Zadarskim ugostiteljima Euro nije pomogao, a korona »zapaprila«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zatvoreni dio kafića opet izuzet iz popuštanja mjera
Pošto je naša reprezentacija ispala s prvenstva i ta nam je tanka slamka spasa iskliznula iz ruku. Naši se sugrađani sada neće više okupljati u velikom broju pa ni za finalne utakmice. Zanemariv je i broj stranih turista koji trenutno borave u gradu, a utakmice svoje reprezentacije žele gledati na otvorenom, rekao je Kovačević
Vedran SITNICA
Turisti odabiru povoljnije opcije s restoranskih menija

S dolaskom ljeta i većeg broja turista, situacija se malim koracima mijenja za zadarske ugostitelje. Europsko nogometno prvenstvo ponudilo je, bar na kratko, još jedan poticaj ugostiteljima i vlasnicima kafića. No, ispadanjem Hrvatske s prvenstva i ta je prilika gotova jer se brojnost stranih posjetitelja koji nogometne utakmice svojih reprezentacija prate u kafićima, ne može usporediti s domaćim gostima.
Od jučer su na snagu stupile i nove epidemiološke smjernice koje će važiti do 15. srpnja. Prema njima, smjernice koje se tiču rada ugostiteljskih objekata odnose se na ograničavanje rada ugostiteljskih objekata i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja pružaju ugostiteljske usluge na način da hranu, piće, poslastice i napitke mogu posluživati na prostoru za usluživanje na otvorenom isključivo gostima koji sjede za stolovima, a radno vrijeme može se odrediti u trajanju od 6,00 do 24,00 sata, s tim da i dalje vrijedi zabrana prodaje alkoholnih pića između 24,00 i 6,00 sati te je uz stroge epidemiološke mjere, usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, a ne samo na terasama, dozvoljeno svim restoranima, kao i slastičarnicama, koje imaju minimalne tehničke uvjete za usluživanje hrane ili slastica. Prema tim naputcima, iz ublažavanja mjera ponovno su izuzeti kafići i barovi, koji goste i dalje ne smiju posluživati u zatvorenim dijelovima objekata.

Daleko ispod nivoa

O tekućim problemima i poslovanju razgovarali smo s Robertom Kovačevićem, predsjednikom Ceha ugostiteljstva i turizma, pri Udruženju obrtnika Zadar.
- Za nas i dalje nema prave sezone, bez obzira na turističke brojke. Ne mogu reći da posjetitelja nema, ali njihova potrošnja nije zadovoljavajuća, u odnosu na ranije sezone. Iako je situacija i dalje neizvjesna, jer se zbog nepovoljnije epidemiološke slike u odnosu na ostatak Hrvatske, ne možemo opustiti, nade ima, istaknuo je Kovačević i dodao kako je veliki broj ugostitelja ove godine uložio znatna financijska sredstva u obnovu i modernizaciju objekta, što sve može pasti u vodu.
Stipe Knežević, zadarski ugostitelj i vlasnik restorana ukazao je na činjenicu da epidemiološka slika utječe na uspjeh sezone.
- Upravo je Zadarska županija trenutno u najnepovoljnijoj epidemiološkoj situaciji, što znači da se svakog trena može ponoviti situacija od prošle godine, kada je veliki broj turista usred ljetne sezone, zbog preporuka i ograničenja u svojim matičnim zemljama naprasno prekinuo ljetni odmor. Mi se ipak držimo, spremni smo za sve što se stavi pred nas, iako je sezona do sada, daleko ispod nivoa na kojeg smo mi naviknuli, naglasio je Knežević.

