Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

»Tri mušketira« ostaju u Zadru, Palokaj odlazi

02.07.2021. 07:23


Posljednjeg dana lipnja klubu s Višnjika istekao je rok za aktiviranje ugovornih opcija za nastavak suradnje s četvoricom igrača. U toj su skupini bili Martin Junaković, Domagoj Vuković, Aleksandar Bursać i Jan Palokaj, a Zadar je iz tog kvarteta za sljedeću sezonu odlučio zadržati »trojicu mušketira« pa ćemo i sljedeće sezone u bijelom dresu gledati Junakovića, Vukovića i Bursaća, dok će Palokaj karijeru nastaviti na drugoj adresi. Lako moguće u novom premijerligašu Cedeviti Junior.


Lagana odluka
– Nisam puno razmišljao. U Zadru se dobro osjećam i moja obitelj ovdje uživa tako da je odluka bila lagana. Nadam se da ćemo imati uspješnu sezonu i jedva čekam da počne – kazao je Junaković. Nekadašnji mladi hrvatski reprezentativac i osvajač ABA lige s Cibonom iz 2014. godine, doduše u epizodnoj ulozi, protekle je sezone u regionalnoj ligi bilježio 5.2 poena, uz 2.2 asistencije i jednu uhvaćenu loptu za nešto više od 16 minuta koliko je prosječno provodio na parketu. Premda je bilo zamišljeno da »Junak« bude vrijedna napadačka iskra s klupe, 27-godišnji bek koji je košarkaški odgojen na Baldekinu je u dosta razočaravajućoj sezoni koja nije ispunila ni njegova očekivanja tek u tri navrata dobacio do dvoznamenkastog broja poena. Dva puta kao starter, u porazima od Mege kada je ubacio 22, odnosno 13 poena, te jednom s klupe, kada je Crvenoj zvezdi u Beogradu zabio 13 koševa. Bolji statistički učinak nije imao ni Jan Palokaj. Dapače, mladi Zagrepčanin je u neznatno većoj minutaži (17.6 min) prosječno zabijao tek 3.4 poena, uz 1.1 skok i 0.6 asistencija u 18 utakmica u kojima je dobio povjerenje trenera Mršića. Pritom je samo jednom, u porazu od Cibone u 25. kolu, ubacio dvoznamenkasti broj koševa, njih 13.
– Zahvaljujem se klubu na svemu. Vjerujem da je klub meni nešto dao, kao i ja njemu te svima želim sve najbolje u budućnosti – rekao je Palokaj koji se time pridružio Planiniću kao drugi član šampionske momčadi koji naredne sezone sigurno neće nositi dres Zadra.


Peta uzastopna sezona
Za razliku od mladog Zagrepčanina, ugovori su produljeni dvojici visokih igrača Domagoju Vukoviću i Aleksandru Bursaću. »Vuk« će tako i petu uzastopnu sezonu nositi dres momčadi s Višnjika, što je u posljednjim godinama prava rijetkost, dok će »Buki« imati priliku i sljedeću godinu uživati u gradu u kojem mu pogled na more, kako je to sam kazao, produljuje život. »Riječki samuraj«, koji je nakon osvojenog naslova prvaka Hrvatske pred nekoliko tisuća ljudi ostao bez »čupe«, prošle sezone je u regionalnom natjecanju zabijao 7.1 poen, uz šest uhvaćenih lopti i 1.2 asistencije po susretu te je bio među desetoricom najboljih skakača lige, dok je Bursać bio napadački nešto učinkovitiji s nešto više od osam koševa u prosjeku, uz 3.1 uhvaćenu loptu po susretu.
– Moram priznati da je ovo ljeto bilo s najmanje pregovora. Ugovor je već postojao te su obje strane imale opciju da izađu iz njega, ali nakon dvostruke krune smo se jako brzo dogovorili. Zadovoljan sam, vraćam se u Zadar i nadam se što je moguće boljim uspjesima u narednoj sezoni – izjavio je Vuković.
Trima jučerašnjim potpisima završio je prvi dio slaganja momčadi za iduću sezonu. Klub s Višnjika trenutno pod ugovorom ima petoricu igrača koji su i prošle sezone participirali u seniorskom sastavu (Junakovića, Jordana, Bralu, Bursaća i Vukovića), na što treba nadodati i mlade Tomislava Mihaela Buljana i Filipa Paponju koji bi trebali početi dobivati veću priliku, barem u HT Premijer ligi. Najavljeni su razgovori s Justinom Carterom čiji bi iskustvo i kvaliteta bili izuzetno vrijedni, no želi li se zadržati prošlosezonska razina tu i dalje »fali mesa« te će u narednim tjednima trebati jako dobro pročešljati tržište u potrazi za nositeljima igre. Kao i odabrati, ili pak potvrditi, glavnog trenera.




Bronca za Školu košarke Zadar
Mladići iz Škole košarke Zadar osvojili su treće mjesto na državnoj završnici koja se proteklih dana igrala u Zagrebu. Igrači Alena Zdrilića do medalje su došli svladavši Bosco s 56:50, a pobjednika je odlučila treća četvrtina koju su mladi Zadrani dobili s 15 koševa razlike. Naslov je pripao Cedeviti koja je u finalu svladala Cibonu.


Statistički kutak
ABA liga
Aleksandar Bursać 8.2 p, 3.1 s, 1.1 a
Martin Junaković 5.2 p, 1 s, 2.2 a
Jan Palokaj 3.4 p, 1.1 s, 0.6 a
Domagoj Vuković 7.1 p, 6 s, 1.2 a
HT Premijer liga
Aleksandar Bursać 6.1 p, 3.8 s, 1.3 a
Martin Junaković 8.1 p, 1.5 s, 3 a
Jan Palokaj 5.6 p, 2 s, 1.6 a
Domagoj Vuković 8.4 p, 5.4 s, 1.1 a


Tko vuče konce?
KK Zadar trenutno nema sportskog direktora ni prvog trenera. U takvoj situaciji postavlja se logično pitanje tko slaže igrački kadar za novu sezonu, i s kojim ciljevima. Teško je vjerovati da se radi samo o direktoru Željku Žilavcu i tu bi opciju valjalo odmah odbaciti. Žilavec bez sumnje brine o financijama i pazi da se ne probije budžet koji bi naredne sezone mogao biti na klimavi(ji)m nogama, te se i njega puno pita, no on ne daje prijedloge. Radi li se o nekadašnjem sportskom direktoru, a sada »team manageru« Branimiru Longinu? Pomoćnom treneru Ivanu Perinčiću? Oboma? Ili, pak, nekom trećem? Tko je taj, ili ti, koji ima(ju) moć, a nema(ju) formalnu odgovornost? Tko će odgovarati u slučaju loših rezultata i tko će biti nagrađen u slučaju dobrih? Tko je odgovarao za brojne promašaje s početka prošle sezone? Pitanja je puno.