Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bokanjani se opet skupili uz ognjšta

Autor:

01.08.2008. 22:00
Bokanjani se opet skupili uz ognjšta

Foto: Zvonko KUCELIN



Kako bi se barem na jedan dan vratili pedesetak godina unatrag te ponovno oživjeli onaj stari dio svog mjesta Bokanjani su ove godine po prvi put organizirali svojevrsnu feštu pod nazivom «Kuntrada ka nekada», a koja je održana prošlog petka u večernjim satima.
Organizator ovog događaja je KUD «BIK», što je, kako pojašnjava Enio Meštrović, predsjednik KUD-a, skraćenica od «Bleke i konji».
– Ideja ovog susreta rodila se u našoj želji da ponovno oživimo stari dio mjesta, odnosno ulicu Kuntradu u kojoj već desetke godina nitko ne živi. Naime, stari Bokanjac je građen u staroj dalmatinskoj arhitekturi na način da je svaki od dvanaest dvora, usmjerenih sa juga prema sjeveru, specifičan po tome što nosi jedno prezime, lozu, pojašnjava Meštrović, istaknuvši kako se ovom manifestacijom žele vratiti u prošlost i reanimirati stare mjesne običaje 50-ih godina dvadesetog stoljeća, u vrijeme kada je jedini porok bilo druženje.
Program ove fešte bio jako zanimljiv te je osmišljen na način da se uključi svaka obitelji dotičnih dvora kako bi na što autentičniji način doprinijeli promociji kulturnih vrijednosti ovih prostora. Osim 35 članova KUD-a, u manifestaciji je sudjelovalo još 60 izlagača, odnosno članova obitelji koji su, svatko ispred svog dvora izložio autohtona jela i stare predmete, a riječ je o obiteljima Kanjer, Rados, Mrkić, Meštrović, Pavić, Bevanda, Mrkić-Pestić, Pestić, Krizman i Ćustić.
Stoga je cjelodnevni program bio popunjen spontanim klapskim pjevanjem, spremanjem autohtonih jela, iniciranjem međudvorskih prepirki, kartanja, bućanja, pripovjedanja starih priča djeci oko ognjišta te izložbe crno-bijelih fotografija mjesta i umjetničkih djela po dvorima, a sve to uz popratne zvukove starih talijanskih, isključivo gramofonskih ploča koje su ove obitelji sačuvale još iz davnih pedesetih godina.
Osim izložbe jela i predmeta, pred dvorima se i kuhalo i to posebice ono što seu nekada jeli stari Bokajani. Stoga se miris kuhane čičvarde, fažola, manistre,  lešo janjetine, tripica, orza, srdela sa gradela, kukuruza sa gradela i onog kuhanog, palente i drugih slasnih specijaliteta širio ulicom te privukao veliki broj posjetitelja te tako onim starijima priuštio sjećanje na mladost, a mladima na najljepši način pokazao odakle su potekli.
Stoga je Ivica Mrkić, jedan od potomaka Mrkićevih u Kuntradi izložio i svoj stol na kojemu su se uz domaće vino i maslinovo ulje kao glavno jelo isticali takozvani «krumpiri na tumbulj». Riječ je, naime, u skuhanom i oguljenom krumpiru koji nakon što se uvalja u maslinovo ulje i parmezan daje slastan okus kojega su nekada davno, u nestašici i pomanjkanju izbora stari Bokanjani svakodnevno konzumirali.
Ispred pravih Mrkićevih dvora okupilo se nekoliko potomaka, koji su uz pršut, sir, domaće vino te kroštule i fritule izložili i stare, crno-bijele fotografije. Među njima nam je Tome Mrkić pojasnio kako je na slici stari Ante Mrkić, prvi gazda ovih dvora koje je i zasnovao obitelj.
– Tu su slike Ante Mrkića i njegovih sinova, iza kojih su naši roditelji pa tek onda mi, jasno vam je onda koliko je stara naša loza. U ovim dvorima nitko ne živi već godinama, a bilo bi nam drago kada bi mladi Mrkići obnovili ovu kuću i nastavili lozu na istom ovom mjestu, ali na žalost ne ide, kaže Tome Mrkić, napomenuvši kako je žalosna činjenica da se s godinama kuća pretvoriti u pravu ruševinu, a naposljetku će netko kupiti preostali kamen i tu će sve završiti.
Iako njihova loza nije rasla u Kuntradi obitelj Bevanda se također pridružila ovoj manifestaciji, pa uz izložbi starih slika svoje obitelji ponudila je pečenih srdela, kroštula, pomidora…koje su žene Bevandinih same pripremile.
– Ovo je odlična ideja. Čim smo doznali što se sprema odmah smo se odlučili na sudjelovanje, jer predivno je ovako, na trenutak zaživjeti ono što su živjeli naši stari, kazao je Omer Bevanda, napomenuvši kako bi im bilo iznimno drago da ovaj događaj postane tradicija te da se u još većem broju organizira i dogodine.
Kuhani orzo, jota, fažiol (grah), lazanje na bianco, puževi, sve ono što se nekada pripremalo u težačkim obiteljima mirisalo je ispred Radosovih dvora, a Rino Rados, ujedno i član KUD-a BIK, napominje kako je zadovoljan interesom ljudi te da ovu manifestaciju svakako planiraju nastaviti i u buduće.
Na samom ulazu u Kuntradu smjestili su se i Kanjerovi dvori, a na svom velikom stolu ponudili su lešo janjetinu, pršut, puževe, te domaći kruh i domaće vino. Oko stola se okupilo nekoliko veselih muških Kanjera, a Marijan Valerio, ujedno i najstariji među njima, čija je crno-bijela fotografija iz davnih vojničkih dana krasila prostor iznad njih, pričao im je «iz prve ruke» kako je to nekada bilo.
Kako bi ugođaj u Kuntardi bio uistinu potpun te do kraja dočarao vrijeme iz davnina potrudio se i ženski dio KUD-a «BIK» te kreirao nošnju koje su članice ovom prigodom nosile te se tako vratile u vrijeme svojih baka.
-Nažalost, autentična bokanjačka nošnja nije sačuvana i to zato jer su se često mijenjale kada bi primjerice, «neviste» donijele svoje zbog čega se naposljetku sve izmiješalo. No, promatrajući ove stare fotografije i prema nekim posebnim detaljima koji su ostali do danas, mi smo kreirale ovu nošnju, pojašnjavaju ženske članice KUD-a «BIK».