Potpore spasile ugostitelje

Iako je između 14. i 20. lipnja ove godine, koji se poklapa s prvih sedam dana održavanja Europskog nogometnog prvenstva, izdano 14 posto više računa nego u istom razdoblju prošle godine, taj rast se ne vidi u ugostiteljskom sektoru. Porast potrošnje najviše se osjeća u kategorijama audiovizualne tehnike, sportske opreme, putnih aranžmana te hrane i pića, naročito grickalica, piva i drugih alkoholnih pića.
- Utjecaj Eura za nas je zanemariv, naročito kad u obzir uzmete činjenicu da je veliki broj gostiju koji su utakmice gledali u kafićima bio maloljetne dobi, a oni nisu pravi potrošači. Djeca su iskoristila priliku da se nakon završetka školske godine zajedno druže i uživaju u nogometu. Organizacija masovnih okupljanja i gledanja utakmica je rizična, ne samo zbog činjenice da se može izjaloviti u poslovnom smislu, već i zato što poduzetnici mogu biti kažnjeni ukoliko njihovi gosti ne poštuju epidemiološke preporuke, kazao je Kovačević i dodao kako je upravo zbog tih razloga dio ugostitelja odustao od organiziranja skupnog gledanja nogometnih utakmica, jer su im velika ulaganja u televizore i zvučnu opremu jednostavno prerizična.
- Pošto je naša reprezentacija ispala s prvenstva i ta nam je tanka slamka spasa iskliznula iz ruku. Naši se sugrađani sada neće više okupljati u velikom broju pa ni za finalne utakmice. Zanemariv je broj stranih turista koji trenutno borave u gradu i utakmice svoje reprezentacije žele gledati na otvorenom, rekao je Kovačević, koji je, kako kaže, zahvalan gradskoj vlasti na financijskoj potpori i mjerama za očuvanje poslovanja, koje su spasile mnoge male ugostitelje od gašenja biznisa.

Nejasna odluka

Iako je s jučerašnjim datumom donesen novi paket epidemioloških preporuka, vlasnici kafića i barova, koji posluju isključivo ili većinski u zatvorenom prostoru i dalje ne smiju posluživati goste u zatvorenom.
- Radimo na granici isplativosti. Iako nam visoke temperature i povoljni vremenski uvjeti idu na ruku te je veća potrošnja pića i hrane, nova odluka Nacionalnog stožera, prema kojoj su kafići i barovi i dalje izuzeti iz odluke da pića poslužuju u zatvorenim prostorima, stoji kao zadnja barijera prema povratku na staro poslovanje. Pomalo je nejasna odluka prema kojoj se dva tipa ugostiteljskih objekta označuju rizičnima, iako se u njima ne odvijaju druženja različita od onih u restoranima i slastičarnicama, kazao je Kovačević, te poručio kako bi se trebalo razmisliti o tome kako u ovim ljetnim mjesecima spasiti poslovanje objekata koji nemaju velike terase, kojih je ruku na srce, u našem gradu ipak malo, ali oni se ne smiju zaboraviti.
- Očekujemo da ćemo, uz potpore i povoljnu epidemiološku sliku uspjeti ostvariti barem 40 do 50 dana prave sezone, na koju smo naviknuli već godinama. Nadamo se da će nakon 15. srpnja, kada ističu tekuće epidemiološke smjernice, Nacionalni stožer napokon uvidjeti kako kafići nisu žarišta zaraze, zaključio je Kovačević.

U restoranima se bira povoljniji jelovnik

Ugostitelja Kneževića upitali smo o stanju u njegovom sektoru, koji je ipak u milosti Nacionalnog stožera pa hranu i piće može posluživati i u zatvorenim dijelovima objekta.
- Do utorka smo čak i imali nešto posla, ali sada je to manje. Kolege ugostitelji, pa i ja, očekivali smo veliki broj turista pa smo zaposlili i više radnika. Trenutačno se nalazimo u nezavidnoj situaciji jer nemamo dovoljno prometa da bismo pokrili sve troškove. Zadarska županija se nalazi u specifičnoj situaciji što se tiče epidemiološkog stanja, što nas stavlja u nepovoljni položaj jer se broj zaraženih ne smanjuje. Bojimo se da će Vlade naših emitivnih tržišta donijeti nepovoljnu preporuku za putovanja u Zadarsku županiju te da će nam se ponoviti situacija od prošle godine, rekao je Knežević i dodao kako su gosti zasada oprezni prilikom odabira hrane, te kako se najčešće odlučuju za povoljnije opcije.
- U situaciji kada brojimo svakog gosta, nije naročito važno tko što naruči. Uzdamo se u svakog gosta, ali i u naše sugrađane da se pridržavaju epidemioloških propisa, jer nismo u stanju orijentirati se samo na goste više platežne moći, zaključio je Knežević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno