13. rujna 2020. u Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Iloku i Otoku među 14 predstava iz cijele Hrvatske.
»Iznimno mi je drago da s predstavom Kabanica otvaramo Kazališno ljeto te da će već u rujnu predstava gostovati na renomiranom Festivalu glumca. Predstava će večeras prvi put zaigrati na velikoj sceni HNK Zadar pa pozivam sve one koji nisu stigli pogledati predstavu da dođu i pogledaju naš protest protiv ugnjetavanja malog čovjeka. Zadnji put je predstava igrala u Zagrebu za Valentinovo. Ovo je prva malo duža stanka od premijere tako da glumci: Lovro Ivanković, Deni Sanković, Luka Barešić, Domagoj Nižić, Matino Antunović i Toma Medvešek večeras jedva čekaju stati na scenu,« otkriva redatelj Vinko Radovčić.


Na četiri lokacije
26. Zadarsko kazališno ljeto održat će se od 2. do 29. srpnja na četiri lokacije: HNK Zadar, Kazalište lutaka Zadar, Lapidarij Narodnog muzeja Zadar i Muzej antičkog stakla.
Na programu će biti osam predstava i dvije plesne izvedbe, obilježit će ga zadarski umjetnici, a u sklopu Kazališnog ljeta u Muzeju antičkog stakla održat će se i trodnevni, šesti po redu Zadar Jazz & Blues festival, na kojemu će od 22. do 24. srpnja nastupiti Ratko Zjaca – Simone Zanchini Quartet, Damir Kukuruzović Django Group, A.J.Trio & Elena Stella i Martine Thomas & INSD Enterprise.
»Točno pola programa pripada zadarskim umjetnicima, ništa manje važnima od ostalih koji bi nam da su drukčije okolnosti došli u goste. Smjernice Ministarstva kulture bile su da angažiramo naše, domaće snage i da im izađemo ususret. Meni je to neizmjerno drago i zapravo bih volio da i u budućnosti ostane ovaj postotak, ako ne i veći«, kazao je ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić.
Uz zadarske umjetnike, na Kazališnom ljetu gostovat će Gradsko kazalište mladih iz Splita, Kazališna udruga Tragači i CeKaTe Teatar, Teatar Mašina igre i Teatar &td te Kazališna grupa Lectirum iz Zagreba.
Već u ponedjeljak, 6. srpnja u Kazalištu lutaka Zadar pogledajte predstavu Kazališta lutaka Zadar, PAZI ŠTO GOVORIŠ – zanimljivu priču o snazi koju nose riječi i kako riječima možemo nekoga povrijediti, nekoga koga volimo. Igraju // Sanja Grgina /Dominik Karakašić/Gabrijel Perić i Josip Mihatov. Autori teksta su Filip Jurjević I Vinko Radovčić, a režiju potpisuje Vinko Radovčić.


Hommage pjesniku i profesoru Zlatanu Jakšiću
U utorak /7.srpnja 21:30h u Lapidariju Narodnog muzeja pogledajte dvije plesne predstave Zadarskog plesnog ansambla, PORTRET: ZLATAN JAKŠIĆ hommage pjesniku i profesoru Zlatanu Jakšiću, jednom od najistaknutijih čakavskih pjesnika druge polovice 20. Stoljeća u koreografiji Sanje Petrovski te plesnu predstavu GOZD u koreografiji Matee Bilosnić. Predstava je inspirirana slikovnim povijesnim zapisima vezanih uz rituale životnih ciklusa interpretiranih na plesni način u prvom dijelu predstave, da bi u drugom dijelu, podržavajući zajedništvo i empatiju, imaginarna plesna tijela na sceni stvarala nove, osobne i suvremene rituale.
Kazališno ljeto zatvorit će 29. srpnja predstava »Američka papisa«, koju nakon 20 godina od premijere ponovno uprizoruje zadarska glumica Jasna Ančić.
»Zadarski plesni ansambl godinama sudjeluje u programu Zadarskog kazališnog ljeta. Na taj način Zadarsko kazališno ljeto i HNK Zadar potiče i podržava razvoj I profesionalizaciju plesne scene u Zadru. Izuzetno nam je zadovoljstvo predstaviti se festivalskoj publici i prezentirati nove radove u izvedbi sjajnih plesača Zadarskog plesnog ansambla,« kazala je ovom prigodom Sanja Petrovski.
Ulaznice za sve programe su od 15. lipnja u prodaji na sustavu Croatia Tickets. Kupnjom ulaznice za programe 26. Zadarskog kazališnog ljeta ostvarujete pravo na 50% popusta na ulaznicu u Muzeju antičkog stakla i 20% popusta na suvenire iz ponude muzeja.(zl)
 
 




Program 26. Zadarskog kazališnog ljeta


Otvorenje 26. ZKLJ
Četvrtak 02.07. HNK Zadar
DRAMA PLUS i HNK Zadar
Nikolaj Vasiljevič Gogolj
KABANICA
režija/ Vinko Radovčić
Ponedjeljak 06.07. Kazalište lutaka Zadar
KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR
Filip Jurjević i Vinko Radovčić
PAZI ŠTO GOVORIŠ
režija/ Vinko Radovčić
Utorak 07.07. Lapidarij Narodnog muzeja
ZADARSKI PLESNI ANSAMBL
PORTRET: ZLATAN JAKŠIĆ
koreografija/ Sanja Petrovski
GOZD
koreografija/Matea Bilosnić
Petak 10.07. Lapidarij Narodnog muzeja
HNK Zadar
Mate Matišić
BALON
režija/ Zoran Mužić
Ponedjeljak 13.07. Lapidarij Narodnog muzeja
GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH SPLIT
SF Cabaret SPLIT IN SPACE
autorski projekt/Ivan Leo Lemo
Srijeda 15.07. Lapidarij Narodnog muzeja
Kazališna udruga TRAGAČI i CeKaTe Teatar
ŠETAČI PASA
tekst i režija/Jelena Hadži-Manev
Petak 17.07. Lapidarij Narodnog muzeja
Teatar MAŠINA IGRE i Teatar &TD
Beatrice Kurbel i Mirna Rustemović
VAŽNIJE POLOVICE
režija/Paola Slavica
Ponedjeljak 20.07. Lapidarij Narodnog muzeja
KAZALIŠNA GRUPA LECTIRUM
Milan Grgić
NE DAJ SE NJOFRA
režija/Zoran Mužić
Srijeda 29.07. Lapidarij Narodnog muzeja
HNK Zadar
Esther Vilar
AMERIČKA PAPISA
režija/Ozren Prohić
6. ZADAR JAZZ & BLUES
Srijeda 22.07.
RATKO ZJACA – SIMONE ZANCHINI ZZ QUARTET
Četvrtak 23.07.
DAMIR KUKURUZOVIĆ DJANGO GROUP
Petak 24.07.
A.J. TRIO & ELENA STELLA
MARTINE THOMAS & INSD ENTERPRISE
Svi koncerti se održavaju u Muzeju antičkog stakla s početkom u 21 i 30h.
U skučaju kiše programi se održavaju u HNK Zadar.