Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vlada dogovorila zajam od 200 milijuna eura za podršku mjerama protiv koronavirusa

02.07.2020. 20:29


Vlada je u četvrtak donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje okvirnog ugovora o zajmu između Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) vrijednom 200 milijuna eura, a namijenjenom za podršku mjerama povezanih s pandemijom bolesti Covid-19.
Ministarstvo financija početkom travnja uputilo je Razvojnoj banci Vijeća Europe zahtjev za podršku prvenstveno zdravstvenom sustavu i jedinicama lokalne i regionalne samouprave radi osiguravanja kontinuiteta pružanja javnih komunalnih usluga, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.


12 godina otplate


Projekt LD 2056 (2020) – Podrška mjerama u Republici Hrvatskoj, povezanih s pandemijom bolesti Covid-19 – instrument financiranja javnog sektora, odobren je u svibnju, a CEB ga je okarakterizirao kao projekt visokog socijalnog učinka kojim se podupiru hitne mjere Vlade za ublažavanje posljedica pandemija i smanjenja učinka krize na život građana.
Današnjom odlukom prihvaća se nacrt okvirnog ugovora o zajmu vrijednom 200 milijuna eura koji predstavlja podršku državnom proračunu, a koristit će se za nekoliko namjena, kazao je Marić.
To su financiranje mjera za smanjenje širenja zaraze te posljedica pandemije covid-19, očuvanja široke dostupnosti medicinskih usluga, osiguranja potrebnih farmaceutskih proizvoda, medicinskih potrepština i zaštitne opreme kao i radi pružanja potpore jedinicama lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave za osiguravanje kontinuiteta javnih komunalnih usluga pod utjecanjem smanjenja prihoda uzrokovanog otpisom i odgodom poreznih plaćanja.
Taj dugoročni zajam, rekao je Marić, ugovorio bi se po vrlo povoljnim uvjetima. Prilikom povlačenja sredstava zajma moguće je odabrati između fiksne kamatne stope koja iznosi indikativno 0,24 posto i promjenjive koja je utemeljena na šestomjesečnom EURIBOR-u uvećanom za 0,36 posto fiksne kamatne marže.
Trajanje otplate je do 12 godina uz tri godine počeka na glavnicu, kazao je Marić napominjući kako drugih redovnih troškova zajma nema. Zajam se povlači u tranšama, najmanje dvije, od čega prva može iznositi 75 posto, rekao je.
Hrvatska je primljena je u punopravno članstvo Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) 24. srpnja 1997. godine. Do danas je CEB u Hrvatskoj podržao niz projekata visoke socijalne vidljivosti, za koje su sklopljena 22 ugovora o zajmu vrijedna preko milijardu eura, od čega 14 zajmova izravno Republici Hrvatskoj, a 8 zajmova ugovorila je s CEB-om Hrvatska banka za obnovu i razvitak, uz državno jamstvo, navodi se u odluci Vlade.




Potpora sportu
 
Kako bi se ublažile posljedice zabrane svih redovnih aktivnosti sportskih klubova uslijed pandemije koronavirusa, Vlada je u četvrtak uredbom dopunila Zakon o sportu i omogućila dodjelu potpora nacionalnim sportskim savezima olimpijskih i paraolimpijskih sportova.


Uredbom se omogućava, uz već postojeće mjere potpore očuvanja radnih mjesta u pravnim osobama, financiranje troškova održavanja natjecanja te prehrane i prijevoza sportaša na natjecanja nacionalnog ranga nacionalnim sportskim savezima olimpijskih i paraolimpijskih sportova, objasnio je na sjednici Vlade državni tajnik u Središnjem državnom uredu za sport Tomislav Družak.
“Potpore bi se odnosile na pojedinačna i ekipna liga natjecanja koja će se održati do kraja godine, a pravo na dodjelu potpore imali bi nacionalni sportski savezi čiji su sportaši i ekipe osigurale ili imaju priliku osigurati nastup na olimpijskim odnosno paraolimpijskim igrama u Tokiju, kao i oni nacionalni sportski savezi olimpijskih i paraolimpijskih sportova koji imaju veći udio registriranih sportskih klubova pojedinog sporta u Hrvatskoj”, rekao je Družak.
Ovaj je vid potpore nacionalnim savezima ustvari pomoć klubovima s obzirom da teret plaćanja održavanja natjecanja pada na njih, a prihodi koje ostvaruju ili bolje rečeno, ne ostvaruju, nisu ni približno dostatni za to, pa su mnogi klubovi ustvari pred gašenjem, naglasio je.
Vlada je uz uredbu usvojila i zaključak o produljenju mjere pomoći u sustavu športa uslijed epidemije koronavirusa kojim se omogućava dodjela potpore za osiguranje radnih mjesta i za mjesec lipanj.


