Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ZADARSKO LJETO Upitne velike manifestacije, ali ne i feštice

02.07.2020. 07:18


Osim Nacionalnog i Stožer civilne zaštite Zadarske županije, izdao je upute vezane uz sva događanja i manifestacije koje bi se ovoga ljeta trebale održati na zadarskom području, a to je u prvom redu pridržavanje svih epidemioloških mjera. U vezi toga još prošloga petka, 26. lipnja, održana je videokoordinacija turističkih zajednica Zadarske županije na kojoj se razgovaralo o svim aktualnostima vezanim uz pandemiju COVID-a 19 te o organizaciji događanja i njihovoj alternativi.


– Razmijenili smo informacije sa županijske razine, kao i saznanja o aktivnostima na lokalnim razinama oko organizacije zdravstvenih punktova i protokola vezanih uz moguće zaraze kod gostiju. Lokalne turističke zajednice su dobro informirane i u stalnoj su komunikaciji s nadležnim stožerima. S obzirom na nedavne okolnosti vezane uz Adria Tour prokomentirali smo i sve mjere i osiguranja koji se poduzimaju prilikom organizacije događanja. Zaključak je kako zbog velikih rizika koje svako događanje nosi sa sobom, postoji opća sklonost za odgodom dosadašnjih događanja koja su okupljala veliki broj sudionika. Moramo umanjiti rizike širenja zaraze kako bismo održali turističku sezonu kakvu imamo te je ne ugrožavati jednodnevnim događanjima visokog rizika ukoliko se ne mogu osigurati svi uvjeti propisani od strane stručnih službi. Znajući kako lokalna događanja nisu motiv dolazaka već dodatna ponuda, zaključili smo kako moramo maksimalno doprinijeti da se gosti osjećaju sigurno i da mislimo na njih i njihovo zdravlje, rekla je Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije.
 


Uz jasne protokole
Prema njezinim riječima, svi su svjesni i jedinstveni u stavu kako neka događanja imaju posebno mjesto u životima lokalnih ljudi, poput fešti koje slave zaštitnike kao dio pučke tradicije, ali je i naglašeno kako treba stvoriti izmjene u dosadašnjem obilježavanju i jasne protokole koji će osiguravati da se izbjegnu gužve.




– Tu je važna i komunikacija i suradnja između susjednih jedinica lokalne samouprave koje moraju zajedno razmatrati sve ove aktivnosti jer se gosti kreću od mjesta do mjesta. Razgovarali smo također, o alternativnim doživljajima koje bi se mogli ponuditi turistima na tjednoj bazi. Jedan od ciljeva jest pružiti lokalnoj ponudi posebnih interesa veću vidljivost, poput pješačenja, bicikliranja, gastronomije i slično. Tako bi se fokus s jednodnevnih događanja za koje je teško osigurati protuepidemijske uvjete, prebacio na tjedne ponude raznih aktivnosti, objasnila je direktorica Kadija dodajući kako na tom polju prednjače TZ Starigrad s fokusom na programe prirodne i kulturne baštine u okolici koju razvija sa svojim agencijama te TZ Nin koji će naglasak staviti na kostimirana redovna vođenja, kontrolirane obilaske Solane, te romantične točke unutar grada. Pag je već otišao i koji korak dalje te je kao otok u cjelini napravio program Pag Summer Outdoor koji proklamira zdrav život i ujedno predstavlja razne lokacije i mogućnosti uživanja na otvorenom, a sve u, za ove okolnosti, kontroliranim uvjetima.
 


Feštice petkom – može!
Dakle, kako sada stvari stoje nitko još uvijek ne može dati pouzdan odgovor na konkretna pitanja hoće li se i na koji način primjerice, održati popularna manifestacija Millennium jump koja je na kalendaru zadarske Turističke zajednice za ovu godinu planirana 25. srpnja i koja je lani brojila preko tri tisuće sudionika ili pak, Noć punog miseca koja bi se trebala održati u od 30. srpnja do 1. kolovoza.


– Ni ja sasvim pouzdano u ovom trenutku ne mogu dati odgovor hoće li se te manifestacije održati. Što se tiče Millennium jumpa u stalnoj smo komunikaciji s našim glavnim sponzorom DM-om i kako sada stvari stoje, postoji vrlo velika vjerojatnost da se ove godine neće održati. A, što se tiče Noći punog miseca, ako se i održi, bit će zasigurno u nekom drugom, reduciranom obliku, rekao je Neno Stojaković poznati zadarski scenograf i predsjednik Društva Propela koje je idejni začetnik i dugogodišnji organizator ovih poznatih manifestacija.


Što se tiče tradicionalnih feštica petkom na Poluotoku, one su dobile zeleno svjetlo.
 


Reduciranje Virskog ljeta
Osim što prednjači po broju gostiju kojih je od početka godine, preko 14 tisuća, Vir je poznat i po svojim manifestacijama i festivalima brojnih estradnih zvijezda koji inače, počinju sredinom svibnja i završavaju krajem rujna. No, ove je godine i Virsko ljeto upitno.
– S obzirom na to u kakvoj se situaciji svi skupa nalazimo, odluke se donose na "dnevnoj bazi". Kad govorimo o našem Virskom ljetu, za sada razmišljamo u reduciranom obliku. Dakle, da organiziramo i održimo koncerte ne svake subote kao do sada, nego svake druge, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Ali, vidjet ćemo kako će se stvari odvijati. U stalnom smo kontaktu i slušamo preporuke Stožera, tako da u ovom trenutku ništa sa sigurnošću ne možemo reći – rekao je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović.
 


Vakanza i Vaicanto
Jedna od prepoznatljivih sportsko-rekreacijskih manifestacija svakako je Vakanza – vaterpolo natjecanje amatera, a koje svake godine okupi mnogo natjecatelja i gledatelja koji se zabavljaju i uživaju u vaterpolu.
Vakanza bi se ove godine trebala održati od 24. srpnja do 28. kolovoza na igralištu "kontra vitra" na gradskoj rivi. U godini u kojoj je svijet paralizirala epidemija koronavirusa upitna je organizacija bilo kakvog događaja koji okuplja veći broj ljudi. Razgovarali smo s idejnim začetnikom i organizatorom Vakanze Borutom Gatarom koji nam je potvrdio kako još uvijek sve ide prema planu.
– Vakanza je postavljena tako su klupe ekipa udaljene, a gledatelji su uglavnom u prolazu te nismo ni mislili o mjerama za gledatelje. Igrači igraju vaterpolo u moru i mislim da je situacija ista kao i s igračima nogometa ili košarke na otvorenom. Ovo je u biti sportsko natjecanje na otvorenom i za sada nema nikakvih smjernica, rekao nam je Borut Gatara koji je pokrenuo i još jedan veliki ljetni festival posvećen i inspiriran grupom Queen – Vaicanto, a koji bi se trebao održati 29. srpnja.
– Vaicanto je mnogo zahtjevniji za organiziranje i s obzirom na događanje na Višnjiku i Adria Tour, moramo biti dodatno oprezni. Naime, mi smo i prije postavili apsolutno sve mjere opreza. Na koncert će se ulaziti na tri ulaza te će prostor na kojem će biti publika biti podijeljen u tri zone – VIP 1, VIP 2 i stajanje, pojasnio je Gatara. Istaknuo je kako će na svakom ulazu biti dezinficijensi i mjerači temperature.
Ukoliko se dogodi najgori scenarij da Stožer zabrani sva okupljanja, termin ćemo pomaknuti za kolovoz, ali nadam se da do toga neće doći, zaključio je Gatara.