Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SPAŠAVAJU SEZONU Zračna luka očekuje 25 posto prošlogodišnjeg prometa

02.07.2020. 07:01


Promet Zračne luke Zadar u travnju i svibnju bio je ravan nuli, no popuštanje mjera u međunarodnom zračnom prometu omogućio je početak sezone letenja, time i pozitivniju poslovnu bilancu. Nakon rekordne 2019. godine koja je donijela izvrstan rezultat od preko 800 tisuća putnika, ovogodišnje će brojke, naravno, biti puno lošije od očekivanih s obzirom da je pandemija onemogućila uobičajeneo kretanje građana.
Kakva je trenutna situacija, broj aktualnih linija u domaćem i međunarodnom prometu te onih koje kreću upravo početkom ovog mjeseca, provjerili smo u upravi Zračne luke Zadar.


Nove linije u srpnju
– Što se tiče trenutačno aktivnih linija na Zračnoj luci Zadar, do 30. lipnja, osim domaćeg avioprijevoznika Croatia airlinesa za Zagreb i Pulu, leti nam i Ryanair za Stuttgart, Eurowings za Köln i Luxair za Luxembourg. Početkom srpnja, dakle u ovom tjednu, s letenjem počinju sve ostale linije Ryanaira, ukupno njih 10 koje smo najavljivali. To su linije za Beč, Bruxelles, Prag, Berlin, Köln, Duselldorf, Stuttgart, Karlsruhe, Poznan i Bergamo. U subotu također s letenjem počinje i Lufthansa na liniji za Frankfurt i Munchen, a u ovome tjednu počinju i poljski avioprijevoznik Lot s čak 5 linija te Transavia s linijom za Roterdam. Sredinom mjeseca dolazi nam i Austrian s linijom iz Beča i Air Serbia iz Beograda, kazali su nam u Zračnoj luci.
Situacija je pak jasnija usporedimo li je s prošlogodišnjom, ali, kako nam kaže glasnogovornik Nikola Barač, ipak ima naznaka pozitivnih trendova.
– Kada je u pitanju broj putnika u odnosu na prošlu godinu, nije uopće za usporedbu s obzirom na dobro poznate okolnosti i krizu koja je uz ostale dijelove gospodarstva također pogodila i avioindustriju. Inače, u prošlim godinama generalna avijacija imala je udio od 8 do 10 posto u zrakoplovnim prihodima, tako da se poslovanje Zračne luke Zadar ni inače ne može osloniti samo na generalnu avijaciju. Ipak, veseli nas činjenica da generalna avijacija bilježi 90 posto prometa u odnosu na prošlu godinu. To je dobar znak pred sam početak letenja zrakoplovnih kompanija na redovnim linijama od kojih ove godine očekujemo 25 posto prošlogodišnjeg prometa, kaže Barač.


Mjere zaštite u zračnom prometu
Unatoč stopostotnom minusu u poslovanju u travnju i svibnju, u Zračnoj luci Zadar nema smanjenja plaća jer su, uslijed situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19, prilagodili svoje poslovanje na način da su reducirali troškove poslovanja sukladno potrebama u postojećim okolnostima.
Direktor Zračne luke Zadar, Josip Klišmanić, pak, kaže kako će ovogodišnje planirane brojke biti nedostižne u ovoj, ali i narednih nekoliko godina, no po njemu je najvažnije da je sezona letova ipak počela. Kako bi se aviopromet neometano odvijao, od početka su pratili razvoj epidemiološke situacije u našoj i ostalim zemljama s kojima su uspostavili međunarodni promet. Zadarska Zračna luka stoga provodi sve mjere opreza, kazao nam je Klišmanić, sljedeći upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je još 10. svibnja donio Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika na linijama zračnog prijevoza tijekom epidemije koronavirusa, a kojima je i Zračna luka prilagodila svoje poslovanje.