Potpora sektoru mora i prometa


Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila i Program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji covid-a 19, za što je planiran iznos od 600 milijuna kuna.
Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver kazao je kako je s ciljem poduzimanja žurnih mjera u borbi s pandemijom covid-19 Europska komisija (EK) odredila i usvojila privremeni pravni okvir u kojem se omogućava državama članica usvajanje programa državnih potpora.
Taj privremeni okvir, kako je rekao, omogućava lakše donošenje mjera i njihovu provedbu kroz program pri čemu se u obzir uzimaju oni poduzetnici koji na kraju 2109. nisu bili u teškoćama, ali se trenutno u poslovanju suočavaju sa štetom zbog koronavirusa.
Ministarstvo je stoga izradilo Program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima koji uključuje sve aspekte prometa i predviđa pomoć malim, srednjim i velikim poduzetnicima, a putem potpora u obliku jamstava koje će u ime i za račun Repubike Hrvatske odobravati HBOR i Hamag-Bicro.
Navedeni poduzetnici, kako se navodi u obrazloženju vladine odluke, mogu ostvariti pravo na potporu pod uvjetom da su suočeni s manjkom likvidnosti jer je njihova poslovna aktivnost smanjena ili u cijelosti obustavljena zbog izvanrednih okolnosti prouzročenih pandemijom covid-19, odnosno ako su suočeni s poteškoćama u poslovanju koje su posljedica te pandemije.
Program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima odobrila je EK 30. lipnja, kazao je Bilaver napominjući kako će se potpore moći dodjeljivati od dana njegova stupanja na snagu pa sve do 31. prosinca ove godine.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će planirati osiguranje sredstava u okviru svog financijskog plana, a radi osiguranja plaćanja potencijalnih obveza koje mogu nastati temeljem izdanih državnih jamstava.


Jamstvo za poduzetnike u kulturi


Vlada je u četvrtak donijela program jamstava za kredite poduzetnicima u kulturi i kreativnim industrijama, čime se tim djelatnostima prvi puta omogućuju povoljni krediti te odluku o otpisu potraživanja po računima za državne stanove i poslovne prostore zbog pandemije i potresa u Zagrebu.
Predstavljajući program jamstava za kredite za kulturu i kreativu, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na Vladi je kazala da su ga izradili u relativno kratko vrijeme, ističući da su za to dobili i suglasnost Europske komisije 17. lipnja, te da je predviđeno da se program realizira do kraja ove godine i njime osiguraju krediti do iznosa od 300 milijuna kuna.
“Najveći ukupni iznos jamstva po pojedinom poduzetniku ne bi smio prijeći 800 tisuća eura po kreditu, rok otplate će biti najkraći godinu, a najdulji pet godina, dok će se državno jamstvo osigurati na sto posto glavnice pojedinačnog kredita”, naglasila je ministrica, dodajući da je program prije svega namijenjen za pomoć za likvidnost onih koji su uslijed pandemije došli u poteškoće.
Ocijenila je i da je to za njih u kulturi i kreativnim industrijama iznimno važno, jer prvi put, kako je kazala “imamo priliku osigurati ovako povoljne kredite poduzetnicima u tim djelatnostima”, na čemu se zahvalila Ministarstvu financija na “sjajnoj suradnji”.
Navela je i da će se taj program jamstava provoditi u suradnji s Hamag-Bicrom i komercijalnim bankama te da vjeruje da je i to jedna od mjera u okviru strategije kompletne pomoći kulturnom sektoru za ponovno pokretanje aktivnosti nakon krize i da će to “jako pomoći”.


Otpis računa


Odlukom o otpisu potraživanja po računima za stanove i poslovne prostore u vlasništvu RH zbog pandemije i potresa koji je pogodio područje Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, Vlada omogućava, kako je kazao ministar državne imovine Mario Banožić, uz ispunjavanje određenih uvjeta otpis računa odnosno svojih potraživanja.
“Ovime se ovlašćuje i Ministarstvo državne imovine te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da otpišu potraživanja po računima za zakup i korištenje poslovnih prostora kojima upravljaju za mjesece travanj i svibanj ove godine zbog pandemije, a Ministarstvo državne imovine i da zbog potresa u Zagrebu koji je pogodio i županije Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku otpiše potraživanja za zakup poslovnih prostora te najam i korištenje stanova u državnom vlasništvu za travanj, svibanj i lipanj”, objasnio je Banožić.
Dodao je da će se otpis raditi za prostore označene crvenom naljepnicom te da će se za takve poslovne prostore i stanove prestati izdavati računi do ponovne mogućnosti njihova korištenja.
Preporuča se i, kako je kazao, skupštini tvrtke Državne nekretnine donošenje potrebnih odluka i poduzimanje radnji za otpis potraživanja sukladno kriterijima.
“Cilj je pomoći fizičkim i pravnim osobama, zakupnicima i korisnicima poslovnih prostora i stanova u državnom vlasništvu u borbi s posljedicama pandemije i potresa”, poručio je Banožić.
Naveo je da će se zbog pandemije Covida-19 računi otpisati onim zakupcima i korisnicima poslovnih prostora koji nisu mogli raditi zbog ograničenja i mjera stožera, i ako nemaju dospjelog duga, ako u tom prostoru obavljaju gospodarsku djelatnost, ako u travnju i svibnju nemaju pad broja zaposlenih u odnosu na prethodni mjesec te ako su to zatražili i dostavili tražene podatke.
Sve te uvjete moraju zadovoljiti za otpis potraživanja i oni koji su mogli raditi, ali im je pad prihoda veći od 50 posto u odnosu na isti mjesec 2019., dok će se onima, kako je kazao ministar na Vladi, koji su u 2019. imali prihod manji od 7,5 milijuna kuna otpisati cijelo potraživanje, a onima koji su u 2019. imali veći prihod od 7,5 milijuna kuna će se potraživanja otpisati proporcionalno padu prihoda.
Vezano za potres, Banožić je istaknuo da će se otpisati računi za travanj, svibanj i lipanj 2020. svim zakupcima, najmoprimcima i korisnicima stanova i poslovnih prostora koji su označeni crvenom naljepnicom ili kao neupotrebljivo zbog vanjskog utjecaja i oštećenja, a dok ne budu za upotrebu Ministarstvo državne imovine neće za njih izdavati račune.