Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pri kraju radovi na novoj školi na Bokanjcu, u projektu školske prehrane svi učenici

02.07.2021. 10:18


U katoličkoj osnovnoj školi na Bokanjcu radovi i opremanje škole su pri kraju, govori Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru.
– Upisuju se dva razreda prvaša, a dogovorili smo i kako će se u novoj školi na Bokanjcu gdje se oprema lijepa velika kuhinja, pripremati topli obroci i za djecu u Područnoj školi Bartula Kašića. S obzirom na veliki broj djece koja gravitiraju tom područnom odjelu, nastava je išla u tri smjene, a postojala je bojazan da će i matična škola OŠ Bartola Kašića morati prijeći na tri smjene, kad u nju dođu petaši s Bokanjca. Ovako se upisuju u katoličku školu s pravom javnosti na Bokanjcu te se se sad s tom novom školom na Bokanjcu rasteretila Područna škola. Osim toga, sad već znamo da se neće dogoditi da matična škola mora prijeći u tri smjene. Osim toga, u Nadbiskupiji već imaju planove za vrlo skoro proširenje kapaciteta, praktički tek izgrađene škole, najavio je Nekić.


Velik interes za školu
Kako dodaje pročelnik, od prvotne skepse prema katoličkoj školi, došlo je do toga da je interes za školu velik, čak i od djece drugih vjeroispovijesti.
– Svjesni smo te neke loše priče koja se bez razloga provukla oko katoličke škole. Ispalo je kako je Grad kao nešto dao, a zapravo je Grad samo dobio. To se jako rijetko događa da netko drugi isfinancira gradnju škole, a da je to škola s pravom javnosti. Da netko drugi ulaže toliki novac u javne potrebe. Gradnja, opremanje i uređenje okoliša doći će do troška od 70 milijuna kuna. S druge strane, nama će to omogućiti da gradimo školu na Crvenim kućama za koju već neko vrijeme imamo projekt. Da smo preuzeli financiranje škole na Bokanjcu, ne bismo tako skoro mogli graditi tu na Crvenim kućama. Ovako će Zadar dobiti dvije škole, ističe Nekić.
Nekić pojašnjava kako je njima u Gradu cilj da svako dijete ima topli obrok u školi, pogotovo zato što se ide prema cjelodnevnoj nastavi.


Međuškolska suradnja
– Za psihofizički razvoj djeteta ključno je da u školi ima topli obrok, kako ne bi kupovalo na trafikama slatkiše i nezdrave marende. Zato se ide na međuškolsku suradnju te je zamišljeno da iz nekoliko većih školskih kuhinja obroci putuju prema ostalim školama i tako se svi uključe u program školske prehrane. Ne samo za djecu koja su u produženom boravku, već za svih. Uz participaciju roditelja za koju je cilj da s vremenom bude i više nego povoljna, govori Nekić.
U tom smjeru se ide međuškolskom suradnjom.
– Osim što će se u kuhinji nove škole na Bokanjcu kuhati za područnu školu Barula Kašića na Bokanjcu, u novouređenom Centru Mocire plan je da se kuha za susjednu im školu Šimuna Kožičića Benje. Osnovnoj školi Krune Krstića kupit ćemo dostavno vozilo, s obzirom da ima dovoljno kapacitiranu kuhinju da može pripremiti i obroke i za druge škole, otkriva Nekić.